Balıklar Hakkında Bilgiler
Yeni Başlayanlar için Akvaryum Balıkları: En iyi Akvaryum Balıkları Hangileridir? 23.02.2022

Evin en dinlendiren, seyre doyum olmayan manzaralarından ve keyiflerinden biri akvaryumun içinde yüzen rengârenk balıklardır diyebiliriz. Gerek renkleri, gerek suda süzülüşleri ile seyrine doyulmaz bir görsel şölen gibidir. Balıklar da tıpkı muhabbet kuşları gibi evlerde sıkça beslenen evcil hayvanlardan biridir. Kedi ve köpek gibi hayvanları çeşitli sebeplerden dolayı evde besleyemeyenlerin bir diğer tercihi akvaryum balıkları olmuştur. Akvaryum balıkları, farklı türlerde ve renklerde mevcuttur. Her ne kadar birbiriyle anlaşan ve aynı akvaryumu barış içinde paylaşan canlılar gibi dursa da bazı balık türlerinin bir arada yaşaması imkânsızdır. Akvaryum içinde farklı çeşitlerde balık beslenebilir ancak özellikle bazı tür balıkların kesinlikle diğer balıklarla yan yana gelmemesi gerekir. Eğer yeni bir akvaryum kurmayı planlıyorsanız, ilk yapmanız gereken şey seçeceğiniz balık türlerinin birbiri ile olan uyumudur. Yalnızca tek tür üzerine bir akvaryum kurabileceğiniz gibi farklı türde balıkları da bir araya getirebilir ve bu şekilde bir akvaryum kurabilirsiniz. Bu yazımızda balık beslemeyi sevenler ve akvaryum kuracaklar için en iyi akvaryum balıklarını listeledik. İlk olarak lepistes ile başlayalım söze.

1-      Akvaryum balıkları: Lepistes

Lepistes, evde beslenen en ideal balık türlerinden biridir. Doğal yaşam alanı Güney Amerika kıtasının kuzeydoğusudur. Hemen hemen her akvaryumda bir ya da birkaç lepistes bulmak mümkündür. Yaşadığı koşullara çok kolay adapte olması ile bilinir. Sert kireçli su olan akvaryumlarda yaşamayı severler ve diğer türlerle de çoğunlukla iyi geçinirler. Anlaşamadığı türler de vardır elbette. Özellikle Melek Balığı ile arasının çok iyi olmadığı bilinir. Genel olarak en sık beslenen balık türlerinden biri olarak karşımıza çıkar.

2-      Akvaryum balıkları: Siyam Balığı

Aslında Siyam Balığı için kavgacı balıklardandır demek mümkündür. Beta cinsine ait olan bir tür olan Siyam Balığı, sık beslenen akvaryum balıklarındandır ancak kavgacı özellikleri ile bilindiklerinden bir arada yaşayacakları diğer türler dikkatlice seçilmelidir. Siyam Balığı, kendisi gibi başka Beta ile aynı akvaryumu paylaşamaz. Direkt olarak üstünlük kurma kavgasına girer ve bu durum ciddi tartışmalara yol açar. Ortalama 6-7 m uzunluğuna kadar ulaşabilir. Özellikle kuyruk kısmı çok güzel bir görüntüye sahiptir. Akvaryum için en ideal süs balıklarından biridir yeter ki doğru türlerle aynı ortama konulsun.

3-      Akvaryum balıkları: Melek Balığı

Süs balıkları denince akla ilk gelen balıklardan biri Melek Balığı’dır. Doğal yaşamını Güney Amerika bölgesinde sürdürür. Genellikle sessiz ve sakin yerleri tercih eder. Aslında diğer balık türleri ile iyi anlaşır ancak bazı olumsuz özellikleri de vardır. Özellikle kendisinden küçük olan balıkları yeme gibi olumsuz bir özelliğe sahiptir. Yanı sıra çikletlerle de arası iyi değildir. Melek balıkları da tercih edilen akvaryum balıklarından biridir.

4-      Akvaryum Balıkları: Japon balığı

Akvaryum balığı denince ilk akla gelenlerden biri Japon balığıdır. Japon balıkları, en tercih edilen süs balıklarındandır. Turuncu tonlarda renklere sahiptir. Akvaryumun içinde renkli ve sempatik bir görünüm oluştururlar. Japon balıkları, kendileri için özel olarak formüle edilen balık yemleri ile beslenirler. Uzun yaşayan akvaryum balıklarından da biridir. Eğer doğru bir bakım ve yaşam kalitesi sağlanırsa 5-6 yıla kadar ömrü uzayabilir.

5-      Akvaryum Balıkları: Çöpçü balığı

Adından da anlaşılacağı üzere akvaryumun temizliğinden  “sorumlu” balık türlerinden biridir. Akvaryumun camlarına yapışır. Akvaryumun dibine çöken balık yemlerini yer ve bu sayede diğer balıklar tarafından görülmeyen yemlerin suyun dengesini bozmasını engeller. Yani çöpçü balıkları akvaryumu temizler derken buradaki kasıt dibe çöken yemleri yemesidir. Bu sayede yemler suyun dengesini bozmaz ve su sağlıklı olur. Çöpçü balıkları da tıpkı Japon balıkları gibi uzun yaşayan akvaryum balıklarındandır. Eğer iyi bir bakım sağlanırsa 5-6 yıl yaşayabilir. Çöpçü balığı almak istiyorsanız yanına mutlaka birkaç tane aynı türden balığı almanız gerekebilir zira yalnız olmak yerine birkaç tane çöpçü balığını beslemek çok daha iyi olacaktır.

6-      Akvaryum Balıkları: Sarı Prenses

En sık beslenen akvaryum balıklarından bir diğeri sarı prensestir. Sarı prensesler popüler akvaryum balığı türlerindendir. Genellikle sığ kayalıklarda yaşamayı sever ancak akvaryum hayatına da kolayca adapte olabilir. Eğer akvaryumunuza sarı prensesi de dahil etmek istiyorsanız, doğal yaşamını hissetmesi bakımından akvaryumun içine birkaç kaya ya da mağara koyabilirsiniz. Bu sayede mağaranın içine girerek kendini doğal yaşamında hissedebilir.

7-      Akvaryum Balıkları: Discus Balığı

Discus balığı da en sık beslenen akvaryum balıklarından biridir. Muhteşem renklere sahiptir. Akvaryumlarda yaşamaya adapte olabilen discus balığı, genellikle dip kısımları tercih eder. Diğer balık türleri ile de arası iyidir. Genel olarak barışçıl bir tavır sergilediğinden sık beslenen akvaryum balıklarından biri olarak listede yerini alır.

8-      Akvaryum Balıkları: Plati

Akvaryum kurarken ilk akla gelen balıklardan bir diğeri de Plati balığıdır. Bakımı kolay süs balıklarından biridir. Barışçıl bir yapıya sahip olduğundan diğer türde balıklarla güzel bir yaşam sürer. Uzun yaşayan akvaryum balıklarından biri olan Plati balığı iyi bir bakım ve doğru beslenme ile uzun yıllar yaşayabilir.

9-      Akvaryum Balıkları: Makrakanta

Makrakanta balığı palyaço balığı olarak da bilinir. Aslında bir tatlı su balığıdır ve tropikal bölgelerde yaşamını sürdürür. Buna karşın akvaryum hayatına da kolayca adapte olabilir. Hem etçil hem otçul olarak beslenen bir balık türüdür. Bazı durumlarda agresif hareketleri olabilir. Diğer türlere anlaşma konusunda zaman zaman zorluk yaşayabilir. Palyaço balığı da uzun yaşayan akvaryum balıklarındandır. İyi bir bakım ve doğru beslenmenin yanı sıra temiz bir akvaryuma gereksinim duyar. Bu şartlar sağlandıktan sonra 7-8 sene kadar yaşam ömürleri olabilir.

10-   Akvaryum Balıkları: Neon Tetra

Akvaryum meraklılarının en tercih ettiği akvaryum balıklarından bir diğeri Neon Tetra’dır. Parlak ve renkli bir görünüme sahiptir. Adı gibi “neon” renklerdedir. Genellikle nehirlerde, akarsularda doğal yaşamlarını sürdürürler. Akvaryum hayatına da kolay adapte olabilirler. Düzenli bakım ve kaliteli beslenme ile uzun yıllar yaşamını sürdürebilirler.

11-   Akvaryum Balıkları: Kılıçkuyruk Balığı

Kılıçkuyruk balığı da sık beslenen akvaryum balıklarından biridir. Hem etçil hem otçul beslenen balık türleri arasında yer alır. Diğer balık türleri ile aslında uyumlu geçinse de kendi türlerinden olan baskın erkekler, diğer erkekleri rahatsız edebilir ve geçimsizlik çıkabilir.

Benzer Yazılar