Köpek Cinsleri
Amerikan Pitbull Teriyer 18.11.2019

Gözlerde beliren korku ifadesi, çekinme, uzak durma… Amerikan Pitbull Teriyer gördüğümüz an hissettiğimiz ilk duygular bunlar oluyor şüphesiz. Nasıl olmasın ki? Etrafta dolanan ve bir hayli kan biten Pitbull saldırıları varken bu köpeklerin masum olma fikri pek canlanmıyor aklımızda. Acaba öyle mi? Bu sorunun yanıtını ilerleyen satırlarda vereceğiz. Isırıklara, saldırılara geçmeden önce biraz ırkı tanıyalım. Pitbull olarak biliriz açılımı Amerikan Pitbull Teriyer’dir. American Staffordshire Terrier ile karıştırılır genelde ancak Amerikan Pitbull Teriyer ile farklıdır. Amerikan Pitbull Teriyer 19. Yüzyılda İngiltere’nin Staffordshire bölgesinde Bulldog ve çeşitli teriyerlerin çiftleştirilmesi ile meydana geldi. Esas gelişimlerini ise Amerika’ya gönderildikten sonra yaşadılar. Buradaki köpek yetiştiricileri, bu ırkı daha güçlü ve güzel bir görünüme getirdiler. Kaslı vücudu, iri kafası ve dişleri ile ünlüdür. Bir de ısırması. Amerikan Pitbull Teriyer için mükemmel uyumlu bir ev köpeğidir diyemeyiz ancak onun da içinde güzel huyların varlığını verebiliriz. İlerleyen satırlarımızda, karakter bölümünde bu konuyu detaylıca ele alacağız. Önce dikkat çeken ve belki de korku salan fiziksel özelliklerini yakından inceleyelim.

Amerikan Pitbull Teriyer fiziksel özellikleri

Güçlü gövdesi aynı zamanda çevikliği ile bilinir. Kısa bir kuyruğu vardır, yatay duruşlu kısa ve parlak bir tüy yapısı vardır. Renk konusunda geniş bir renk skalasına sahiptir. Nadir rastlanan renklerinden biri mavi olandır bu nedenle de çok talep görür zaten. Amerikan Pitbull Teriyer sık olarak şu renklerde görülebilir; siyah-beyaz, üç renkli, siyah çizgili, açık kahverengi, koyu gri. Bu renkler en sık rastlanan renkleridir. Göğüs kısmında beyaz bir renk görülebilir. Ortalama yaşam süresi 10 ila 14 yıl arasındadır. Ağırlıkları ortalama 26-30 kilodur. Boyları ise erkeklerde 46-48 cm iken dişilerde 43-46 cm olarak karşımıza çıkar. Kısa ve düzgün bir tüy yapısı vardır bu nedenle bakımı zor değildir. Tel bir fırça ile düzenli olarak fırçalanması ve derinin ölü kıllardan arındırılması önerilir.

Amerikan Pitbull Teriyer karakter özellikleri

Gelelim namının yürüdüğü karakter özelliklerine. Elbette çok sevecen ve cana yakın olduğunu söyleyemeyiz ancak ezberletildiği üzere ölümcül bir köpektir dersek de türe haksızlık ederiz. Öncelikle söylememiz gerekir ki kendinden emin, savaşçı ve dik bir duruşu vardır. Tırmanma konusunda oldukça iyidir. Sahibine karşı çok bağlıdır, onu canı pahasına korur. Yabancılara karşı sert bir duruşu vardır ancak bu durum eğitim ile düzelebilir. Eğer doğru bir eğitim verilirse sevecen bir köpek bile olabilir. Enerjik bir karakteri vardır. Özellikle yavruyken eğitilirse çok daha iyi huylu bir köpek olacaktır. Dış görünüşü tehditkâr olsa da sosyal yetiştirildiği takdirde uyumlu bir köpek de olabilir. İnatçı ve kendi istediğini yaptırmaya yönelik olan karakteri vardır. Bu nedenle patronun kim olduğunu ona daha yavruyken belirtilmelidir. Başka köpeklerle ya da yabancılarla ve dahası farklı hayvanlarla anlaşmaz. Saldırma eğilimi göstermeden önce karşısındakinin ebatına bakmaz, direkt saldırıya geçebilir. Korkusuzdur. Amerikan Pitbull Teriyer için acıyı hissetmez gibi bir algı vardır. Bu köpekler tıpkı her canlı gibi elbette acıyı hisseder sadece acı eşikleri kuvvetlidir diyelim. Bu da atalarının yıllarca dövüş köpeği olmasından gelen bir genden ibaret olsa gerek. Bu arada Amerikan Pitbull Teriyer’in ön dişleri ile ısırıp yakaladığı avını, arka dişleriyle çiğneyerek parçaladığı söylense de aslında bunun hiçbir dayanağı yoktur. Hakkında en çok efsane üretilen ırklardan biri olarak karşımıza çıkar. Tıpkı Doberman’ın sahibini yemesi gibi pek çok hurafe Amerikan Pitbull Teriyer için de geçerlidir. Özetle söyleyecek olursak, saldırgan yapısı vardır bu doğru. Ancak doğru eğitim ile bambaşka bir karaktere de bürünebilir.

Amerikan Pitbull Teriyer eğitimi

Buradaki önemli nokta ondan ne istediğinizi emin bir şekilde anlatmanız. Fazla yumuşak olmayın ancak sert de davranmayın. Ödül mamaları ile eğitimini daha kolay bir hale getirebilirsiniz. Tam olarak büyüdüklerinde çok güçlü oldukları için tasmayı çekmeden yürümesi henüz erken yaşta öğretilmelidir. En önemli noktalardan biri de erken yaşta sosyalleşmesidir. Ne kadar erken sosyalleşirse o kadar uysal olacaktır. İtaatkardırlar ve sahiplerini mutlu etmeyi severler. Eğitim sürecinde sabırlı olmanız ilk şartınız ardından da kararlı ve istikrarlı bir eğitim vermelisiniz. Akıllı hayvanlardır bu nedenle öğrenme güçlüğü çekmezler.

Amerikan Pitbull Teriyer’de sık görülen hastalıklar

En sık görülen hastalıklardan biri kalça displazisidir ki bunu hemen hemen her köpek ırkında sıkça görüyoruz. Yanı sıra birtakım kalp hastalıkları da yaşayabilirler. Genel olarak sağlıklı ve güçlü köpeklerdir. Çok iyi koruma görevi yaptığını da sözlerimize ekleyelim.

Benzer Yazılar