Genel
Evcil hayvanlara çip nasıl takılır? 02.01.2023

Son aylarda oldukça gündemde olan evcil hayvana çip takma hakkında pek çok merak edilen bilgiyi sizler için derledik. Öncelikle evcil hayvan çipi ne işe yarar kısaca değinelim. Pirinç tanesi kadar olan mikroçipler, evcil hayvanınız kaybolduğunda onu rahatlıkla bulmanıza yaramasının yanı sıra patili dostunuza ait tüm bilgileri toplayan da bir kaynaktır. Evcil hayvanınızın deri altına veteriner hekim tarafından yerleştirilir ve hayat boyu kalıcı olur. Kediniz ya da köpeğiniz kaybolduğunda ya da çalındığında bu mikroçip sayesinde kolayca bulunabilir. Kedinizin ya da köpeğinizin uluslararası yolculuk yapabilmesi için de bu mikroçip bir zorunluluktur. 

Mikroçipin faydaları nelerdir?

Evcil hayvanınızın tüm bilgileri pirinç tanesi kadar olan bir aygıta işlenir ve bu sayede yapılan aşılar, sahibinin kişisel verileri, hayvanın cinsi ve yaşı gibi detaylar bir veri gibi kayıt altına alınır. Hayvanınızın kaybolması ya da çalınması durumunda bu çiple her bilgiye erişim sağlanır bu sayede size ulaşması daha kolay olur. Ayrıca sokağa atılan köpeklerin de tespit edilmesi ve atanların gereken cezayı alması bakımından da önemlidir. Diğer bir deyişe bu küçük aygıt için evcil hayvanınızın kimliğidir demek mümkündür.

Evcil hayvana çip nasıl takılır?

Evcil hayvanına veteriner hekim tarafından kısa sürede çip takılabilir. Bir aşı süresi kadar kısadır. Çip takılırken köpeğin / kedinin canı, tıpkı bir aşıyla eşdeğer derecede yanar. Çip takılırken bir operasyon ya da anestezi uygulanmaz. Aşı yapılır gibi çip takılır kısaca. Hayvanın iki kürek kemiğinin arasına çip yerleştirilir, işlem tamamen deri altına yapıldığı için kısa süre içinde hayvanınız normal yaşamına devam eder. Çip takılırken doğal olarak köpeğiniz ya da kediniz strese girebilir, gerilebilir. Konuşarak ve onu okşayarak bu kısa sürelik işlemi daha sancısız bir hale getirebilirsiniz; hayvanınız sizin sesinizi duyduğunda rahatlayacak ve kendini daha güvende hissedecektir. Normal bir aşı iğnesinden biraz daha kalın bir iğneyle işlem gerçekleşeceğinden bir miktar canının yanması normaldir ancak çip takıldıktan sonra herhangi bir ağrı ya da sancı hissetmeyecektir.

Evcil hayvanlara çip ne zaman takılmalı?

Eğer bir kedi ya da köpek sahiplendiyseniz hemen bu işlemi yaptırabilirsiniz. Evcil hayvanınız en az 8 haftalık olduktan sonra çip takma işlemi gerçekleştirilebilir. Bu noktada en doğru bilgiyi veteriner hekiminiz verecektir. Evcil hayvanlara mikroçip ne kadara takılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Kedi mikroçip fiyatları, köpek mikroçip fiyatları veteriner kliniklerine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 250 lira civarındadır. Ancak dediğimiz gibi fiyatlar değişkenlik gösterebilir.

Mikroçip bir izleme cihazı mıdır?

Mikroçipler bir izleme cihazı değildir sadece birbirlerinin tamamlayıcısıdır. Takip cihazı taktığınız evcil hayvanınızın nerede olduğunu kolaylıkla bulabilirsiniz ancak pille çalıştığı için bir süre sonra etkisiz hale gelebilir ya da hayvanınızın üzerinden düşerek cihaz kaybolabilir. Bu durum mikroçipler için geçerli değildir çünkü çip, hayvanın derisinin altına yerleştirilir haliyle düşme, bozulma ve pil bitmesi gibi sorunlar yaşanmaz. Bu çip sayesinde evcil hayvanınız kaybolduğunda onu bulanlar bir veteriner hekime götürdüğü takdirde tüm bilgilerinize ulaşım sağlanır. Bu sayede size ulaşmak da çok daha kısa sürede olur. Mikroçip bir kimliktir, takip cihazı ise yalnızca hayvanınızın yerini tespit eder. Bu ikisi sistem olarak birbirinden farklı olsa da birbirilerini tamamlarlar ve günün sonunda tek hedef evcil hayvanınızı korumak olur.
 

Benzer Yazılar