Tavşanlar Hakkında Bilgiler
Kışın Tavşanları Sıcak Tutmanın Yolları 22.10.2022

Kış şartlarının çetinliği yalnızca bizim için değil, evcil hayvanlarımız için de geçerli. Bugüne kadar kedileri ve köpekleri sıcak tutmanın yolları hakkında pek çok yazı yazdık. Bugün ise konumuz, en sevimli evcil hayvanlardan biri olan tavşanlar. Tavşanların her ne kadar üzerlerinde onları koruyan bir kürkü olsa da yine de sert havalarda ekstra sıcak kalmaya gereksinim duyabilirler. Bu yazımızda tavşanları sıcak tutmanın yollarını sizlerle paylaşacağız ancak öncesinde tavşanlar üşür mü sorusunun yanıtı ile başlayalım yazımıza.

Tavşanlar üşür mü?

Tavşanlar genelde dışarıda yaşamayı seven ve bundan mutlu olan canlılardır. Kürkleri sayesinde soğuktan korunuyor olsalar da sert havalarda üşüyebilirler. Tavşanlar aslında soğuk havayla mücadele etme konusunda oldukça başarılıdır hatta sıcak iklime oranla soğuk iklimde daha iyi yaşayabilirler. Tavşanın güvende olabilmesi için vücut ısısı ortalama 38-39 santigrat aralığında olabilir. Eğer tavşanın ateşi bu rakamların altındaysa o zaman yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunu söylemek mümkündür. Tavşanlar kış şartlarında dışarıya zaman zaman oyun oynamak için çıkarılabilir ancak kürkünün ıslanmaması önemli bir kuraldır. Kürkü ıslanırsa vücut ısısında düşme görülebilir. Bu nedenle olası bir sağlık sorununa karşı tavşanınızı dışarıda oynatırken kürkünün ıslanmamasına dikkat etmenizde yarar olacaktır.

Tavşanımı soğuktan nasıl korurum?

Tavşanınızı kış aylarında balkonda bırakmayın; soğuk havaya dayanıklı olsa bile balkonda üşüyebilir. Çok sert havalarda onu eve konumlamanız daha doğru olacaktır. Bu noktada bakımı için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. İlk olarak kafesin konumu ile başlayalım.

·         Kafesi doğrudan zeminle temas ettirmeyin

Nem, kafesten içeriğe kolayca sızabilir ve tavşanınızın yaşadığı ortamın derecesini etkileyebilir. Bu nedenle kafes ile zeminin arasına mutlaka bir parça koyun. Bu bir karton ya da bez, örtü olabilir. Kafesi direkt olarak zemine yerleştirmekten kaçının.

·         Kafesin içini samanla doldurun

Kafesin bir bölümüne bir kutu yerleştirebilir ve içini samanla doldurabilirsiniz. Bu sayede tavşanınız üşüdüğü zaman samanlar onu ısıtacaktır.

·         Beslenmesine özen gösterin

Bağışıklığını korumak adına veteriner hekim kontrolünde bazı ek besinlerden destek alabilirsiniz. Gıda takviyeleriyle bağışıklık sistemini koruyabilirsiniz. Yanı sıra kış aylarında beslenmesine ekstra özen gösterin bu konuda nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

·         Suyuna dikkat edin

Yaz aylarında su ne kadar önemliyse kışın da aynı öneme sahip. Suyunu düzenli olarak kontrol edin ve her gün tazeleyin. Taze su içmek, onu diri tutacaktır.

·         Ortam sıcaklığına dikkat edin

Tavşanınızın yaşadığı alanın sıcaklığı çok önemlidir. Tavşanların ortam sıcaklığı 10 derecenin altına düşmemelidir. Aynı şekilde 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklar da tehlikeli olacaktır. Tavşanlar için ideal olan ortam ısısı 15 ila 25 derecedir demek mümkündür.

·         Yeterli hareket imkânı sağlanmalıdır

Yaz aylarında özellikle bahçede tavşanınızla oyun oynamanız onun için oldukça eğlenceli bir aktivite olmasının yanı sıra iyi bir egzersiz şeklidir de. Ancak kış aylarında bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu noktada dışarıda yapacağınız egzersizi evin içinde yapmanız önemlidir. Mutlaka ara sıra kafesinden çıkarın ve egzersiz yapmasını sağlayın.

·         Ortamı iyice havalandırın

Evinizde kullandığınız deodorant, oda spreyi ya da havaya koku salan ürünler tavşanınız için kapalı ortamda tehlike oluşturur. Bu nedenle tavşanınız evde olduğu sürece bu tarz ürünleri kullanmaktan kaçınmanızda yarar olacaktır. Odayı düzenli olarak havalandırmayı unutmayın.

·         Tavşanı yıkamaktan kaçının

Tavşanları hiçbir koşulda, veteriner hekiminiz aksini söylemedikçe yıkamayın. Yıkama sonrasında tavşanınız üşüyebilir ve hastalanabilir. Eğer kirlendiyse ve temizlemeniz gerekiyorsa bu durumda nemli bir bezle silebilirsiniz. Hijyenik açıdan ayaklarının yıkanmasında sorun olmayacaktır ancak kürkünün ıslanması, hastalanmasına neden olabilir. Bu nedenle özellikle kış aylarında tavşanınızı yıkamayın.

Benzer Yazılar