Kuş Cinsleri
Kakadu Papağanı 24.12.2019

Sıra dışı görünümleri, sempatik tavırları, üstün yetenekleri ile evimizin en güzel “renklerinden biri bugün misafirimiz. Eve yorgun argın geldiniz, iş stresi almış başını gitmiş; e-postalara cevap vermekten gözleriniz yuvalarından çıkmış. Eve bir geliyorsunuz karşınızda rengarenk bir karnaval var. Size adeta hoş geldin diyen tavrıyla, gözlerinizin pasını silen renkleriyle, eğlenceli kişiliği ile sempatiklik abidesi bir papağan türü; Kakadu Papağanları. Fiziksel görüntüsüne geçmeden önce biraz kökeninden bahsedelim. Bu renkli kuşun kökenlerini merak ediyoruz doğrusu. Cacatuidae familyasından geliyor, yani kakadugiller. Anavatanları Avustralya, Güney Pasifik Adaları, Solomon Adaları ve Malakka Yarımadası.

Bir hayli geniş bir bölgeye hitap ediyor. 15 civarı farklı türü var. Ağaçlarda yaşıyorlar genelde. Hatta ağaç kavuklarına yuva yapıyorlar. Tek başlarına hareket etmezler genelde sürüyle uçarlar. Denk gelir miyiz bilmiyoruz ancak başımızı gökyüzüne kaldırdığımızda Kakadu Papağanları sürüsü ile karşılaşmak tam bir tropikal şölen olurdu herhalde. Uzun ömürlü kuş türlerindendir. Hatta 50 yaşına kadar yaşayanları bile var. Sultan papağanları en bilindik türü, evlerimizde de bulabilen türden. Pembe kakadu, sarı kuyruk, palmiye kakadusu gibi çeşitleri de var. İnsanlar tarafından en bilinen kuş türlerinden biri çünkü cana yakınlığı ile nam salmış. Karakteristik özellikleri ile diğer kuş türlerinden ayrılıyor. Şimdi gelelim fiziksel özelliklerine

Kakadu Papağanı fiziksel özellikleri

Kakadu Papağanları öncelikle renkleri ile dikkat çeker. Kafasında horoz ibiğini andıran tüyleri vardır. Genelde beyazdır, kafa tarafındaki tüyleri renklidir. Siyah ve pembe olanları da görülebilir. Kalkık tüyleri ile dikkat çeker. Bu tüyler sürekli kalkık durur. Gagaları ve ayakları siyahtır. Ortalama 2-3 yaşında bir çocuğun zekasına sahiptir. Genel olarak çok konuşkan kuş türlerinden değildir. Ancak sabırlı, düzenli bir eğitim ile konuşma yetileri eğitilebilir. Kelime dağarcıkları çok yoktur ancak asla konuşmaz diyemeyiz. Üzerine eğilirseniz, bu işte sabır gösterirseniz konuşabilirler. Sahibine karşı çok bağlıdır. Bu konuda davranış eğitimi de çok önemlidir aksi halde sıkıntı yaşamanız muhtemel.

Kakadu Papağanı karakter özellikleri

İnsanla ile en iyi ilişki kuran kuş türlerindendir. Sahibine bağlıdır. Sevecen bir yapıları vardır ve arkadaş canlısıdırlar. Bazı kuş türleri gibi kendini saklamaz aksine hep ortadadır. Sevdirmekten çok hoşlanır, sürekli sevilsin ister. Oyuncu kuş türlerindendir. Bitmek bilmeyen merakları vardır. Hatta bu merak zaman zaman başlarını belaya sokmalarına yol açabilir. Örneğin yabancı nesneleri yutma ya da kemirme gibi huyları vardır. O yüzden eğer kafesin dışında dolaştıracaksanız evin içinde sürekli gözünüz üstünüzde olsun. Her an ağzına bir şey atabilir çünkü, ah bu merak! İlgi istediklerinden bahsetmiş miydik? Şımarmaya meyilli yapısı vardır ve sürekli ilgi ister. Yaşam koşullarına uyum sağlarlar. Kakadu Papağanları için nerede olduklarının bir önemi yoktur önemli olan sahibinin yanında olmasıdır çünkü dediğimiz gibi ait olma huyu bir hayli vardır. Oyuncak kavramı Kakadu Papağanları için çok önemlidir hatta belki de en önemli şeylerdendir. Çünkü oyun oynamayı çok severler, oynamazlarsa sıkılırlar. Kafesinde mutlaka oyunca barındırmanızda yarar var.

Kakadu Papağanı bakımı

Farkındayız, yazımızın başından beri anlat anlat bitiremedik; ne huyu kaldı arkadaş canlısı demediğimiz, ne fiziksel özelliği kaldı karnavala benzetmediğimiz. Gelin görün ki huy olarak da fiziksel özellik olarak da şahane olan Kakadu Papağanları’nı evde beslemesi çok kolay değil. Çünkü asıl ihtiyaçları olan geniş alanlar ve bir sürü oyuncak. Kakadu Papağanları’nı küçük bir kafese kapatamazsınız örneğin. Çok sıkılır. Geniş bir alanda olması gerekir. Serbest dolaşmaları sorun teşkil eder. Çünkü yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi fazla meraklıdırlar ve bu merak onlara zarar verebilir. Muhtemelen evdeki mümkün olan her nesneyi kemirmeye çalışacaklardır. Ayrıca küçük nesneleri ağızlarına atma huyları yüzünden zor anlar yaşayabilirsiniz. Eğer Kakadu papağanını evde besleyecekseniz büyük bir kafes ve bol oyuncağa hazır olmanız gerekir. Ses seviyeleri oldukça yüksektir bu ses sizi zaman zaman rahatsız edebilir. Bunlar Kakadu Papağanları’nın olumsuz özelliklerindendir.

Kakadu Papağanı kafesi

Yukarıda sözünü ettiğimiz gibi oyuncu, sevecen ve sosyal kuş türlerindendir. Bulundukları ortama neşe katarlar. En çok tercih edilen papağan türlerindendir. Kafesini büyük tutup içine pek çok oyuncak koyabilirsiniz. Yanı sıra suluk iki adet olabilir. Özgürlüklerine düşkün bir yapıları vardır. Kafese koyduğunuz zaman muhtemelen dışarı çıkmak isteyecektir ve bunu sizden rahatsız edici seslerle bekleyecektir. Eğer kafesine bol bol oyuncak koyarsanız bu onları bir nebze oyalar.

Dışarı çıkıp dolaştırmak istediğinizde de yukarıda sözünü ettiğimiz nesne kemirme ve yutma huyuna dikkat edin. Eğer Kakadu Papağanları’na çift olarak bakmak istiyorsanız rekabete hazır olun. Doğal ortamında sürüler halinde gezse ve diğer canlılarla arası iyi olsa da eğer evde bakılıyorsa tüm ilginin kendi üzerinde olmasını isteyecektir. Bu nedenle eğer çift olarak alırsanız sorun yaşama ihtimaliniz yüksek. Genel olarak sağlıklı hayvanlardır hatta dediğimiz gibi 50 yıl civarına kadar yaşayabilirler iyi bakılırlarsa. Kakadu Papağanları’nda en sık görülen sağlık sorunu mantar hastalığıdır. Bu nedenle düzenli veteriner kontrolü gerekir en az kedi ve köpeklerde olduğu gibi.

ğer Kakadu Papağanları’na çift olarak bakmak istiyorsanız rekabete hazır olun. Doğal ortamında sürüler halinde gezse ve diğer canlılarla arası iyi olsa da eğer evde bakılıyorsa tüm ilginin kendi üzerinde olmasını isteyecektir. Bu nedenle eğer çift olarak alırsanız sorun yaşama ihtimaliniz yüksek. Genel olarak sağlıklı hayvanlardır hatta dediğimiz gibi 50 yıl civarına kadar yaşayabilirler iyi bakılırlarsa. Kakadu Papağanları’nda en sık görülen sağlık sorunu mantar hastalığıdır. Bu nedenle düzenli veteriner kontrolü gerekir en az kedi ve köpeklerde olduğu gibi.

Kakadu Papağanı beslenme

Neredeyse diğer papağan türlerinde olduğu gibi bir beslenme rutinleri vardır. Doğada genellikle tohumlarla ya da meyvelerle beslenirler. Çilek, böğürtlen, dut, üzüm gibi kırmızı meyvelerle arası iyidir. Evde bakıyorsanız %30 tohum geri kalanı da meyve olan bir beslenme düzeni yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar