Akvaryumda köpek balığı… Olmayacak iş değil! Bugün kristal köpek balıklarını yatırıyoruz masaya. Aslında siz bakmayın adının köpek balığı gibi korkunç olduğuna. Hiç agresif değiller özlerinde, hele ki klasik bir köpek balığı saldırganlığını hiç beklemeyin. Onların bu kadar sert görünmelerine neden olan tek şey talihsiz bir şekilde okyanusta yaşayan köpek balıkları ile aynı görünüme sahip olmaları. Kristal köpek balığı başla isimlerle de bilinir. Bunlar; gümüş köpek balığı, renkli köpek balığı ya da silver shark balığı olabilir. Böylesine ürpertici bir balığın “sazangiller” familyasından olması biraz ilginç tabi. Vücudunun şekli nedeniyle köpek balığı olarak adlandırılmış. Söylediğimiz gibi vahşi bir balık değildir ta ki karşısına küçük balık çıkana kadar. E malum doğa kanunu işte; büyük balık küçük balığı yer. Oldukça dayanıklı bir balıktır, narin değildir aksine güçlüdür. Çöpçü balığı gibi kristal köpek balığı da tabandaki döküntüleri yiyebilir. Bu nedenle akvaryumun temiz kalmasını da sağlar bu vesile ile.
Renkleri çok güzel bir gümüştür, ışık altında parlar ve ihtişamlı bir görüntü oluşturur. İri balıklardır. Kristal köpek balığı ne kadar büyür sorusunun yanıtını da şu şekilde verelim. Doğal ortamlarında 35 cm’i bulurken, akvaryum şartlarında 25-30 cm’i bulabilir. Akvaryumdaki diğer canlılarla arası iyidir, öyle agresif tarafları yoktur ancak yine de kendi türünü görmek ona huzur verir. Bu nedenle eğer bir akvaryum tasarlıyorsanız ve kristal köpek balığı almayı düşünüyorsanız onu tek bırakmamaya dikkat edin. En az 5 tanesinin aynı akvaryumda yaşaması idealdir. Eğer büyüklüğünden dolayı onu eşsiz olarak diğer türlerin yanında tek başına bırakırsanız agresifleşebilir ve yalnızlıktan diğer balıklara saldırabilir. Hareketli bir türdür. Görüntüsü sert olsa da aslında korkak bir balıktır. Bu arada kökeninden bahsetmedik. Kristal köpek balığının coğrafi kökeni Güney Doğu Asya, Borneo, Sumatra, Tayland, Malezya yarımadası dolaylarıdır. Orta seviyelerde yüzerler ancak diplerdeki yemleri yeme konusunda da iyi bir “akvaryum temizleyicisi” olarak görev alırlar.
Kristal köpek balığı akvaryumu nasıl olmalıdır?
Kristal köpek balıkları 22 ila 28 cm arasında sıcaklıkları severler. PH değeri olarak 6.5 ila 7.8 uygundur diyebiliriz. Su sertliğinin 2 ila 10 Dgh arası olması beklenir. Nereden baksanız 600 litrelik bir akvaryuma gereksinim duyarlar. Kristal köpek balıkları ne kadar yaşar sorusunun yanıtı ile devam edelim. Büyük, güçlü ve uzun ömürlü balıklardır. Eğer gerekli bakım şartları yerine getirilirse 10 seneyi bulur yaşamları. Daha uzun yaşayanları da görülmedi değil.
Kristal köpek balıkları hangi balıklarla uyumludur?
Akvaryum severlerin en merak ettiği konulardan biri ile devam edelim. Kristal köpek balıkları dış görünüm itibari ile beslenmeye çekinilen balık türlerinden olabilir. Muhtemelen diğer balıklarınıza tehlike olacağını da düşünüyor olabilirsiniz. Aslında sanıldığı gibi bir korku yaşanmaz. Ancak evet, küçük balıkları yiyebilir ki bu da doğanın bir kanunudur. Onun dışında akvaryumdaki diğer balıklara bulaşmaz. Onu tek bırakmaz ve yanına arkadaş alırsanız zaten uyumlu bir şekilde yaşayacaktır. Kristal köpek balığı açısından diğer balıklar sorun değildir ancak diğer balıklar açısından kristal köpek balığı sorun olabilir. Akvaryumda kendinden büyük balıkları gören bazı balıklar strese girebilir.
Kristal köpek balığı bakımı
Yavru köpek balıklarının cinsiyet ayırımı zordur. Ne zaman büyürler ve üreme dönemine gelirler o zaman dişilerin vücudu irileşir ve erkek dişi ayrımı daha kolay yapılır. Normal şartlarda erkeklerle dişileri ayırmak çok da kolay sayılmaz. Kristal köpek balığı bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri su kalitesi. Köpek balıkları kolay kolay hastalanmazlar ancak bunda akvaryum bakımı önemlidir. Nitrat seviyelerine dikkat etmeniz gerekir. Su değişimlerini düzenli olarak yapmanız gerekir. Akvaryum özellikle kalabalık ise ve çok fazla bitki varsa, su değerlerinin kontrollerini düzenli olarak yapmayı ihmal etmeyin.
Kristal köpek balığı nasıl beslenir?
Doğal ortamlarında kabuklular, böcekler, böcek larvaları ve bitkileri yerler kristal köpek balıkları. Akvaryumda ise onu canlı, taze ve pul yemlerle besleyebilirsiniz. Besin konusunda tek tipten kaçının, çeşitli bitkilerle beslenmesi daha iyi olur. Hazır pul yem haricinde; artemia, su piresi ya da kan kurdu gibi hayvansal yemler verebilirsiniz. Ayrıca suyuna bezelye ya da doğranmış meyve de atabilirsiniz ara sıra. Günde 2 ya da 3 kez besleyebilirsiniz. Ancak daha fazlasından kaçınmanızda yarar var. Balıklara ne zaman yemek verseniz sizi reddetmezler eğer hasta değillerse. Balığınızın her zaman, her şeyi yiyor olması aç olduğu anlamına gelmeyebilir bu nedenle günde 3 kereden fazla beslememeniz önerilir çünkü bu sefer sindirim sorunları ile karşılaşmanız olası olacaktır.