Balıklar Hakkında Bilgiler
Akvaryum Suyu Nasıl Temizlenir? Akvaryum Temizliği Kaç Günde Bir Yapılır? 20.02.2022

Evde akvaryum bulundurmak yalnız görsel güzellik bakımından değil psikolojik olarak da büyük katkıları olan bir “alışkanlık”tır. Evet, alışkanlıktır diyoruz çünkü bir süre sonra artık bu durum bir alışkanlık haline gelebilecek boyutta bir hobiye de dönüşebilir. Yorgun geçen bir günün ardından oturup akvaryumun içinde süzülen rengârenk balıkları izlemek en dinlendirici terapilerden de biridir aynı zamanda. Akvaryum kurulur kurulmaz, karşısına geçip izlemeye başladığınızda bu duyguyu daha iyi hissedeceğinize eminiz. Evde bir evcil hayvan beslemek yalnızca bir canlının hayatını kurtarmak demek değildir aynı zamanda kendi psikolojimizi de toparlayan en önemli unsurlardan biridir. Evde bir kedi ya da köpek beslemek, onunla oyun oynamak, başını okşamak, onun varlığını hissetmek insana mutluluk verir. Hatta en mutsuz, en yorgun anımızda bile adeta bunu hissederek yanımıza sokulduklarında bu duyguyu daha iyi anlarız. Evde kedi, köpek, kuş ya da balık gibi evcil hayvanları beslemek gönül huzurumuza yapacağımız en büyük katkılardan biridir. Bu nedenle evde hayvan beslemek yalnızca bir canlının hayatını kurtarmak ve ona aile olmak demek değil aynı zamanda kendimize de yapacağımız bir iyiliktir. Elbette bu mutluluk tablosu, beraberinde onlarca sorumluluğu getirecektir. Hayvan beslemek yalnızca ona mama ve su vermekten ibaret değildir. Kedi ve köpekler duyguları olan canlılardır ve duygusal bakımdan da beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Aynı durum kuşlar ve hatta balıklar için de geçerlidir. Balıklar verdiğiniz komutları, konuşmanızı anlayamıyor olsa da onun da kendi içinde strese girdiği durumlar olabilir. Stres, balığın hayatını kaybetmesine yol açabilen ciddi bir durumdur. Balıklarda stresi önlemenin ilk şartı ise ona kaliteli bir yaşam alanı sağlamaktır. Birlikte aynı akvaryumu paylaştığı diğer türlerle uyumlu olması, yeminin kaliteli olması, akvaryum suyunun doğru ve zamanında temizlenmesi gibi koşulların yerine getirilmesi gerekir. Bugün, pis ve bulanık bir su, balığın yalnızca fiziksel sağlığını tehdit etmekle kalmaz aynı zamanda strese de girmesine yol açabilir. Bu nedenle akvaryum bakımında ilk önemli konu akvaryumun temiz olmasıdır. Bunun için izlenmesi gereken birkaç yol vardır. Bugün sizlerle akvaryum temizliğinde dikkat edilmesi gerekenleri konuşacağız. İsterseniz akvaryum temizliğini birkaç başlık altında toplayalım. Çünkü akvaryum temizliği yalnızca suyun temizlenmesi ya da camlarının yosunlardan arındırılmasından ibaret değildir. Temelde her bir parçanın temizlenmesinden tutun da bitkilerin budanmasına kadar genişleyen oldukça detaylı bir temizlikten söz etmek gerekir. Bu yazımızda akvaryum nasıl temizlenir, balık fanusu nasıl temizlenir, akvaryum camı nasıl temizlenir, yeni alınan akvaryum nasıl temizlenir, akvaryum suyu nasıl temizlenir, akvaryum temizliği kaç günde bir yapılır, fanus nasıl temizlenir gibi konu başlıklarına değineceğiz. Öncelikle akvaryumların cam temizliği ile söze başlayalım ve ardından diğer temizlik unsurlarına geçelim.

Akvaryum camı nasıl temizlenir?

Akvaryumların suyu zaman içerisinde bulanıklaşır. Balıkların dışkıları, çürüyen yemler, taşların ya da mağaranın kirlenmesi gibi nedenlerden su zaman içerisinde berraklığını kaybeder. Su bulanıklaştıkça camları da yosun yapmaya başlar. Suyun içinde yüzen kirler de devreye girince artık görüş mesafesi iyice azalır. Bu durum balığın yaşam kalitesini düşürür ve günün sonunda strese girmesine neden olur. Akvaryum camında oluşan yosunlar ışık kaynaklı da olabilir. Güneş alan yerlere konumlanan akvaryum camlarında yosunlaşma görülebilir. İlk olarak bu yosunların temizlenmesi gerekir. Bunun için akvaryumlar için özel olarak üretilen süngerlerden destek alınabilir. Akvaryumlar için üretilen bu süngerler uzun sopanın ucundadır. Bu sayede akvaryumun derinine kadar inebilir. Bir diğer akvaryum cam temizleme aparatı ise mıknatıslı aletlerdir. Bu aletlerle aynı anda akvaryum camının hem içini hem dışını temizlemek mümkündür. Mıknatıslı oldukları için birbirine yapışmaları kolaydır. Aynı anda hem akvaryumun içini hem dışını temizlemeye olanak sağlar. Aleti aşağı ve yukarı doğru çekerek akvaryum temizliğini kolayca yapabilirsiniz. Akvaryum temizliği yalnızca suyun değişmesinden ibaret değildir, camların da düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bu sayede yosun oluşumu önlemiş olurken suyun berraklığı da korunmuş olur. Özellikle balık dışkıları ve yem artıkları suyu kirleten başlıca etkenlerdir. Bunların temizliği kadar camların temizliği de önemlidir.

Akvaryum suyu nasıl değiştirilir?

Şimdi gelelim akvaryum suyuna… Akvaryum suyunu değiştirmek demek tüm akvaryumun suyunu boşaltmak ve yenilemek demek değildir. Akvaryumun suyunu tamamen boşaltmamak gerekir. Suyu %70 oranına boşaltabilirsiniz. Suyun tamamını değiştirmek balığı şoka sokabilir. Bu durum doğal yaşam alanını etkiler ve strese girebilir. Bu noktada ne yazık ki ölüm gibi sonuçlar bile doğabilir. Bu nedenle akvaryum temizliğinde eski sudan mutlaka %30 kadarlık bir dilimi bırakın. Akvaryuma suyu doldururken çok yavaş hareketlerde bulunun. Eğer balıklar akvaryumun içindeyse, birden su geldiğinde korkabilir ve strese girebilir. Sürekli balıklarda stresin öneminden bahsetmemizin nedeni, balığın yaşayacağı en ufak bir stresin hayatına mal olabileceği gerçeğidir. Bu nedenle balığı strese sokmamak için suyu yavaş yavaş dökün. Suyun ideal sıcaklıkla ve temiz olması bir diğer önemli detaydır. Balıkların türüne göre sıcaklık gereksinimleri vardır. Balığınızın cinsine bağlı olarak sıcaklık ayarını yapın ve doğru derecedeki suyu ilave edin.

Akvaryum dibi nasıl temizlenir?

Akvaryum dibi, kirlerin en çok biriktiği yerlerdir. Yem artıkları, balıkların dışkıları derken bir hayli kirlidir. Akvaryum dibini de düzenli olarak temizlemek gerekir. Bunun için dip süpürgelerinden yararlanabilirsiniz. Otomatik ya da manuel olarak kullanılabilen akvaryum dip süpürgeleri ile tüm kirlerden arındırabilirsiniz. Akvaryum dibi temizlenince suyun kalitesi de artacaktır. Akvaryumun içindeki dekorlar da temizlenmelidir. Mağara ya da benzeri gibi dekorları çıkarıp elde yıkayabilirsiniz. Küçük taş parçaları varsa onları da elde yıkayıp yeniden yerleştirebilirsiniz. Akvaryum dip temizliği yapılmadan yeni su ilavesi yapmak boşa bir kürek çekme olacaktır. Çünkü akvaryumdaki kirler tamamen temizlenmeden yeni su eklenirse o su da berraklığını kısa sürede yitirecektir. Bu nedenle akvaryum dip temizliğine önem vermek gerekir ve düzenli olarak temizlenmesi lazımdır.

Akvaryum filtre temizliği nasıl yapılır?

Akvaryum filtre temizliği de temizlik adımlarından biridir. Filtreler zaman içerisinde kirlenir ve işlevini yerine getiremez hale geldiği için temizlenmeye ihtiyaç duyar. Temizliğe başlamadan önce filtre parçalarını dikkatlice sökmek gerekir. İç filtrenin sünger temizliği yapılmalıdır. Filtrenin parçalarını musluk suyundan geçirebilirsiniz bu sayede tazyikli su ile kirler arınacaktır. Temizlik sırasında kimyasal ürünler kullanmayın çünkü eğer iyi arındıramazsanız balığınızın sağlığını tehdit edecektir. Temizliği yalnızca su ile yapmanızda yarar olacaktır.  Düzenli olarak yapılan akvaryum temizliği, balıkların uzun ömürlü olması için önemlidir. Balığın bakımı ne kadar iyi olursa, yaşam kalitesi de bir o kadar artacaktır. Temizlik sırasında balıkları strese sokmamak önceliğiniz olmalıdır. Onlara temiz bir yaşam alanı sunarken, birden korkmalarından ve strese girmelerinden de kaçınmanız gerekir. Gerek cam temizliği, gere mağara ya da dekor temizliği olsun her koşulda yalnızca su kullanmanız önemlidir; kimyasal ürünler balıklarınıza zarar verir. Her ne kadar iyi yıkadığınızı düşünüyor olsanız da en ufak bir kalıntı onlar için ciddi risk oluşturacaktır. Bu nedenle akvaryum temizliğini su ile yapmanızda yarar vardır.

Benzer Yazılar