Genel
Evcil Tavşanlar ne yer? Evcil Tavşanlar Nasıl Beslenir? 09.06.2022

Evde sık beslenen evcil hayvanlardan biri olmasa da son yıllarda evlerde de görmeye başladığımız bir evcil hayvan; tavşan. Kedi ve köpek kadar evde beslenme oranı yüksek olmasa da bugün pek çok insanın evinde tavşan var. Tavşan bakımı diğer evcil hayvan türlerine göre biraz daha farklıdır. Bakımı çok kolay olmadığı gibi çok zor da değildir. Beslenmesinden kafes temizliğine kadar ince bir bakım gerektirir. Bugün sizlerle evcil hayvanların beslenmesi üzerine konuşacağız.

Tavşanlar nasıl beslenir?

Tavşanlar için özel olarak tasarlanan paketli yemler vardır. Bu yemler, tavşanın ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin büyük bir kısmını ona sağlar. Yanı sıra yem haricinde yeşillik de tavşanın beslenme rutinlerinden biridir. Özellikle bazı sebzeleri çok sever. İster yavru, ister yetişkin her türlü tavşan evde beslenebilir. Büyüklüğüne bağlı olarak kafes tercihi yapılır. Tavşanlar otçul beslenen canlılardır. Ot, yabani bitki, ağaç dalları, yemişler, kökler ve meyveler favori besinlerindendir. Çok güçlü koku alma duyuları vardır bu sayede doğada zehirli olan otlardan çok rahat korunabilirler. Keskin kokuları, neyi yiyip neyi yemeyecekleri konusunda onlara yol gösterir. Tavşanların sevdiği meyve, sebze ve diğer besinler hakkında kısaca bilgiler verelim.

1-      Tavşan yemi

Tavşanın öncelikli ihtiyacı tavşan yemidir. Bu yemlerin içerisinde vitamin ve mineraller, arpa, buğday, yulaf, mısır, ay çekirdeği gibi eklentiler bulunur. Bazı yemlerin için keten tohumu ya da soya kabuğu, deniz yosunu, havuç, bezelye gibi ürünler de bulunabilir. Bu yemler her bakımdan tavşanın beslenme gereksinimini karşılayacaktır.

2-      Yeşillikler

Tavşanlar yeşillikleri çok sever hatta bazen yemlerden bile çok sevebilir. Eğer evde tavşan besliyorsanız bolca yeşillik almanızda yarar olacaktır. Özellikle marul başroldedir. Marulun yanı sıra salatalık, dereotu, maydanoz, turp, enginar yaprakları, lahana yaprakları, taze çimenler de tavşanın favori yeşillerindendir. Yeşillikler kuru ot, kuru saman gibi gıdalarla birlikte verilirse tavşanın ishal olması önlenmiş olur. Direkt olarak yeşillik vermek bir süre sonra ishale yol açabileceğinden bu tarz bir karışım yapmak daha doğru ve dengeli bir beslenme biçimi olacaktır.

3-      Sebzeler

Tavşanların en az yeşillikler kadar sevdiği bir diğer besin sebzedir.  Özellikle herkesin bildiği üzere favorileri havuçtur. Havucun yanı sıra lahana, Brüksel lahanası, yeşil fasulye gibi sebzeleri de çok severler.

4-      Kuru ot

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi yeşilliklerle birlikte kuru ot karışımlarını verebilirsiniz. Özellikle sindirim sistemlerinin düzenli çalışması için kuru gıdalar önemlidir. Yavru tavşanlara 6.aydan itibaren yeşilliklerle harmanlanan kuru otlardan verilebilir; elbette veteriner aksini söylemiyorsa.

5-      Ekmek

Tavşanların sevdiği yiyeceklerden bir diğeri de ekmektir. Ara sıra tavşana kuru ekmek verebilirsiniz. Çünkü vücutlarının kuru gıdalara da gereksinimi vardır. Özellikle yavru tavşanlara yeşilliklerin yanı sıra ara sıra bu tip kuru gıdalar vermek iyi olacaktır.

Tavşanlara ne kadar su verilmelidir?

Tavşanların beslenmesinde suyun da büyük bir önemi vardır tıpkı her canlı gibi. Evde beslenen tavşan için bir litrelik su kaplarını kullanabilirsiniz. Tavşan istediği zaman o kaplardan su içer. Tavşanın suyunu günlük olarak değiştirmek önemli bir hijyen kuralıdır. Yanı sıra suyu çeşmeden değil de içme suyundan vermeniz çok daha iyi olacaktır. Tavşanın su kabını sık sık yıkamanız gerekir.

Benzer Yazılar