Tropikal adalara gitmeye gerek yok ya da kıta değiştirmeye. Bazı mevsimlerde başımızı yukarı kaldırmamız yeterli olacak eğer bu dansı izlemek istiyorsak. Sığırcık kuşları bugünkü misafirimiz. Gökyüzünde toplu halde yaptıkları danslarla adından söz ettiren, sanki tek bir hayvan havada hareket ediyormuş gibi görünen bir görsel şölen onlarınki. Belirli zamanlarda ziyaret ederler ülkemizi. Geldiklerinde ordu gibi gelirler; sayısını asla sayamayacağımız kadar çok olan sürüler halinde uçarlar. Öyle ki bir araya gelip kanat çırpmaya başladıkları anda sanki bir uçak, motorunu çalıştırmış gibi yoğun bir ses çıkar.
Siyahtırlar, bu siyahlık gökyüzünde birden fazla olunca da garip şekilli motifler çıkar. Sığırcık kuşlarının bu danslarına geçmeden önce biraz kökeninden bahsedelim isteriz. Ötücü kuşlardandır. Sığırcıkgiller familyasına aittir. Grup halinde uçarlar ve son derece gürültücü kuşlar olarak bilinirler. Bir gün çatınızın üstünde kara bir bulut görürseniz ve bu kara bulutun garip sesler çıkardığına şahit olursanız bilin ki bir sığırcık ordusu ziyaretinize gelmiştir. Genelde Avrupa’nın sıcak bölgelerinde görülür ancak ülkemizde de rastlarız. Sığırcık kuşunun birçok alt türü var ve bu alt türler dünya üzerinde farklı noktalara yayılmış. Sadece Asya kıtasının batısında bile 12 alt türü olduğu söyleniyor. Ayrıca Yeni Zelanda’ya kadar varan geniş bir kıtada görülüyor. Bunlar göçmen sığırcık türleri. Avrupa ve Asya’da olanlar ise yerleşik halde bulunan sığırcık türüdür.
Sığırcık kuşu fiziksel özellikleri
Serçeye benzerler ancak serçeden biraz daha iri bir vücut yapıları vardır. Uzun ve sivri gagaları onlara biraz asabi bir hava katsa da aynı asabiyet göbek kısmına inince yumuşuyor çünkü sevimli bir göğüs / karın kısımları vardır. Sürüler halinde gezen bu kuşların bazı 100’ü aşkın türü var. Pembe sığırcık, mino, kurtkıyan gibi olanları içlerinde en ünlüleri. Tüyleri koyu renklidir. Tüylerinin aralarında kırçıllı tüyler vardır. Ayakları pembemsi, tırnakları siyahtır. Gagası bazılarında koyu renk bazılarında sarının bir tonudur. 100’den fazla sığırcık türü olduğunu düşünürsek her biri kendi içinde farklılaşıyor tabi. Tüyleri genelde parlak siyahtır. Mor ve yeşile dönen tonları da görülebilir. Bazıları kahverengidir. Dişi sığırcık kuşlarının tüyleri, erkeklere göre daha fazla beneklidir. Sığırcık kuşları hakkında ilginç bilgilerden biri şu; gagalarının rengi kış mevsiminde kahverengi ve siyah, yaz mevsiminde ise limon sarısı görülebilir. Yaz dönemi sonunda tüy değiştirir. Sesleri ile dikkat çekerler ancak her sığırcık aynı sesi çıkarmayabilir. Dişi sığırcık sesi genelde melodik bir tondur ancak bazen mekanik bir ton da olabilir. Sakin bir kuş türü değildir ve genelde gürültücü ve rahatsız edici özellikleri ile bilinirler. Sığırcık evcil bir hayvan mıdır sorusunun yanıtını da verelim. Beslenebilir ancak evcil bir hayvan olduğu söylenemez.
Sığırcık kuşu ne yer?
Sığırcık kuşu genelde tohum ve meyvelerle beslenir. Bazen böceklerle de beslendikleri görülür. Haşere ve böceklerle beslendikleri için aslında çiftçiler için yararlı kuş türlerindendir. Ancak aynı kuşlar meyve ve tohumlara meyilli olduğundan bu sefer de zararlı bir kuş olacaktır. Yani bir yandan haşereleri yiyerek çiftçilere fayda sağlarken, öte yandan tohum ve meyvelere dadanarak çiftçiyi zarara da uğratabilir. Ayrıca sığırcık kuşu örümcek, sivrisinek, güve, çekirge, karınca ve hatta arı bile yiyebilir. Bazen bu beslenme işinin sınırını aşıp kertenkele, solucan ve salyangoz gibi büyük boyutlu canlıları da yiyebilir. Sivri bir gagası vardır. Toprağı eşeledikten sonra sivri gagasını daldırır ve böcek ve haşerelere ulaşır. Solucan ya da salyangoz gibi böcekleri havlamak için de kendilerine has yöntemleri vardır.
Kuşların sürü halinde uçması ne demek?
Özellikle sığırcık kuşları sürü halinde uçar. Onları tek tek görmek imkansızdır bile diyebiliriz. Bu kuşların sürüler halinde uçmasının birkaç nedeni var. Aslında en büyük nedenlerden biri başka kuşlara karşı birbirlerini tek yürek korumak. Bir araya geldiklerinde daha güçlü oluyorlar böylece başka kuş saldırılarından da korunmuş oluyorlar. Kuş uzmanlarına göre sığırcıkların bu senkronize uçuşu yiyecek bulmayı kolaylaştırıyor aynı zaman avcı kuşlara karşı da bir savunma mekanizması sağlıyor. Onlara saldırmak isteyen bir kuş olduğunda türbülanslı ani manevralar yaparak hedef şaşırtırlar. Bu aslında bir bakıma bir illüzyona da sebep olduğundan, yırtıcı kuşlar hedef belirleyemez ve saldırısını gerçekleştiremez. Böyle büyük grupların nasıl senkronize olduğunun da basit bir yanıtı var. Her kuş, kendi yönünü biliyor; önündekini, sağındakini, solundakini görebiliyor böylece onların yönü ile senkronize olabiliyor. Bize de bu eşsiz bale gösterisini izlemek düşüyor.