Kediler Hakkında Bilgi
Ankara Kedisi İle Van Kedisi Arasındaki Farklar Nedir? 05.10.2023

Türk Van kedisi ve Türk Ankara (Angora) kedileri sıklıkla birbirlerine karıştırılır. Her ikisi de beyaz, yumuşak tüylü ve güzel kedilerdir. Buna karşılık her iki kedi türü arasında oldukça önemli farklar vardır. Bu yazımızda Van kedisi ve Ankara kedisi arasındaki temel farklardan bahsedeceğiz.

Yeni bir kedi almak istiyorsanız ya da farklı kedi cinsleri ilginizi çekiyorsa, lütfen okumaya devam edin.

Ankara Kedisi ve Van Kedisinin Tarihçesi

Her iki tür kedinin de son derece ilginç geçmişleri vardır. Geçmişlerinin bu kadar uzun olmasının onların güzelliğini arttırdığı rahatlıkla söylenebilir.

Ankara (Angora) Kedisi

Ankara kedisi evcil bir kedi türüdür. 17 yüzyıl başlarından itibaren varlığına dair izlere rastlanmaktadır. Günümüz Türkiye’sinde Anadolu kökenli eski bir kedi türüdür. Bütün evcil kediler gibi Türk Ankara kedisi de Afrika yaban kedisinin ( Felis lybica) soyundan gelmektedir.

Van Kedisi

Türk Van kedisi  Türkiye’de bilhassa Güneydoğu bölgesinde farklı türde kediler arasında yaşamaktadır. Van kedisinin atalarının Türkiye’nin Van Gölü bölgesinde yaşadığı bilinmektedir. Atalarının  burada olması Van kedisi adını almasına sebep olmuştur.

Ankara Kedisi İle Van Kedisi Arasındaki Görünüm  Farkı

İlk bakışta her iki kedi arasında pek çok benzerlik bulunabilir. Ancak dikkatli bakıldığında her ikisinin görünüşlerinde çeşitli farklar olduğu ortay çıkar.

Türk Van kedisi göründüğünden daha kaslı ve büyük bir vücuda sahiptir. Kaslı kediler olmaları, zarif olmalarını engellemez. Tüyleri son derece yumuşaktır. Hatta bazı kaynaklarda bu kedinin kürkünün yumuşaklığı kaşmir yumuşaklığına benzetilir. Genellikle vücutları beyaz renkte olsa da yüzleri ve kuyrukları farklı renklerdedirler. Yüz ve kuyruk renkleri sıklıkla kırmızı, kahverengi ya da krem renginin çeşitli tonlarında olabilir. Van kedilerinin bir başka ayırıcı özelliğinin de boyunlarındaki fırfırlı tüyleri ve fırça gibi kuyrukları olduğu söylenebilir.

Ankara kedisi ise Van kedisine oranla daha minyon ve zariftir. Vücutları orta büyüklükte ve kaslıdır. İpek yumuşaklığında tüyleri vardır. Ankara kedilerini tüyleri rüzgarda uçuşur. Ankara (Angora kedilerinin tamamı beyazdır. Gözleri mavi veya yeşildir. Ankara kedileri zaman içinde evrim geçirdi ve kürkünde beyazın yanı sıra farklı renkler de oluştu.

Ankara Kedisi İle Van Kedisinin Karakterleri Arasındaki Farklar

Ankara kedileri dışa dönük ve sosyal bir yapıya sahiptir. Bu kediler sahipleriyle özel bir bağ kurarlar. İnsanların yanında bulunmaktan çok hoşlanırlar. Ankara kedisi diğer kedi türlerine oranla yalnızlığı en az seven türdür. Bunun anlamı evinizde birden fazla hayvan varsa Ankara kedisini seçmenin doğru bir tercih olacağıdır. Bunların yanı sıra Ankara kedileri son derece enerjik ve çok da akıllıdır.   Sıklıkla dolapları açıp, bir şeyleri devirirken yakalayabilirsiniz.

Van kedisi de Ankara kedisi gibi arkadaş canlısı ve dışadönüktür. Evdeki diğer evcil hayvanlar ve çocuklarla aralarında çok fazla sorun oluşmaz. Van kedisi sahipleri onların merhametli ve enerjik olduğunu söylüyor. Çok güçlü arka ayakları olduğu için sıklıkla yüksek yüzeylere tırmanırlar. Bütün enerjisini dışarı atmak için bolca oyun oynamaya ihtiyaç duyar. Özetle her koşulda kendilerini eğlendirebilen, arkadaş canlısı kedilerdir.

Ankara Kedisi ve Van Kedisinin Bakımı

Özellikle Van kedisi tüylerinin düzenli olarak taranmasına ihtiyaç duyar. Van kedisi özel kürkü nedeniyle Ankara kedisinden daha fazla bakım gerektirir. Tüylerinde düğüm oluşmaması için günde en az 1 kez fırçalanmalıdır. Akılda tutulmasında yarar bulunan bir nokta, kedilerin tüylerinin mevsimler göre değiştiğidir. Yaz mevsiminde tüyleri daha ince olduğu için daha kolay taranır. Kış mevsiminde ise tüyleri ağırlaşır ve fırçalanması zorlaşır. Van kedilerinin küçük yaştan itibaren fırçalanmaya başlanması tavsiye edilir. Bu sayede taranmaya alışkın olmaları ileri yaşlarında daha uysalca taranabilmelerini sağlar.

Ankara kedisinin ise Van kedisine oranla daha ipeksi bir kürkü vardır. Bunun anlamı Ankara kedisinin tüylerinin bakımının daha kolay olduğudur. Tüylerinin haftada 1 ya da 2 kere fırçalanması yeterlidir. Yalnız yaz aylarında daha çok tüy dökecekleri için daha sık taranmaları gerekebilir. Ankara kedisinin tüylerinin fırçalanması için önerilen en ideal fırça türü ince dişli fırçalardır.

Ankara Kedisi ve Van Kedisinin Sağlık Durumları

Her iki cins kedinin yatkınlık gösterdiği sağlık sorunları farklıdır.

Van Kedisi Sağlık Sorunları

Van kedisi, Ankara kedisine oranla daha sağlıklıdır. Ortalama yaşam ömrü 12 – 17 yıldır. Van kedilerinin genelde yaşadıkları sağlık sorunları şunlardır:

  • Diyabet
  • Kulak enfeksiyonları
  • Yüksek karaciğer enzimleri
  • Solunum problemleri

Ankara Kedisi Sağlık Sorunları

Ankara kedisi de genel olarak oldukça sağlıklıdır. Ortalama yaşam süresi 9 yıl ila 14 yıl arasındadır.  Tamamen beyaz renkte, mavi gözlü Ankara kedilerinde sağırlık sık rastlanan bir durumdur.

Ankara kedisinin yaşayabileceği bir başka sağlık sorunu da hipertrofik kardiyomiyopatidir. Bu hastalık kalp kasının genişlemesi ile ortaya çıkar. Ankara kedilerinde görülen önemli sağlık sorunlarından bir tanesi de ‘’ataksi’’dir. Ataksi ölümcül sonuç verebilen nöromüsküler bir rahatsızlıktır. En sık görüldüğü yaş aralığı 2 ila 4 haftalık yavru kedilerdir.

Benzer Yazılar