Akvaryumda balık beslemek, bir hayvan bakımı olduğu kadar aynı zamanda bir hobi de. Balıkların rengârenk süzüldüğünü izlemek, onları göz ucuyla takip etmek, büyümelerine şahit olmak bambaşka bir terapi şekli. Balık bakımı genel olarak kolay bir bakım gibi görülse de bu güzelliği kusursuz hale getirmek için bazı dikkat noktaları vardır. Kusursuz bir güzelliğe ve seyrine doyum olmaz bir manzaraya ulaşmak için akvaryum temizliği öncelikli adımdır. Akvaryum temizliği, balıkların kaliteli bir yaşam sürmesi ve strese girmemeleri için de önemlidir. İlk başlarda tertemiz olan su zaman içinde bulanıklaşabilir. Bunun nedeni dibe çöken ve yenmeyen balık yemlerinin çürümesidir. Yanı sıra balıkların dışkıları da elbette suyun bulanıklaşmasına neden olacaktır. Sudaki bulanıklığı gidermek için kuvvetli filtreler kullanmak ve bu filtreleri de düzenli olarak temizlemek gerekir. Akvaryumda filtre temizliğinin düzenli olarak yapılması, balıkların yaşam kalitelerini arttırmada en önemli şeydir. Suyun bulanıklaşmasının yanı sıra camlardaki kahverengi yosunların ortaya çıkması da göz zevkinizi bozabilir. Akvaryumdaki nitrat oranının fazlalığı yosun oluşumuna yol açabilir. Diyeceğimiz o ki bu manzaranın kusursuz olması için akvaryumun düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Akvaryum temizliğini yaptıktan ve balıklar için kaliteli bir yaşam ortamı oluşturduktan sonra balık bakımının temel gereksinimleri karşılanmış olacaktır zaten. Balık yemlerinin kaliteli olması da bir diğer gereksinimdir. Balıklar, kaliteli balık yemi ile beslenirse ihtiyaç duydukları vitaminleri alırlar bu sayede yaşam kaliteleri arttığı gibi yaşamları da sağlıklı olur, ömürleri uzar. Bu noktada kusursuz bir akvaryum kurduktan sonra elbette hepimizin ortak arzusu balıkların uzun yaşaması ve bu seyrine doyulmaz manzaranın tadını uzun yıllar çıkarmak. Balıklar hassas canlılardır ve bazılarının yaşam ömrü diğerlerine oranla daha kısa olabilir. Balığın uzun ömürlü olmasını sağlamanın ilk ve en önemli adımı temizliktir. Temiz bir su, temiz bir filtre, kaliteli yemler ve stressiz ortam sağlandığında balıkların keyfi zaten yerinde olur. Bunların haricinde bir de genel olarak uzun ömürlü olan balıklar vardır. Bugün sizlerle uzun ömürlü ve dayanıklı akvaryum balıklarından birkaçını paylaşacağız.
En dayanıklı akvaryum balığı hangisidir?
Akvaryumdaki balıkların dayanıklı olması için biraz da bizim çabamız önemlidir. Biz akvaryum bakımlarını doğru yaparsak, balıkların hastalanma olasılığını önemli ölçüde düşürmüş oluruz. Yanı sıra kaliteli yemlerle balıkların ihtiyaç duyduğu takviyeleri onlara sağlamış oluruz. Bu sayede kaliteli bir bakım ile balığın kaliteli yaşam döngüsüne önemli bir katkı sağlamış oluruz zaten. Şimdi gelin uzun ömürlü, dayanıklı balıkları yakından inceleyelim.
1- Japon balığı
Zaten akvaryum denince akla ilk gelen balık türlerinden biri gerek görünümleri, gerek dayanıklı duruşları ile Japon balığı olur. Akvaryum dünyasının en popüler balıklarından biridir. Turuncu, beyaz, kırmızı ve siyah renklerde olabilirler. Bakımı en kolay balıklardan biridir aynı zamanda dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Çok fazla ek bakım istemez ancak iştahlı canlılardır bu nedenle yem konusu onlar için önemlidir. Sıcaklıkla alakalı çok fazla bir sorun yaşamazlar bu nedenle akvaryum balıkları içinde dayanıklı olanlardandır.
2- Melek balığı
Melek balıkları da tercih edilen akvaryum balıklarındandır. Hatta akvaryum hobisinde ilk 5’e girer desek yanılmamış oluruz. Zarif bir görünümleri vardır. Melek balıkları en dayanıklı akvaryum balıkları arasında yer alır. Bakımı kolaydır. Kendinden küçük olan diğer balık türlerine karşı agresif bir durum oluşabilir bu nedenle barışçıl türlerle bir arada olması daha iyi olacaktır. Bitkili akvaryumları çok severler çünkü kendilerini doğada hissederler.
3- Beta balığı
Beta balıkları, güzellikleri ile nam salan balıklardandır. Hemen her akvaryuma adapte olabilirler. Evet, genelde kavgacı tavırları ile bilinirler ancak onların derdi erkek betalardır. Eğer hemcinslerinin bulunduğu kalabalık bir akvaryumda yaşayacaklarda bu imkânsızdır zira kavga ederler. Ancak yalnız bakıldığında sorun çıkarmazlar. Sadece akvaryumda değil fanusta da beslenebilirler. Beta balıkları dayanıklılık konusunda bir hayli güçlüdür diyebiliriz.
4- Kılıçkuyruk
Dayanıklı akvaryum balıklarından bir diğeri ise kılıçkuyruktur. Kılıca benzeyen kuyruğundan adını almıştır. Canlı doğuran balıklar familyasının bir üyesidir. En sık tercih edilen akvaryum balıklarından biridir. Bakımları kolaydır ve ekstra bir ihtiyaçları yoktur. Erkekler kendi türünün erkeklerine karşı saldırgan tavırlar sergileyebilir ancak diğer türlerle arası iyidir. Su için ciddi gereksinimleri yoktur. Özellikle bitkili akvaryumlar için tercih edilen balık türlerindendir.
5- Lepistes
Lepistes balıkları da kuyrukları ile nam salan balık türlerindendir. Bakımları son derece kolaydır. Lepistesler de canlı doğuran türlerdendir. Akvaryumda sürekli olarak hareket ederler. Küçük yapılı ve barışçıl karakterde insanlardır. Akvaryumda bakılan, dayanıklı balık türlerinden biridir.
6- Moli balığı
Moli balığı bir diğer dayanıklı akvaryum balığıdır. Uyumlu ve barışçıl bir yapıları vardır. En dayanıklı balık türlerinden biri olarak bilinirler. Geniş bir ren skalasına sahiptirler bu nedenle akvaryumda şahane bir renk cümbüşü oluştururlar. Hassas bir bakıma gereksinim duymazlar. Akvaryumda oluşan yosunları tüketme konusunda da ideal bir seçim olabilir çünkü yosun yemeği severler. Genellikle sosyal olan canlılardır.
7- Neon tetra balığı
Adı gibi neon balıklardan biri neon tetra balığıdır. Parlak mavi ya da kırmızı neon çizgilere sahiptir. Akvaryuma bambaşka bir ortam katar. En dayanıklı akvaryum balıklarından biridir. Ph ve sıcaklık dereceleri bakımından sorun çıkarmaz. Tek başına değil de 3-4 balıktan oluşan sürüler halinde beslemek daha iyi bir tercih olabilir. Zaten bu sürü görüntüsü akvaryuma da bambaşka bir soluk getirecektir. Uyumlu ve barışçıl balıklardan biridir. Bakım konusunda incelikli bir bakıma ihtiyaç duymazlar.
8- Çöpçü balığı
Japon balığından sonra en sık tercih edilen akvaryum balıklarından biri çöpçü balığıdır. Özellikle yeni kurulan akvaryumlara eklenmesi gereken şahane bir türdür. Bakımı çok kolaydır, ekstra bir bakıma gereksinim duymazlar. Akvaryumun dibinde yaşamayı severler. Bu nedenle dipte çürümeye yüz tutmuş yemler, suyun değerlerini bozmaz. Zaten her şeyi yediklerinden dolayı çöpçü adını alırlar. Kumun atıklarını, yem artıklarını temizleme noktasında etkin görev alırlar. Barışçıl bir yapıları vardır ve genelde çoğu türler iyi anlaşır.
9- Cüce vatoz balığı
Akvaryum hobisinde en sık tercih edilen balıklardan bir diğeri ile devam edelim; cüce vatoz balığı. Bu balıklar temizlikte etkin rol oynarlar. Özellikle camlardaki ve dekorlardaki yosun gibi şeyleri temizlemede etkilidir. Her türlü su parametresine adapte olabilir. Su değerleri bakımından hassas değildirler bu nedenle ekstra bakıma ihtiyaç duymazlar. Akvaryum temizliğine yardımcı olması bakımından cüce vatoz balığı, akvaryum hobisine yeni başlayanların tercih ettiği balık türlerinden biridir. Cüce vatoz balığı aynı zamanda dayanıklı balık türlerinden de biridir.
10- Zebra balığı
Siyah beyaz çizgilerinden dolayı “zebra” olarak anılırlar. Gruplar halinde yaşamayı severler. Minik balık türlerindendir. Bakımı çok kolaydır. Dayanıklı bir yapıları vardır. Her türlü sert koşulda dayanıklı olmaları ile bilinirler. Diğer türlere karşı barışçıl ve uyumlu bir yapıları vardır.