Genel
Evcil Hayvan (Pet) Pasaportu Nedir? Nasıl Alınır? 24.09.2023

Her ne kadar evcil hayvan sahibi olmak dünyada yaşanabilecek en güzel deneyimlerden biri olsa da, aynı zamanda ciddi anlamda sorumluluk gerektirir. Yapılacak uzun seyahatlerde onları da yanınızda götürmek ya da geride bırakmak için daima çok iyi ayarlanması gereken bir program düzenlemesi yapmalısınız. Özellikle yurt dışına yolculuk yapacağınız zaman  evcil hayvan ya da hayvanlarınızı yanınıza götürebilmek için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz.  Küçük dostunuzun sizinle birlikte yurt dışı seyahatine katılabilmesi için ülkemizde yürürlükte olan mevzuat gereği onun için de bir pasaport çıkarttırmanız gereklidir.

 Aslında evcil hayvan pasaportu evcil hayvanlar yurt dışına çıkarılmasa da, resmi olarak  kayıt altına alınmaları için devletin çıkarılmasını zorunlu olarak istediği resmi bir belgedir. Gerek yurtdışı seyahatlerde gerekse yurtiçi seyahatlerde evcil hayvanınızın pasaport belgesinin ibraz edilememesinin cezai yükümlülüğü vardır.

Bu yazımızda evcil hayvan pasaportu ile ilgili araştırmalarımız sonucu derlediğimiz bilgileri sizinle paylaşıyoruz.

Evcil Hayvan Pasaportu Nedir?

Evcil hayvan pasaportu yalnızca yurt dışı seyahatleri için değil, küçük dostunuzun bireysel özelliklerinin kayıt altına alınabilmesi için temin etmenizin zorunlu olduğu resmi bir belgedir. Evcil hayvan pasaportun da yer alan bilgiler şunlardır:

·         Evcil hayvanınızın mikroçip numarası

·         Doğum tarihi

·         Aşıları

·         Kontroller

·         Sahibi hakkında temel bilgiler

Evcil hayvan pasaportu çıkarılmasının istenmesindeki temel amaç, küçük dostlarınızın kaybolması gibi durumlarda kendilerine takılmış olan mikroçip yardımı ile bulunarak evine geri gelmesini sağlamak ve evcil hayvanların sorumsuzca evden atılmasına da engel olunmasıdır. Bir başka deyişle evcil hayvan pasaportu çıkarılması, evcil hayvanların devletin koruması altında olduğunun topluma hissettirilmesidir de diyebiliriz.

Evcil Hayvan Pasaportu Nereden Alınır?

Evcil hayvan pasaportu verme yetkisine sahip resmi kurum Tarım İl veya İlçe Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğüdür.  Öncelikle söz konusu şube müdürlüğü tarafından istenen belgeleri tamamlanır. Daha sonra evcil hayvanınız yanınızda olduğu halde Tarım İl veya İlçe Müdürlüğü  Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğüne  başvuruda bulunarak ‘’Veteriner Sağlık Sertifikası’’ alabilirsiniz.

Evcil hayvan pasaportu verilmesi için Tarım İl veya İlçe Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından istenen belgeler şunlardır:

·         Evcil hayvanın aşı karnesi aslı ve fotokopisi

·         Kuduz titrasyon testinin sonucunu gösteren belge

Ülkemizde yürürlükte bulunan yasal mevzuat gereği kedi köpek, gelincik gibi evcil hayvanlar için pet pasaportu alınmasının yanı sıra  mikroçip takılması da zorunludur.

Evcil Hayvan Pasaportu Nasıl Alınır?

Evcil hayvan pasaportu alınması kolay bir süreç olmakla birlikte biraz zaman alabilir. Bu nedenle evcil hayvan pasaportu alma işlemlerine yolculuğunuzdan birkaç ay önce başlamanız daha uygun olacaktır. Evcil hayvan pasaportu çıkartılması için takip edilmesi gereken basamaklar şunlardır:

·         Öncelikle evcil hayvanınıza mikroçip taktırmalısınız. Mikroçip taktırılabilecek yerler özel veteriner klinikleri ya da İl veya İlçe Tarım Müdürlükleridir.

·         Evcil hayvanınıza kuduz aşısı ve diğer periyodik aşılarının yaptırılmış olduğuna dair ‘’aşı karnesi’’ veterinerliklerden çıkarılmalıdır.

·         Evcil hayvanınız ile birlikte yurt dışına çıkma planınız olması halinde veteriner hekimin sizin için yurt dışı çıkış formu doldurmasını talep etmelisiniz.

·         Yurt dışı seyahatiniz Avrupa Birliği üye ülkelerinden birisine yapılacak ise evcil hayvanınıza kuduz aşısı ve kuduz titrasyon testi yaptırdığınızı bildiren resmi belgeyi göstermeniz istenecektir. Kuduz titrasyon testi, sadece kuduz aşısı yapılan hayvanlara uygulanır. Söz konusu test evcil hayvanınızın kanının, kuduz titrasyon testi yapması için resmi makamlardan onay almış  laboratuvarda analize alınması ile yapılır.

·         Eğer muayene ve testin Tarım Bakanlığı tarafından yapılmasını tercih ediyorsanız, bakanlık tarafından belirtilen hesaba  muayene ve analiz ücreti yatırılır. Daha sonra işlemler yapılmadan önce dekont, ilgili birimlere verilir.

·         Veteriner Sağlık Sertifikası, ancak kuduz titrasyon testi yapılmasını takip eden 3. ayın sonunda   alınabilir.

·         Avrupa Birliği üye ülkeleri evcil hayvanınıza yapılan güncel parazit aşısı belgelerini de görmek isteyebilir.

Seyahatlerde Evcil Hayvan Pasaportunun Rolü

Seyahatlerde evcil hayvanlarınız ile ilgili yanınızda bulunması gerekli belgeler şunlardır:

·         Evcil hayvanınıza mikroçip taktırmış olduğunuzu gösteren belge

·         Özellikle yurtdışı seyahatler için mutlaka evcil hayvan pasaportu  

·         Evcil hayvanınızı Ev Hayvanı Kayıt Sistemine (PETVET) kaydettirmiş olduğunuzu gösteren belge

Yukarıda belirtilen 3 madde evcil hayvanınızla yapmayı planladığınız yurtdışı seyahatler için olmazsa olmaz işlemler ve belgelerdir. Fakat bunların yanı sıra seyahat edilecek ülkede yürürlükte bulunan mevzuat gereği bulundurmanız gereken evraklar ve yapmanız gereken işlemler hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Aynı durum seyahat sırasında aktarma yapmanız gereken ülkeler için de geçerlidir. Bu tür kurallar hakkında detaylı ve doğru bilgilere ulaşmak için müracaat edebileceğiniz resmi birimler şunlardır:

·         İl veya ilçe Tarım Orman Müdürlüğü

·         Seyahat yapılması planlanan ülkelerin konsoloslukları

Bütün bunların yanı sıra seyahat etmeyi planladığınız şirket de size evcil hayvan pasaportu ve diğer kurallar hakkında bilgi verebilir. Bu konuda yeteri araştırmayı yapmadan yola çıkmanız halinde, evcil hayvanınız için sorun olabilecek durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Benzer Yazılar