Genel
Veteriner Hekime Hayvan Bakımı Hakkında Sorulması Gerekenler 09.06.2022

Evcil hayvan bakımı, başlı başına bire sorumluluktur. Yalnızca mamasını, suyunu vermekle kalmaz aynı zamanda pek çok bakımı da beraberinde getirir. Aşı takviminin takip edilmesi, kaliteli mamalarla beslenmesi, rutin olarak veteriner hekim kontrolüne götürülmesi, yalnızca fiziksel değil psikolojik açıdan da mutlu olmasının sağlanması gibi onlarca bakım maddesini içinde barındırır. Evcil hayvanların sadece mamalarının verilmesi yetmez, duygusal anlamda da doyuma ulaşmaları gerekir ki stresten uzak durabilsinler. Hayvanlarda stres, onların canını dahi tehlikeye atan çok ciddi bir durumdur. Bu nedenle gerekli ilgiyi, sevgiyi ve sonsuz anlayışı göstermek de bakım şartlarından biridir. Yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere hayvan bakımında veteriner hekim kontrolleri hayati boyutta önem taşır. Erken teşhis, her canlının hayatını kurtarır. Bu nedenle veteriner hekim ziyaretlerini yalnız hayvan hastayken değil normal zamanda da belirli periyotlarda yapmak gerekir. Veteriner hekime götürdüğünüzde hekime sormanız gereken soruları sizin için listeledik.

1-      Evcil hayvanım ideal kilosunda mı?

Zayıf olmak ne kadar sorunsa aşırı kilolu olmak da o kadar büyük sorundur. Özellikle kedi köpek gibi evcil hayvanlarda aşırı kilo, hayati boyutta önem taşır. Aşırı kilo aynı zamanda organlara da aşırı yük demektir. Hareketsiz yaşam tarzı, bir süre sonra eklemlerine zarar vermeye başlayacaktır. Bu nedenle evcil hayvanın ideal kiloda olması çok önemlidir. Veteriner hekiminize pet dostunuzun ulaşması gereken maksimum kiloyu sormayı ihmal etmeyin. Her cinsin kilo gereksinimi farklıdır bu nedenle köpeğinizin hangi kilolarda dolaşması gerektiği bilgisini veteriner hekiminizden alabilirsiniz.

2-      Doğru mama ile besliyor muyum?

Mama tercihi, evcil hayvanınızın ömrüne doğrudan etki edebilecek kadar önemlidir. Kaliteli köpek maması ile beslenen canlıların yaşam kalitesi de yüksek olur. Yaşam kaliteleri yükseldikçe hastalıklara olan dirençleri de artar. Köpekler de kediler de yalnızca kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle ev yemekleri onlar için doğru değildir. Ev yemeklerinin içindeki tuz ve baharat, midelerine zarar verir ve mide rahatsızlıklarını tetikler. Köpeğinizin yaşına ve sağlık durumuna bağlı olarak mama tercihiniz şekillenecektir. Yaşlı köpek maması, yavru köpek maması ve yetişkin köpek maması olarak ayrılır. Yanı sıra mide sorunu yaşayan köpekler için de sindirim dostu mamalar vardır. Diğer bir deyişle köpeğinizin maması tamamen yaşına ve mevcut sağlık durumuna bağlı olarak değişecektir. Bu nedenle veteriner hekime gittiğinizde hangi mama ile beslenmesinin uygun olacağı bilgisini alın.

3-      Mama dışında ne verebilirim?

Tıpkı bizler gibi evcil hayvanlarımız da zaman zaman farklı damak lezzetleri arayabilir. Kuru mama yemekten sıkılabilir ve canı başka şeyler isteyebilir. Bu gibi durumda köpeklerin de kedilerin de mama dışında yiyebilecekleri sağlıklı besinlerden destek alınabilir. Kedinizin ya da köpeğinizim mama dışında değişiklik olması için neler yiyebileceğini veteriner hekiminize sorabilirsiniz.

4-      Bazı huylar karakter mi yoksa bir hastalık mı var?

Size farklı gelen ve rahatsızlık duyduğunuz bir özelliği varsa bunu mutlaka dile getirin. Bazı köpekler genlerinden kaynaklanan özelliklerden dolayı daha saldırgan ya da sinirli yapıda olabilir. Ancak bazı köpeklerde bu durum sonradan gelişebilir. Altında bir hastalık olma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, eğer son zamanlarda köpeğinizde bazı huy değişimleri gözlemliyorsanız bunu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır.

5-      Diş sağlığı nasıl?

Köpeklerde de kedilerde de diş sağlığı, üzerinde durulması gereken konulardan biridir. Dişleri özel olarak tasarlanan macun ve fırçalarla düzenli olarak fırçalanmalıdır. Bu yalnızca ağız kokusunun giderilmesi için değil aynı zamanda fiziksel sağlığı için de çok önemlidir. Her veteriner hekim ziyaretinizde diş bakımının doğruluğu hakkında bilgi almayı ihmal etmeyin.

6-      En etkili pire ve kene ilacı hangisidir?

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artık pire ve kene mevsimi de açıldı! Köpeklerde görülen kene hayati derecede önem taşır. Bu nedenle mevsimi geldiğinde mutlaka kene ve pire için önlem alınmalıdır. Hangi ilacın ne şekilde kullanılması gerektiğini ya da köpeğiniz veya kediniz için en ideal olan ilacın ne olduğu bilgisini mutlaka doktorunuzdan alın.

7-      Mevsimsel bakım tavsiyeleri nelerdir?

Kedilerin de köpeklerin de mevsime bağlı bazı değişiklikleri olur. Bunlardan en tipik olanı tüy dökmedir. Mevsim geçişlerine evcil hayvanınızın işine yarayacak bilgileri veteriner hekimden alabilirsiniz. Örneğin yaz ayında nasıl beslenmeli, kış mevsiminde üşümemesi için ne yapmalı, bahar mevsiminde kenelerden nasıl korunmalı gibi mevsim özelinde sorular yöneltebilirsiniz.

Benzer Yazılar