Kediler Hakkında Bilgi
Kedi İle Yolculuğa Çıkmadan Önce Bilmeniz Gerekenler 09.02.2024

Kediniz ile yolculuğa çıkmayı planlıyorsanız dikkatli bir hazırlık dönemi geçirmelisiniz. Sizin ve yol arkadaşınızın sorunsuz bir şekilde gideceğiniz yere ulaşması için yolculuk hazırlıkları dikkat gerektiren önemli bir konudur.

Bu yazıda, kedinizi yolculuğa hazırlamaktan, onu gittiğiniz yeni ortamda rahat ettirebilmenize kadar işinize yarayacak temel hazırlık basamaklarını anlatıyoruz.

Kediniz İçin Uygun Taşıyıcıyı Seçin

Seyahatlerde kullanılmak üzere, özel olarak kediler için hazırlanan çeşitli taşıyıcılar bulunuyor. İdeal bir kedi taşıyıcının kedinizin kolayca girip çıkabilmesi için önde ve üst kısmında açıklığı olmalıdır. Bu açıklık sayesinde siz de taşıyıcının iç kısmına rahatça ulaşabilirsiniz.

Taşıyıcınızın üst kısmının açık olmasının yolculuk sırasında sağlayabileceği başlıca avantajlar şunlardır:

  • Taşıyıcının üst kısmı açık olduğunda kedinizi taşıma çantasından çıkarırken fazla stres altında kalmazsınız. Kedinizin, taşıyıcının önündeki açıklıktan dışarı çıkmasına izin vermeyin. Kontrol edemeyebilirsiniz.
  • Taşıyıcınızın altına uygun, yumuşak, rahat bir zemin yerleştirin. Sözgelimi yumuşak bir battaniye bu iş için idealdir. Böylece taşıyıcınızı üst kısmı açık kalacak biçimde evin sakin bir köşesine bırakabilirsiniz.
  • Yolculuktan önce kedinizin taşıyıcıya girip çıkmasına izin verin. Böylece kediniz seyahat sırasında normal yaşam rutini sürüyor gibi hissedebilir.
  • Taşıyıcının boyutları kedinizin ayağa kalkabileceği kadar olmalıdır. Büyük cins kediler için köpek taşıyıcılarından birini tercih edebilirsiniz.
  • Kedilerin çoğu, seyahat sırasında stres tetikleyen görsel uyaranlardan uzak kalmak için taşıyıcının üzerine battaniye vs. örtülmesinden hoşlanır.

Kedi Taşıyıcı İle Araba Yolculuğu

Araba yolculuğunda kedi taşıyıcınızı düz bir zeminde bulundurmaya dikkat edin. Böylece kediniz kendini güvende hisseder. Kedi taşıyıcınızı arabanın emniyet kemerine bağlamak uygun bir davranıştır. Bazı taşıyıcıların içinde su ve yemek kapları da bulunur. Yolculuğunuz en az birkaç saat sürecek ise, yanınızda kediniz için az miktarda da olsa yiyecek ve su bulundurmalısınız.

Kedi Taşıyıcı İle Uçak Yolculuğu

Kediniz ile birlikte uçak yolculuğu yaparken tercih edeceğiniz kedi taşıyıcının tabanı, su geçirmeyen yumuşak malzemeden yapılmış olmalıdır. Tıpkı araba yolculuğunda olduğu gibi,  birden fazla giriş çıkışı bulunan bir taşıyıcıyı tercih etmelisiniz.

Güvenlik taramasından geçerken kedinizi taşıyıcıdan çıkarmanız gerekecek. Bu  yüzden kedinizi taşıyıcıya yerleştirmeden önce tasmasını takmış olun. Bu sayede kedinizi güvende tutabilirsiniz. Havaalanları genel olarak fazla gürültülü ortamlardır. Böyle aşırı hareketli ve gürültülü ortamlar bir kedi için ürkütücü olabilir. Kedinizin bu nedenle ürküp kaçması size sıkıntı yaratır. Seçeceğiniz taşıyıcı için önerilen ideal boyutlar yaklaşık 44.5*31*20 cm olarak tanımlanıyor.

Kedinizin Özel Bir Durumu Varsa Yola Çıkmadan Önce Veterinerinizle Görüşün

Kedinizin kaygılı olduğunu düşünüyorsanız, bu konu hakkında veteriner ile konuşun.

Kedinizin seyahat esnasında endişeli olacağını düşünüyorsanız, kaygıyı önleme ve/tedavi etme seçenekleri hakkında veterinerinizden bilgi alın. Kediniz endişeli ya da kaygılı görünmese dahi,  veterinerinize seyahat sırasında kullanmak için bir ilaç mı yoksa takviye mi önereceğini sorabilirsiniz. Veteriner hekim bu tür öneriler vermeden önce kedinizin yaşını, davranışını ve genel sağlık durumunu dikkate alacaktır.

Veterinerin ilaç önerdiği ve reçete ettiği durumlarda, ilacın kediniz üzerinde herhangi bir yan etkisi olup olmayacağını anlamak için yolculuğa çıkmadan birkaç gün önce evde deneme yapın. 

Kediniz İçin Gerekli Temizlik Malzemelerini Yanınızda Bulundurun

Ne kadar dikkatli olsanız da kedinizle yolculuk yaparken hesapta olmayan kazalar ortaya çıkabilir. Olabilecek kirlenme ihtimalini göz önünde tutarak, yanınızda fazladan battaniye ya da havlu bulundurun.  Bu gibi durumlar için taşıyıcının altına tek kullanımlık emici pet yerleştirmek de iyi bir fikirdir.

Yolculuğunuzu arabayla yapıyorsanız, kedinizin idrarı, kusmuğu ya da dışkısını temizlemeniz gerekeceği için yanınızda birkaç havlu ve temizleyici bulundurun. Uçak yolculuğu yapıyorsanız, kokusuz bebek mendilleri ya da kediler için özel olarak tasarlamış mendilleri tercih edebilirsiniz.

İmkanınız Varsa Kedi Kumunuzu Yanınızda Götürün

Bir yolculuğa çıkarken mümkünse kedinizin tuvaletini ve kumunu da yanınıza almanız, yararlı olur. Kedilerin burnu kokulara karşı aşırı derecede hassastır. Bu nedenle gittiğiniz yerde farklı bir kedi kumu ya da kedi tuvaleti kullanmasını istediğinizde, sorun yaşayabilirsiniz.

Kedinizin En Sevdiği Oyuncaklarını ve Battaniyesini de Yanınızda Götürün

Kediniz seyahat sırasında evdeyken sevdiği eşyaları yanında görmekten mutlu olur ve kendini güvende hisseder. Sevdiği battaniyesi ya da yatağı ile oyuncaklarının yanınızda olması hem sizi, hem de kedinizi rahatlatır. Böylece yolculuğunuz daha az stresli, daha çok keyifli hale gelir.

Kedi İle Yolculuk İçin İlave İpuçları

Yolculuğa çıkmadan önce kedinizin herhangi bir aşıya, kan tahliline ya da özel belgelere gereksinimi olup olmadığını veterinerinize sorun. Özellikle yurtdışı seyahatler planladığınızda bu nokta önem kazanır. Bazı ülkeler bu konuda çok titiz davranır. Bu nedenle hazırlıklarınızı ve araştırmalarınızı birkaç ay önceden planlamanız gerekebilir.

Arabayla ya da uçakla seyahat ettiğinizden bağımsız olarak, kedinize yaptırdığınız aşıların belgelerini mutlaka yanınıza alın. Ayrıca gideceğiniz ülkeye ya da seyahate çıkacağınız havayoluna sağlık sertifikası ya da veteriner muayene sertifikası vb. özel belgeler isteyip istemediklerini sorun.  

Kedinize mikroçip taktırın ve üzerinde iletişim bilgilerinizin yer aldığı etiketlerin bulunduğu bir tasma kullanın. Böylece herhangi bir ayrılma halinde, kedinize kavuşmanız daha kolay olur.

Detaylara dikkat ederek yaptığınız yolculuk hazırlığı sayesinde, kedinizle seyahat etmenin her ikiniz  için de çok keyifli bir deneyim olacağını unutmayın.

Benzer Yazılar