Köpek Cinsleri
Bernese Mountain Dog Cinsi (Irkı) Köpek 15.11.2019

Bernese Mountain Dog olarak bilinen bu dağ köpeği, farklı isimlere de sahip. Bunlardan birkaçı şöyle: Bern dağ köpeği, Berner sennenhund, Bouvier Bernois, Berner Cattle Dog, Berner, Bern köpeği. Bu çoklu isimlerin yanında yaygın olarak Bernese Mountain Dog olarak bilinir. Görür görmez tipik bir dağ köpeği imajını direkt alırsınız; uzun tüyler, iri cüsse, iş bitirici bir surat, kendinden emin bir duruş. Bernese Mountain Dog’un kökeni diğer pek çok köpek cinsinde olduğu gibi tam olarak bilinmiyor. Üzerine yapılan bazı yorumlara göre Romenlerin İsviçre’yi işgali sırasında çoban köpekleri ve Romen mastılarından türemiş olduğu düşünülür. Yıllarca çiftlik köpeği olarak yaşadılar. Türün, aslında pek çok başka özelliği barındırmasına rağmen insanlar aslında Bernese Mountain Dog’un üzerine fazla eğilmediler ve çiftçi köpeği olarak nitelendirdiler ta ki 1980’li yıllara kadar. Bu yıllarda Prof. Albert Heim ve bazı üreticiler bu ırkın çiftçi köpeğinden daha fazlası olduğuna dair birtakım çalışmalar yaptı. Bu aslında bir nevi keşifti. Bu yıllardan sonra Bernese Mountain Dog Avrupa’da ses getirdi. Sonra Amerika’ya geldi ve Amerikan Kennel Kulübü’nün dikkatini çekerek hayatımızdaki yerini aldı. Bu arada Bernese dağ köpeklerinin zamanında savaş köpeği olarak kullanıldığını da belirtmeden geçmeyelim. Bernese Mountain Dog özellikle İsviçre’nin dağlık bölgelerinden mükemmel sürü köpekleri halinde gelmiştirler. Tip olarak biraz Saint Bernard’ı andırır hatta karıştırılabilir. Ancak onları ayıran bazı kilit farklar vardır.

Bernese Mountain Dog fiziksel özellikleri

Soğuk havaya dayanıklılığını hat safhaya çıkaran çift katlı siyah kürkü vardır. İri ve güçlü bir köpektir. Göğüs kısmında, başında ve patilerinde beyaz rengi tüyler vardır. Bu tüyler aynı zamanda iki gözün hemen üzerinde de görülür yanı sıra yanaklarda, kuyruk altında ve bacaklarda da pas rengi tüyler vardır. Siyah, beyaz ya da kahve tonunda kürk yapısı olsa da orijinal rengi siyahtır. Çok uzun bir tüy yapısı vardır diyemeyiz, düz ya da hafif dalgalı bir kürkü vardır. Kürkün en önemli özelliklerinden biri parlak oluşu ve soğuğa karşı yüksek koruma sağlaması. Koyu siyah vücutları, bacakları, başı, kulakları, pas rengi kalçaları ve yanakları vardır. Tüyleri bazen kıvırcık bazen düzdür. Su geçirmez yapısı vardır. Tüy döker. Yayvan ve düz bir kafatası vardır. Gözleri koyudur. Üçgen kulakları vardır. Büyük boy köpek ırkına dahildir. Erkeklerdeki yükseklik 60-70 cm arasındadır. Dişilerde ise yükseklik 58-69 cm aralığındadır. İri cüsseli köpeklerdir, ağırdırlar da. Erkekler 38 ila 50 kiloya çıkabilir, dişiler ise 36-48 aralığında görülebilir. Ortalama yaşam süresi 10-12 yıl civarıdır.

Bernese Mountain Dog karakter özellikleri

Dağ köpeği olmasından dolayı soğuk ortamlara yatkındır. Sıcağı hiç sevmez. Yorulmak, dinlenmek, ara vermek, durmak gibi kavramlar ona çok uzaktır zira böyle bir ihtiyaç duymaz. Her an çalışmaya hazırdır. Kolay eğitilebilir. Bernese Mountain Dog’un en dikkat çeken özelliklerinden biri beslenme konusundaki seçiciliğidir. Bunu beslenme bölümümüzde anlatacağız, biz mizacı ile devam edelim. Güçlü ve kaslı bir köpek türüdür. Yavruyken bile gücünü hissedebilirsiniz. Enerjik bir yapıları vardır, dikkatlidirler. Yabancılara kuşkuyla yaklaşır ve onları iyice izler. Dikkatli olma özellikleri sayesinde gözlerinden hiçbir şey kaçmaz. Dikkatle izlerler ve yabancının zararlı olup olmadığını analiz ederler. Çok zekidirler. Doğal bir iç güdü ile bekçi köpekliği yaparlar. İridir, büyüktür, kocamandır ancak tüm bunlara karşı oldukça iyi huyludur. Büyük iri köpekler saldırgan olur ya da bu köpeklerden korkulur algısının tam tersi huydadır. Tehlike gördüğünde ya da üzerine gelindiğinde savunmaya geçmeyen köpek yoktur. Elbette Bernese Mountain Dog da kendini savurur ancak genel olarak saldırma huyu yoktur. İnsanlarla iyi anlaşır ve bir arada olmak ister. Yalnızlık onlara göre değildir. Apartman hayatı için uygun değildir. Sakinliği sevmez ve zaten bu tarz iri köpeklerin apartman dairesinde beslenmesi yazık olur. Hayvanın alışık olmadığı bir yaşam tarzı sürmesi, onu mutlu etmeyebilir. Ayrıca burada önemli bir nokta daha var. Bernese Mountain Dog’lar mutlaka erken yaşta sosyalleştirilmelidir. Çok sadık hayvanlardır ancak yetişkin bir Bernese Mountain Dog’un başka bir aileye alışması zor olur. Sahiplenmek istiyorsanız bunu da göz önünde bulundurun. Sizi sevecektir be benimseyecektir ancak bu zaman alacaktır.

Bernese Mountain Dog beslenmesi

Henüz yavruyken dahi belirli bir beslenme programı uygulanmalıdır. Özel bir şekilde beslenmesi gereken köpek türlerindendir. Yavru köpekler ilk haftalarda anne sütüyle beslenerek hızlıca büyükler. Dördüncü haftadan sonra kuru mamayla tanışırlar. Gün içerisinde besleme rutinini veteriner hekim size söyleyecektir. Ancak Bernese Mountain Dog beslemesinde en önemli noktalardan biri yemeklerinin her zaman aynı saatte verilmesi. Bernese Mountain Dog’lar yemek seçmeleri ile ünlü bir ırktır. Örneğin ağızlarına sert bir yiyecek gelirse bunu yemeği reddederler. Daha çok yaş mama severler. Bünyeleri insanlarınki gibidir; aşırı kilo almaya meyillidirler. Soğan, sarımsak, pırasa gibi sebzelerin pişmiş hali onlara zarar verebilir. Çikolata her köpeğin uzak durması gereken bir yiyecektir ancak konu Bernese Mountain Dog olunca ekstra dikkat gerekir çünkü çikolata bu türde bayılmalara bile yol açabilir. Artık yemekleri vermekten kaçının bu onlara zarar verir. Yanı sıra şekerli gıdalardan, yumurtadan, süt ve süt ürünlerinden de uzak tutmanız önerilir.

Bernese Mountain Dog sık rastlanan hastalıklar

Bernese Mountain Dog genetik temellerden kaynaklı birtakım kalıtsal hastalıklar yaşayabilirler. Bu nedenle bakımı masraflı olabilir. Bernese Mountain Dog’da kanser tablosu görülebilir. Göz ve göz kapağı ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Ayrıca kalça ve dirsek displazi gibi hastalıklara da meyillidir. En çok dikkat edilmesi gereken nokta beslenmesidir. Çünkü beslenmesi yaşamsal faaliyetleri için oldukça önemlidir.

Benzer Yazılar