Kuşlar Hakkında Bilgiler
Sultan Papağanı Bakımı ve Özellikleri 11.03.2024

olup, son derece sıcakkanlıdır. İnsana çok yakın, sosyal bir kuş olduğu için evcil hayvan beslemek isteyenler tarafından çok fazla tercih edilir. Sultan papağanı besleyen bireyler, kuşun evin pozitif enerjisini ve neşesini arttırdığını bildiriyor.

Sultan papağanı son derece zeki ve duyarlı bir kuş türüdür. Kırılmaması, sevilmediğini düşünüp alıngan davranışlar sergilememesi için bakımlarına özen gösterilmelidir. Yeterli sevgiyi aldığını hissetmesi sağlanmalıdır. Sultan papağanı dünya üzerindeki çeşitli kuş çiftliklerinde üretilerek, daha sonra ev ortamına yerleştirilir.

Doğal yapıları sürü halinde yaşamaya elverişli olduğu için kalabalık aile yaşamına da hiç zorluk çekmeden uyum sağlarlar.

Sultan Papağanı Özellikleri ve Ev Ortamında Beslenmesi

Sevecen ve sıcak yapısı ile bilinen sultan papağanının bakımına itina edilmelidir. Sultan papağanı özellikle ıslık çalma konusunda çok yeteneklidir. Bu konuda erkek cinsi, dişi cinsine oranla daha kabiliyetlidir.

Erkek Sultan papağanının, dişi Sultan papağana üstünlüğü ses çeşitliliğini daha çok olmasının yanı sıra,  göreceli olarak daha uzun süre uçabilmesidir.  

Bütün bu özelliklerine ilaveten Sultan papağanı çok zeki olduğu için, kavrama yeteneği ve hafızası da güçlüdür. Bir söylemde 15 adet kelimeyi hafızasına kaydeder ve tekrar edebilir. Bu kadar zeki olmaları da piyasada hayvan severler tarafından çok talep görmelerine yol açar.  

 Sultan papağanının sahip olduğu başlıca özellikleri şunlardır:

·         Sultan papağanı sarı, beyaz ya da gri renkli olabilir.

·         Uzun ömürlü bir kuş türüdür. Ortalama ömür süresi 12 yıl la 15 yıl olsa da, 20 hatta 25 yıla kadar yaşaması çok da nadir olmayan bir durumdur.

·         Küçük boyutlu kuşlar arasında yer alır.

·         Islık çalabildiği gibi, aynı zamanda konuşma yeteneğine de sahiptir.

·         Sosyal, sevecen ve sıcakkanlı hayvanlar olup, apartman ortamında yaşayabilir.

·         Vücudunun en soğuk bölgesi ayaklarıdır. Bilim insanları bu durumu ayaklarında tüy olmamasına bağlıyor.

Piyasa koşullarında özellikle yavru Sultan papağanı almak için daha çok talep olmaktadır. Kuş çiftliklerinde bolca üretilebildikleri için satış fiyatları da uygundur. Bu nedenle de çok satılan kuş türleri arasında yer alır. 

Sultan Papağanının Bakımı

Sultan papağanı çeşitli özellikleri ile olduğu kadar beslenmesi ile de ilgi çeken hayvanlardır. Ev ortamında bakımı için 2 adet su kabı ve yine 2 adet yem kabı tedarik edilmelidir. Rahatça gelişip büyüyebilmesi için geniş bir kafes tercih edilmelidir. Zeki oldukları için kafeslerini de sevdikleri takdirde kendi kendilerine kafese girip çıkabilir.

Evde Sultan papağanı besleyen kişiler, hayvan sosyal bir yapıya sahip olduğu için evde çocuk varmış gibi bir hisse kapıldıklarını bildiriyor. Uygun yem seçimi yapılması ve bakımının aksatılmaması koşuluyla oldukça uzun bir yaşam süresine sahip olurlar. 

Sultan Papağanının Tarihçesi ve Genel Özellikleri

 Sultan Papağanı ilk kez 1770’li yıllarda Avusturalya’da ortaya çıktı. Bu tarihten de anlaşılacağı gibi çok uzun yıllardır varlığını sürdürmektedir. Büyük ölçüde göçebe bir kuş türdür. Genel olarak kurak alanlarda ortaya çıksa da, daha çok suya yakın bölgeleri tercih ederler. Doğada genellikle çiftler ya da küçük sürüler biçiminde ortaya çıkarlar.

Avustralya’da ortaya çıktıktan sonra Amerika ve Avrupa’da da yetiştirilmeye başlandı. Bazen yüzlercesinin bir tek su kaynağını çevresinde toplandığı görülebilir. Yabani Sultan papağanlarının beslenmek için tercih ettikleri tohumlar şunlardır:

·         Akasya tohumu

·         Buğday tohumu

·         Ayçiçeği tohumu

Yabani Sultan papağanı ekilmiş ürünlere de dadandıkları için, pek çok kez çiftçiler için kabus olabilirler.

 Özellikle 1900’lü yılların sonlarına doğru üretiminde patlama yaşanmıştır. Evde kuş beslemek isteyen hayvan severler tarafından muhabbet kuşlarından sonra en çok tercih edilen ikinci evcil kuş türüdür.

Söz konusu türün yanak bölgesinde yer alan tüylerin rengi ve kuyruk şekli onun karakteristik özellikleridir. Bir kez sevildiklerine inandıkları takdirde bulundukları ortama uyum sağlamakta hiçbir zorluk çekmezler.

Sultan Papağanı açlıktan ya da herhangi bir nedenle acı çekerek sıkıntı hissetmesi halinde çığlık atar. Böylece dikkati üzerlerine çekerek sorunlarını çözülmesini sağlamaya çalışır.

Sultan Papağanı Üreme Koşulları

Sultan papağanının üreme koşulları mevsimsel yağışlarla tetiklenir. Özellikle tatlı su kaynaklarının yakınındaki ağaç kovuklarında yerleşirler. Özellikle okaliptüs ve sakız ağaçlarını tercih ederler. Dişi Sultan papağanı iki günde bir olmak üzere 4 ila 7 adet yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi ortalama 17 gün ila 23 gün kadardır.

Yumurtadan çıkan yavru civcivler yaklaşık 5 hafta sonra tüylenmeye başlar. İlk yıl sonunda üreme yeteneğini kazanan nadir türler arasında yer alır.

Her ne kadar 20 yıl hatta daha uzun süre yaşayan Sultan papağanları bulunsa da ortalama ömrü 12 yıl ila 15 yıl arasında değişmektedir. Çok dikkat edilerek bakılan bir Sultan papağanının 25 yıla kadar yaşam ömrüne sahip olması beklenebilir. Bilim insanları bulunan en yaşlı sultan papağanının 36 yaşında olduğunu bildiriyor.

Benzer Yazılar