Genel
Evcil Hayvanlara Kıyafet Giydirilmeli midir? 09.05.2022

Şu bir gerçek ki köpek kıyafetleri, pazarın önemli bir kalemi. Tütüler, renkli kıyafetler, polarlar, aksesuarlar, köpek ayakkabıları derken karşımıza onlarca ürün çıkıyor. Özellikle dişi köpek kıyafetleri artık insan kıyafetiyle yarışır durumda. Pek çok insan kıyafeti, küçük köpek için de bir kıyafet olabiliyor. Bugün tütüler bile artık köpeklerin kıyafetleri arasına girdi. Köpek ayakkabıları da oldukça revaçta. Özellikle kış aylarında patilerinin soğuktan etkilenmemesi için önemli bir önlem. Köpek ayakkabısı, köpek montu ve benzeri gibi ihtiyaçlar bazen zaruri olabiliyor. Özellikle küçük ve tüysüz ırklar kış mevsiminde soğuğa, yaz mevsiminde ise direkt olarak güneş ışığına maruz kalabiliyor. Haliyle derileri hassas olduğu için çabuk etkileniyor ve birtakım sağlık sorunlarının oluşmasına neden oluyor. Evet, bazı durumlarda köpek ya da kedi kıyafetleri gerçekten zorunlu ancak “her zaman” değil. Bazen köpeğimize iyilik yapmak isterken istemeden onun canını da yakabiliyoruz.

Evcil hayvanları giydirmek doğru mu?

Kimi zaman soğuktan korumak kimi zaman ise sadece çok tatlı oldukları için evcil hayvanlarımızı giydirebiliyoruz. Onlara tokalar takabiliyor, rengârenk kıyafetlerle donatabiliyoruz. Bu bazı durumlarda gerekli olsa da kıyafet giydirmenin evcil hayvanlarımız üzerinde olumsuz etkileri de olabiliyor. Kıyafetler masum gibi dursa da bazı durumlarda hayvana ciddi zararlar verebilir. Cildinde ağrılı bir sürtünmeye yol açabilir. Aşırı ısınmadan dolayı hayvan strese girebilir. Kıyafet içinde kaşınmak zor olabilir ya da bir yeri yalamak istediğinde kıyafetinden dolayı yalayamayabilir. Farkında olmadan oluşan sürtünme tüylerine zarar verebilir. Özellikle ince tüylü köpekler kıyafet giydiğinde tüyleri çabuk karışır. Her ne kadar günlük olarak taransa da ince tüylerin kıtık olma ihtimali vardır. Kıyafetlerin nefes aldırmayan kumaştan olması tüy ve deri sağlıklarını da olumsuz etkileyecektir. Derisi nefes almadıkça hastalık oluşumu tetiklenecektir. Kıyafetin baskı altına aldığı ve havasız kalan tüyler de bir süre sonra matlaşacak ve canlılığını yitirecektir. Tüm bu fiziksel etkilerin yanı sıra işin bir de psikolojik tarafı vardır. Hayvan, hareketlerinin kısıtlandığını fark ettiğinde strese girecek ve kendini kıyafetin içine sıkışmış hissedecektir. Hayvanlarda stres, üzerinde durulması gereken ciddi bir sorun olduğu için mutlaka gereken önlem alınmalıdır.

Evcil hayvan hangi durumda giydirilmeli?

Mevsimler, evcil hayvanı giydirme konusunda bize zaten gerekeni söylüyor. Karlı ve aşırı soğuk havalarda, özellikle küçük ırklara mont giydirmek iyi olabilir. Kısa tüylü köpekler, kış aylarında çok üşüyebilirler bu nedenle dışarı çıkarken mont, evin içinde de sıcak tutacak bir kıyafet giydirilebilir. Aynı şekilde yaz mevsiminde de bu bir zorunluluk haline gelebilir. Tüysüz köpeklerin derisi, direkt olarak güneş ışığına maruz kalabilir. Bu da derilerinde birtakım sağlık sorunlarına yol açar. Bunu önlemek için hava aldıran kaliteli köpek ya da kedi kıyafetlerinden tercih edilebilir. Evcil hayvanın tüyü kesildikten sonra ciltleri hassaslaşabilir. Bu da deriyi pek çok hastalığa açık hale getirir. Bunu önlemek adına özellikle tıraştan sonra kıyafet giydirmek gerekebilir.

Ev içinde evcil hayvana kıyafet giydirmek gerekir mi?

Ev içinde çok ciddi bir soğuk durumu yoksa kıyafet giydirmek şart olmayabilir. Özellikle felçli, arka ayakları tutmayan ve yerde kendini sürükleyerek yürümek zorunda kalan engelli hayvanların evde pamuklu kıyafet gitmesi gerekebilir. Uzun süre sürtünmeden dolayı derisi hasar alabilir ancak pamuklu ve nefes aldıran bir kıyafet onu bu sürtünmeden ve tahrişten koruyabilir. Sadece arka bacaklarını kapatacak pamuklu bir giysi giydirmek yeterli olacaktır. Eğer ameliyat ya da enfeksiyon gibi durumlar söz konusuysa nasıl bir kıyafet giydirilmesi gerektiği konusunda veteriner hekiminiz sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.

Benzer Yazılar