Akvaryum balıklarını izlemek insanı mutlu eden aktivitelerden biridir. Ancak bu seyir, kimi zaman büyük kavgalarla sonuçlandığında durum üzücü bir hal alır. Akvaryumda her balığın birbiri ile kusursuz bir şekilde anlaşmasını beklemek zordur. Balıklar her ne kadar sakin ve kendi halinde süzülen canlılardan olsa da birbirleriyle aynı akvaryumda anlaşamayan balık türleri vardır. Hatta bazı balıklar aynı türe sahip olsalar bile anlaşamayabilir. Akvaryum kurmadan önce balık seçimini türüne ve birbirleri ile olan iletişimlerine göre yapmak gerekir. Akvaryum balığı denince ilk “mesafeli” durulan balıklardan biri beta balığıdır. Kavgacı Siyam balığı olarak da bilinirler. Kavgacı özellikleri ve agresif tavırları ile nam salmışlardır. Aslında bilinenin aksine her beta balığı kavgacı değildir. Kavgacı özellik bu türün erkeklerine has bir özellik. Dolayısıyla birden fazla erkek beta balığını aynı akvaryumun içine koymak ciddi kavgalara yol açabilir. Erkek betalar birbirlerinin varlığından rahatsız olabilirler ve birden kavgaya tutuşabilirler. Bu kavga, ciddi darbelerle de sonuçlanabilir. Bu nedenle birden fazla beta balığını aynı akvaryuma koymamak gerekir. Hatta mümkünse birbirlerini bile görmeyecek şekilde konumlamakta yarar olacaktır. Beta balıkları kavgaya tutuştuklarında ölümcül sonuçlar da doğabilir. Yani bu sıradan bir balık anlaşmazlığı ya da balık kavgasının ötesinde bir durumdur. Aniden agresifleşen beta balığı, yaptığı bir darbe ile diğer balığı öldürebilir. Bu nedenle beta balıklarının bir arada bulunması sıkıntılı sonuçlar doğuracaktır. Beta balıkları, kabararak birbirlerine olan düşmanlıklarını belli eder. Beta balığı kendini daha iri göstermek için kabarır. Bu kabarma, solungaç kapaklarını ileri itmesi sonucunda oluşur. Kavga daha ciddi boyut kazandığında betalar birbirlerine kafalarıyla vurmaya başlar. Birbirlerine sert darbeler ile çarpar, yüzgeçlerini ısırır. Sıkıştırma gibi davranışlar da sergileyebilirler. İki erkek betanın kavgada bir sınırı yoktur desek yeridir. Çarparak, yüzgeçleri ısırarak, gövdelerine darbe yaparak üstünlük sağlamaya çalışır. Beta balıkları bir araya geldiğinde ciddi sorunlar doğar bu nedenle beta balığı beslemeden önce cinsiyet ayırımını iyi yapmak önemlidir.
Beta balıkları neden kavga eder?
Beta balıkları çok dominant karakterde balıklardır. Akvaryumun ya da dişinin paylaşılamama durumunda kavga çıkarırlar. Onlar için barınakları ve dişileri çok önemlidir. Dişilerin paylaşımı ya da akvaryumun paylaşımı sırasında bir iktidar kavgası yaşanabilir. Aslında pek çok balık türünde bu iktidar kavgasına rastlamak mümkündür ancak konu beta balıkları olunca bu durum daha ciddi boyuta taşınır. Beta balıklarının erkekleri oldukça agresif, sinirli ve saldırgan olabilir. Bu nedenle erkek beta balıklarının bir arada yaşaması ölümcül sonuçlar doğurabilir. Beta balıklarının anavatanları Tayland’dır. Beta balıklarının dövüşleri üzerinden yarışmalar bile düzenleniyor. Beta balıkları her ne kadar renkli ve ahenk dolu bir görünüme sahip olsa da bir araya geldiklerinde ciddi kavgalar çıkabiliyor. Kavganın esas nedeni olarak barınak ve dişi paylaşma diyebiliriz. Zaten kavgaların kaynağı erkek beta balıkları. Erkek beta balıkları kavgacı özellikleri ile bilinir. Şimdi gelelim dişi beta balıklarına…
Dişi beta balıkları kavga eder mi?
Dişi beta balıkları, erkek olan beta balıkları gibi birbirleri ile sürekli bir kavga halinde olmaz. Topluluk halinde rahatça yaşayabilirler. Bazı durumlarda anlaşmazlıkla elbette olabilir ancak genel olarak bakıldığında erkek beta balıklarına kıyasla çok daha iyi anlaşırlar birbirleriyle. Birden fazla dişi beta balığı bir arada yaşayabilir. Önemli olan erkek beta balıklarını bir araya getirmemektir. Dişi beta balıkları genellikle aynı büyüklükteki başka türlerle de aynı akvaryumda yaşayabilir. Erkek beta ile diğer betalar bir arada yaşayamaz ancak bir erkek beta, agresif olmayan başka türde bir balıkla bir arada yaşayabilir. Yani sakin bir balık türü ile erkek beta balığı aynı akvaryumu paylaşabilir. Ancak sağı solu pek belli olmayan erkek beta balıkları, bazen yüzgeçleri kendisi gibi büyük olan balıklara karşı agresif tavrılar sergileyebilir. Yani normalde sakin türlerle anlaşabiliyor ancak kendi gibi büyük yüzgeçleri olanlarla karşı birden bir savunma mekanizması da geliştirebiliyor. Beta balığı beslemeden önce iyice bir düşünmek gerekir özetle. Akvaryumu kurarken agresif ve geçimsiz balıkları seçmemekte yarar olacaktır çünkü hangi balığın, kime ne zaman ne tepki vereceğini kestirmek zor olabilir. Beta balığının halsiz olması, sürekli uyku halinde olması, saklanması gibi nedenler balığın hırpalandığına işarettir. Yani siz evde yokken bir kavga çıkmış ve balık darbe almış olabilir. Eğer beta balığı uzun süre bir yerde saklanıyorsa, yemini yemiyorsa, sürekli bir uyku haki varsa kavganın ağır geçtiğini söylemek mümkündür. Bu noktada balığı hemen diğerlerinde ayırmak en doğru hareket olacaktır.
Beta balıklarım kavga ediyor, ne yapmalıyım?
Beta balıkları tür olarak kavgacı balıklardır, özellikle de erkek olanları. Erkek beta balıklarını bir arada bulundurmamak gerekir. Beta balıkları, kavga sonucunda birtakım darbeler alırlar. Eğer yukarıda saydığımız belirtilerden biri varsa balıkları hemen ayırmalısınız. Eğer akvaryumunuzda beta balığı beslemek istiyorsanız beta seçimini yalnızca 1 balıktan yana kullanın. Her akvaryuma bir adet erkek beta koyabilirsiniz. Üzerinde ayna gibi yansımalar olan aksesuarları akvaryumda tutmayın çünkü beta balıkları kendilerini görüp yabancı zannedebilir. Akvaryumun dışında ya da yakınında da bir ayna olmazsa iyi olur. Beta balıkları, aynalı aksesuarlarla kendilerini görüp saldırabilirler. Bu da yaralanmalara neden olabilir. Yani bir erkek beta için kendisinin görüntüsü bile bir kavga nedeni olabilir bu nedenle akvaryum içine ve çevresine ayna gibi aksesuarlar koymaktan kaçınmanızda yarar olacaktır.
Beta balıkları nasıl mutlu olur?
Kızgın, öfkeli, agresif ve saldırgan olarak tanımlanan erkek beta balıklarını sakinleştirmenin yollarına geldik. Yukarıda sözünü ettiğimiz gibi erkek beta balığını tetikleyecek ve saldırmasına yol açacak unsurları ortadan kaldırmak gerekir. Kendini bile görse kavga etme potansiyeline sahip olduğundan, akvaryum aksesuar seçiminde dikkatli olmakta yarar olacaktır. Erkek betalar, dişi betaları gördükleri zaman ihtişamlı bir şekilde kabarırlar. Dişiden cevap gelirse, erkek beta çok mutlu olur ve bu karşılıklı flört güzel bir görsel oluşturur. Erkek beta balığını mutlu etmenin yolu, dişi beta balığından geçer demek doğru olacaktır. Beta balığı beslenmesine de kısaca değinelim. Beta balığı ne sever sorusunun yanıtı ile devam edelim. Beta balıkları etçil canlılardır ve doğal ortamlarında sudaki sinek lavralarını yer. Hatta solucan gibi canlıları bile yiyebilir. Beta balıkları için özel olarak formüle edilen balık yemlerinden alabilirsiniz. Balığın türüne göre yem seçimi yapmak önemlidir.