Kediler Hakkında Bilgi
Kedilerde Tüy Dökülmesi Neden Olur? 15.05.2024

Kedilerde görülen ani tüy dökülmesi, kedi sahiplerini derinden üzebilir, hatta sarsıcı bir etki yaratabilir. Kedinizin görünümündeki olumsuz değişiklikler ve aşırı tüy dökülmesi sizi endişelendirebilir. Çünkü genel olarak problemli bir şekilde tüy dökülmesi yaşayan kedinizde aynı zamanda görülen ve normal olmayan semptomlar şunlardır:

·         Derisini aşırı yalama,

·         Isırma,

·         Kemirme,

·         Derisini çizme,

·         Ortalıkta görülen tüy yumaklarında artış,  

·         Kızarıklık,

·         Şişlik,

·         Yara ve yaralarda kabuklanma  

 Zaman zaman da kedilerde tüy dökülmesine eşlik eden daha ciddi boyutta semptomlar şunlardır:

·         İştah düzeninde değişiklik, ( normalden çok ya da az yeme)

·         Normal enerji seviyesinde düşüş,

·          İshal,

·         Artan susuzluk,

·         Sık idrara çıkma,

·         Karın bölgesinde genişleme  

Kedilerde Tüy Dökülmesinin Nedenleri

Kedinizin tüylerinde kayıp olmasına yol açan başlıca etkenler şunlardır:

Mantar veya Parazitler

Saçkıran hastalığı etkenleri, akarlar ya da pire alerjileri gibi rahatsızlıklar kedilerde mantar ve/veya parazit enfeksiyonu gelişimine yol açabilir. Parazit enfeksiyonlarından korunabilmek için uygun tedbirler alındığı halde böyle bir enfeksiyon gerçekleşirse, veterineriniz topikal merhemler reçete edebilir. Eğer  veterineriniz mantar ya da parazit enfeksiyonunun yanı sıra sekonder enfeksiyon da olduğunu düşünüyorsa, topikal merhem ve çeşitli sıvılar ve/veya antibiyotik kullanılmasını da önerebilir. 

Gıda Alerjisi

Kediler kaç yaşında olursa olsun tükettikleri mamaya  karşı alerjik reaksiyonlar geliştirebilir. Alerjik reaksiyonlar çoğu kez döküntülü ve kaşıntılı olup, kedinizin huzurunu kaçırabilir. Alerji nedeniyle aynı zamanda kedilerde ortaya çıkan belirtiler şunlardır:

·         Konjuktivit ( pembe göz)

·         Burun ve/veya göz akması 

·         Kulak iltihabı gelişimi

Böyle durumlarda kedinizin diyetinde değişiklik yapılması  ve uygun merhemlerin kullanımı semptomların hafifletilmesine yardımcı olur. Veterineriniz her kedinin özel durumuna göre bunlara ilaveten farklı önerilerde de bulunabilir.

Hipertiroidizm

Kedilerin boyun bölgesinde yer alan tiroid bezlerinin aşırı oranda tiroid hormonu üretmesi sonucu hipertiroidizm ortaya çıkabilir. Vücut metabolizmasını düzenlenmesinde tiroid hormonları çok etkilidir. Tiroid hormonunun aşırı miktarda üretimi saç dökülmesi ya da alopesi gibi istenmeyen durumların ortaya çıkmasına yol açabilir.

İdrar Yolu Sorunları

Kedilerde idrar yolu sorunları çoğu kez kedi sahipleri tarafından, tıbbi bir rahatsızlık olarak değil sadece davranış sorunu olarak görülür. Bu nedenle de teşhis edilmesi uzun sürebilir. Kedilerde idrar yolu sorunları ömür boyu bakım gerektiren önemli problemlerdir. Bu tür vakalarda önemli olan kedinizin mümkün olan en kısa sürede, doğru tedaviye ulaşabilmesidir. Bunun nedeni idrar yolu enfeksiyonlarının kedilerde de tıpkı insanlarda olduğu gibi çok acı verici olabilmesidir. İdrar yolu enfeksiyonunun başlıca belirtileri şunlardır:

·         Kedinizin idrarını kazara tuvaleti dışına yapması

·         İdrarda kan olması

·         İdrara çıkma düzeninde artış ya da azalma olması

Kedilerde idrar yolu oluşumuna yol açan başlıca nedenler şunlardır:

·         Stres

·         Üretra altı tıkaçlar

·         İdiyopatilk sistit

·         Taş oluşumu

Veterineriniz idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için sakinleştirici bir ortam yaratmanızı isteyebilir. Ayrıca konu ile ilgili özel ilaçları   ve kedinizin idrar sağlığını korumaya yönelik  özel kedi mamaları kullanmanızı da isteyebilir. Bu özel kedi mamaları kedinizin idrarında kristal oluşumuna yol açabilecek kalsiyum, fosfor ve magnezyum alımını dengeleyecek şekilde üretilmektedir.

Kuru cilt

Kedilerde kuru cilt oluşumu aşırı tüy dökülmesine sebep olabilir. Kuru cilt, insanlarda nasıl cilt tahrişine yol açarsa kedilerde de olay aynı şekilde gelişir. Kuru cilt nedeniyle kedinizin derisinde kaşıntılı ve kırmızı döküntüler ortaya çıkabilir.

Stres

Kedinizde herhangi bir sağlık problemi olmadığı halde aşırı derecede kendine bakım yapıyorsa  bu durumun kökeninde kaygı yatıyor olabilir. Yalanarak temizlenmek, kediniz için sakinleştirici bir etki yaratıyor olabilir. Evinizde birden fazla kedi varsa ve aralarındaki iletişim gerginse bu durum da kedinizin stres altında kalmasına ve aşırı tüy dökmesine  yol açabilir.

Böyle durumların tedavi edilmemesi halinde “psikojenik alopesi” olarak adlandırılan tüy dökülmesi rahatsızlığı gelişebilir. Psikojenik alopesi kedinizin kendi bakımın yapmasını zorlaştırır. Psikojenik apolesi genellikle kedinin dilinin ulaşabileceği yerlerde görülür. Psikojenik alopesi görülen vücut bölgeleri şunlardır:

·         Kedinizi ön ayaklarının iç kısmı,

·         Kedinizin karnının arka bölgesi

·         Kedinizin kasık bölgesi

·         Kedinizin sırtının alt bölgeleri

Stresli Kedinize Yardım Etme Yolları

Böyle bir durumla karşılaştığınızda kedinizin mahremiyetine saygı göstermek ve ona tırmanma direkleri vs. oyalanabileceği oyuncaklar almak yararlı olabilir. Çeşitli oyuncaklar yardımıyla kedinizle birlikte oynamak, onun dikkatinin dağılmasına ve fazla enerjisini harcamasına yardımcı olur. Yiyecek bulma oyunları, kedi nanesi ve toksik olmayan kedi otu tüketimi de kedinizin stresten kurtulup biraz rahatlamasına yardımcı olabilir.

Bütün bu çabalarınız yeterli olmadığı takdirde veterineriniz anksiyete önleyici takviyeler, ilaçlar ya da özel diyetler önerebilir. Bu durumda verilen takviye ve /veya ilaçları tam olarak veterinerinizin reçete ettiği gibi kullanmalısınız.  Stresli kediler için  veterinerler Fluoxetine ya da Paroxetine gibi ilaçların kullanımını uygun görebilir.

Kedi Alopesinin İyileştirilmesi

Alopesi problemi yaşayan kedilerin iyileşme süreci, bu oluşumun neden kaynaklandığına bağlıdır. İyileşme süreci haftalar ya da aylar gerektirebilir. Bu nedenle sabırlı olmalısınız. Kedinizin neden tüy döktüğüne dair altta yatan sebepler doğru olarak saptanması ve uygun tedavilerin yapılması halinde kedinizin tüyleri yeniden çıkabilir.

Konulan teşhisler genellikle bütün bir yıl süresince reçeteli kedi maması tüketilmesi, topikal tedavilerin düzenli uygulanması ya da tutarlı ilaç tedavisi olabilir. En iyi sonucun en kısa sürede elde edilebilmesi için yapmanız gerekenler şunlardır:

·         Veterinerinizle işbirliği içinde olmak

·         Veterinerinize kontrol ziyaretlerinde bulunmak  

·         Veterinerin talimatlarını harfi harfine takip etmek

Kedilerde tüy dökülmesi sorunu tedavisinin uzun bir süreç olduğunu kabul ederek, aceleci ve sabırsız olmamalısınız. Veterinerinizle birlikte uyguladığınız tedavi sonucunda tüylerin dökülmesi nedeniyle ortaya çıkan kel bölgeler bir süre sonra tekrar tüylerle kaplanır.

Benzer Yazılar