Balıklar Hakkında Bilgiler
Balıkların Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır? 01.03.2022

Renkli balıkların ahenk içinde yüzmelerini izlemek en büyük motivelerden biridir. Öyle ki, akvaryumda balık beslemek sadece bir balık bakımından öte kimi zaman insana terapi gibi de gelebilir. Balık bakımında dikkat edilmesi gereken pek çok şey vardır. Akvaryum suyunun düzenli olarak değiştirilmesi, balıkların doğru ve dengeli beslenmesi, akvaryumun içindeki bitkilerin zaman zaman budanması, camların temizliği, filtre temizliği derken onlarca kalemlik bakım şartı çıkar ortaya. Balık beslemek de tıpkı diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi sorumluluk isteyen bir iştir. Yalnızca balığın yemini vermekten ibaret değil beraberinde pek çok detayı barındırır. Balığın stressiz bir yaşam sürmesi de bu bakım şartlarına dahildir çünkü balıklar strese girdiklerinde hayatlarını kaybedecek duruma bile gelebilirler. Diyeceğimiz o ki balık bakmak sorumluluk isteyen bir iştir. Her sabah uyandığımızda balıkların birbiri ile ahenk içinde yüzdüğünü görmek çok hoş bir görüntüdür ki bu da akvaryumda balık beslemeyi bir hobi haline getiren unsurlardandır. Balıklar hakkında pek çok bilgi vardır. Her balığın türüne özgü bir huyu vardır. Doğal ortamlarındaki gereksinimleri farklı olabilir ya da tüketmesi gereken besinler çeşitlenebilir. Günün sonunda her balık, özel bakıma ihtiyaç duyar. Balıklar hakkında merak edilen şeylerden biri balıkların cinsiyetidir. Balıkların hangi cinsiyete sahip olup olmadığını anlamak zor gibi dursa da bazı farklılıklar kendini belli eder. Bugün sizlerle birkaç balık türünün cinsiyetleri hakkında konuşacağız. Balıkların cinsiyetleri, türüne göre farklılık gösterebilir. Örneğin bazı balıkların tipik cinsiyet özellikleri varken bazı balıkların cinsiyetini anlamak zordur. Bu yazımızda balığın cinsiyetini nasıl anlarız, balıklarda cinsiyet ayrımı, balıkların dişi mi erkek mi olduğu nasıl anlaşılır gibi konu başlıklarına değineceğiz.

Balığım dişi mi erkek mi?

Bazı balık türleri cinsiyetlerini belirgin farklarla belli ederken bazılarının cinsiyetini anlamak zordur. Bu nedenle popüler birkaç akvaryum balığı üzerinde gidelim ve cinsiyet ayırımının nasıl yapılacağına dair birkaç ipucu verelim. İlk olarak beta balıkları ile başlayalım. Beta balıkları kavgacı balıklar olarak bilinir. Anlaşmaları zordur ve genellikle saldırgan bir yapıları vardır. Beta balıkları siyam kavgacı balığı olarak da bilinirler. Türün temelinde “kavga” yatar. Özellikle erkek betalara özgü bir özellik demek daha doğru olacaktır. Birden fazla erkek beta balığı aynı akvaryuma konarsa kavga çıkması yüksek ihtimaldir. Bu nedenle özellikle beta balığı beslerken cinsiyetine dikkat etmek gerekir. Beta balıklarının cinsiyetini anlamak diğer balık türlerine oranla daha kolaydır. Beta balığının erkekleri göz alıcı ve hoş renklere sahiptir. Yüzgeçleri uzundur ve yüzdükçe dalgalanır. Erkek beta balığı çok rahat ayrıt edilebilir. Melek balıkları ile devam edelim. Melek balıklarının cinsiyetini anlamak o kadar kolay değildir. Melek balıklarının cinsiyetini özellikle yavruyken anlamak imkânsıza yakındır. Büyüdükçe farkla biraz daha belirgin hale gelebilir. Erkek melek balıklarının gözlerinin üzerinde ufak bir çıkıntı bulunur. Aynı şekilde kafalarında da bu ufak çıkıntıya rastlanır. Tüm erkeklere olmasa da bazı erkeklerde bu çıkıntı dikkat çekici boyutta olabilir bu sayede balığın cinsiyeti daha net belli olur. Gurami balıkları ile devam edelim. Gurami balıkları da tıpkı melek balıkları gibi ayırt etmesi zor balıklardır. Yani cinsiyetlerini anlamak oldukça zordur. Şekil ve renk bakımından neredeyse dişi ve erkek aynıdır. Sadece erkek gurami balıklarının yüzgeçlerinin sivri ve uzun olduğunu söylemek mümkündür. Dişi gurami balıklarının yüzgeçleri biraz daha yuvarlak ve kısadır. Bu sayede dişi gurami balığı ile erkek gurami balığı arasındaki fark anlaşılabilir. Gelelim çiklet balıklarına. Ciklet balıklarının cinsiyeti nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Ciklet balıklarının cinsiyetini anlayabilmek zordur. Erkek çiklet balıklarının renkleri dişilere oranla biraz daha parlaktır diyebiliriz. Yanı sıra daha iri bir görüntüsü vardır. Erkeklerin yüzgeçleri daha büyük ve sivri olabilir. Dişi çikletler ise yumurtlama döneminde farklarını ortaya koyar çünkü yumurtlama döneminde kafa kısmında bir çıkıntı oluşur. Bir süre sonra bu çıkıntı kaybolur. Ancak genel olarak baktığımızda erkeklerin daha iri olduğunu söylemek mümkündür. Tetra balıkları cinsiyet ile devam edelim. Dişi tetraların erkek tetralara oranla daha iri bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Normalde erkekler daha iyi olur ancak konu tetra balığı olunca dişi biraz daha iri olabilir.

Süs balıklarının cinsiyeti nasıl anlaşılır?

Akvaryumda balık besleyecekler için en merak edilen konulardan biri balığın cinsiyetidir. Süs balıklarının cinsiyetini anlamak için birkaç ipucu vardır. Süs balıklarının fiziksel özelliklerine göre cinsiyet ayırımı yapmak mümkündür. Yetişkin balıklarda cinsiyet ayrımının yapılması daha kolaydır çünkü gelişimlerini tamamlamışlardır. Gelişimini tamamlayan balıkların cinsiyet ayrıcı tüm özellikleri fiziksel görünümlerine yansır bu nedenle farklar çok daha belli olur. Yavru balıklar henüz fiziksel değişimlerini tamamlamadıkları için cinsiyet ayrımı yapmak zordur. Süs balıklarının dişi ya da erkek olduğunu öğrenmenin yolu balığın türüne bakmaktır. Yukarıda beta balığı, tetra balığı, melek balığı, çiklet balığı gibi balık türlerinin cinsiyet ayrımlarından kısaca bahsetmiştik. Şimdi lepistes, plati gibi canlı doğuranların cinsiyet ayırımları ile devam edelim. Lepistes, plati gibi balıklar canlı doğuran grubunun üyeleridir. Diğer balık türlerine oranla cinsiyet ayrımlarını yapmak daha kolaydır. Lepistes balıkları görünüm olarak dişi ve erkek olarak net bir şekilde ayrılabilir. Erkek lepistes balıkları daha küçük boyuttadır. Yüzgeçleri ve kuyrukları dişilere oranla daha büyüktür ve renkleri oldukça canlıdır. Peki Japon balığının cinsiyeti nasıl anlaşılır? Yavru Japon balığının cinsiyetini anlamak zordur. Yetişkin balıklarda ise cinsiyet ayrımı üreme zamanı yapılabilir. Üreme zamanı gelen dişi Japon balıklarının karın kısmı daha dolgun olur. Yuvarlak bir görünüme sahip olurlar. Erkek Japon balıklarında ise üreme zamanı solungaçları üzerinde kabarcıklar oluşabilir. Erkek Japon balıkları, üreme zamanı geldiğinde dişi balıkları kovalar ya da karınlarına vurma hareketi yapar. Bu de bir Japon balığının cinsiyetini anlamada önemli bir göstergedir. Diğer bir deyişle Japon balığının cinsiyetini anlamak, üreme zamanı geldiğinde çok daha kolay olacaktır.

Benzer Yazılar