Kediler Hakkında Bilgi
Kediler Tuvaletini Ne Kadar Tutabilir? 02.04.2024

Kediler olabilecek en iyi evcil dostlar arasında yer alır. Kedi besleyen herkes zaman zaman onların idrara çıkma sıklıkları ve alışkanlıklarının sağlıklı olup olmadığı konusunda tereddüt geçirebilir. Normal şartlarda bir kedinin çişini ne kadar süre ile tutabileceği, kedi besleyen bireylerin  aklından sıklıkla geçen bir sorudur. Bu sorunun cevabı, kedilerin sağlığı ve refahı bakımından ciddi anlamda önem aşır. Aşağıdaki yazıda kedilerin tuvaletini en fazla ne kadar tutabildiği hakkında yaptığımız araştırma sonucu derlediğimiz bilgileri sizinle paylaşıyoruz.

Kedilerin İşeme Düzeni

Sağlıklı bir kedinin idrarını ne kadar süre ile tutabileceği sorununa değinmeden önce kedinin idrar yapma mekanizması hakkında kısaca bilgi sahibi olunmalıdır. Kediler kendilerine özgü metabolizmik faaliyetleri ve idrar sistemleri ile insanlardan ve daha başka büyük hayvanlardan ayrılır.

Kedilerin İşeme Sıklığı

Normal sağlıklı bir kedi, kaka yaptığından daha sık aralıklarla idrar yapar. Kedilerin günde ortalama 2 ila 4 kere idrar yapmaları normaldir.

Kedinin Kedi Tuvaleti Kullanma Alışkanlığı

Kediler çabuk öğrenen ve alışkanlıklarına bağlı hayvanlardır. Genellikle kendileri için ayrılan kedi tuvaletine işemeyi tercih eder. Kedi tuvaletinin bakımlı olmasına ve kumunun sık sık değiştirilip,   temiz tutulmasını ister.

Kedilerin İdrar Kompozisyonu

Kedilerin idrarında üre, kreatinin ve daha başka atık bileşenler bulunur. Söz konusu bileşenler sağlıklı bir şekilde dışarı atılmadığı takdirde ilerleyen zamanlarda kedilerde çeşitli komplikasyonlara yol açabilir.

Bölge İşaretleme Yöntemi

Kediler hem kendi bölgelerini işaretlemek, hem de vücutlarındaki atıklardan kurtulmak için işerler. Ne zaman, hangi amaçla işediklerini kestirebilmek için davranışları hakkında bilgi sahibi olunması gerekir.

Kedilerin İşeme Sıklığı Üzerinde Etkili Faktörler

Sağlıklı bir kedinin işemeden ne kadar durabileceğini etkileyen başlıca faktörler şunlardır:

Kedinin Yaşı

Yavru kediler, yetişkin kedilere oranla daha sık idrar yapma eğilimindedir. Yaşlı kedilerin mesane kontrolleri zaman içinde zayıflamaya başlar. Genç yavru kedilerin ise mesane gelişimi henüz tamamlanmamıştır.

Kedinin Beslenme Şekli

Beslenme kedilerin idrara çıkışı üzerinde direk etkili olan bir faktördür. Kuru mama tüketen kediler yaş mama tüketen kediler göre vücutlarına daha az su alırlar. Buna bağlı olarak da kuru mama ile beslenen kediler yaş mama ile beslenen kedilerden daha az idrara çıkar.

Sağlık Koşulları

Kedilerde idrara çıkma sıklığını etkileyen başlıca sağlık sorunları şunlardır:

  • Mesane sorunları
  • Böbrek hastalığı
  • İdrar yolu enfeksiyonu

Stres

Kedilerin idrar yapma alışkanlığı yaşadıkları kaygı ya da stres halinden etkilenir. Kaygı ya da stres kedinin daha sık idrara çıkmasını tetikler. Stres altındaki kediler, kedi tuvaletinden daha uzak bölgelere de çiş yapabilirler.

Kedi Tuvaletinin Temiz Olması

Bakımlı ve sık temizlenen bir kedi tuvaleti, kedinin düzenli olarak idrara çıkmasını teşvik eden bir faktördür. Kediler kirli ve bakımsız bir kedi tuvaletin kullanmaktansa, tuvaletlerini uzun süre tutmayı tercih ederler.

Kedi Tuvaletinin Bulunduğu Lokasyon

Kedi tuvaleti, kedinin ne kadar kolay ulaşabileceği bir yerde olursa, kedinin onu kullanma isteği de o kadar artış gösterir. Kedi tuvaleti çok uzaklarda ya da saklı bir yerdeyse kedi idrarını uzun süre tutabilir.

Kedilerin Normal İdrara Çıkma Düzenleri

Normal şartlarda sağlıklı bir kedi günde 2 ila 4 kere idrara çıkar. Her hayvanın taşıdığı bireysel özelliklerine göre normal idrara çıkış sıklığı da farklılık gösterir. Genellikle normal idrar düzeninde bir değişme olması, altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir. Bu nedenle için kedinin normal idrar yapma sıklığını dikkatlice gözleyerek öğrenmekte fayda vardır.

İdrara Çıkmanın İstikrarlı Olması

Kedinin idrara çıkma konusundaki davranışının tutarlı olması önemlidir. Sözgelimi günde ortalama 3 kez idrara çıkan bir kedinin, idrara çıkma sıklığında ani ve belirgin değişimler sağlığı hakkında alarm niteliği taşır. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır

Yapılan İdrarın Hacmi

Kedilerin her gün işedikleri tuvaletteki çiş yoğunluğu ve hacmi olabildiğince sabit olmalıdır. Kedinin günlük yaptığı idrar hacminde fark edilebilir değişiklikler olması, altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir.

Kedi Tuvaletinin Kontrol Edilmesi

İdrar sorunları ya da çeşitli rahatsızlıkları olan kediler herhangi bir idrar üretimi olmadan tuvalet kutusuna düzenli ziyaretler yapabilir. Kedi tuvaletinin düzenli kontrol edilmesi, böyle bir durumda daha çabuk önlem almanızı sağlayabilir.

İdrar Yaparken Zorlanma

İdrar yapmaya çalışırken miyavlamak, ıkınmak kedinizin önemli bir sağlık problemi olduğunu gösteren uyarı işareti olabilir.

Bir Kedi İdrara Çıkmadan Ne Kadar Dayanabilir

Kediler de diğer bütün hayvanlar gibi vücutlarındaki atıkları uzaklaştırmak için idrar yapar. Bir kedi az su içtiğinde ya da idrar düzeni üzerinde etkili bir rahatsızlık geliştiriyorsa, idrarını uzun süre tutabilir. Pek tercih dilen bir durum olmamasına karşılık kediler idrarını 24 ila 48 saat arası bir zaman diliminde tutabilir. Bu durum normal sayılmaz. Kedinin çişini bu kadar uzun süre tutması börek sorunlarını dehidratasyon, idrar yolları enfeksiyonu,  idrar yolları tıkanıklığı gibi önemli sorunlara işaret edebilir. Kedinin idrara çıkma düzenine dikkat edilmelidir.  Veterinere gidilmesini gerektiren durumlar şunlardır:

  • İdrar sıklığında artış
  • Tuvalete giderken zorlanma olması
  • İdrarda kan olması
  • Kedinin idrar yaparken rahatsızlık yaşaması

Kedilerin üriner sisteminin sağlıklı tutulması için tatlı suya ve kedi tuvaletine erişimin kolay olmasına dikkat edilmelidir.

Kedinin uyduğu her yerde, yakınlarında daima bir kedi tuvaleti bulunmalıdır. Bu bilgi ışığında herhangi bir nedenle kedinizi evin içinde kilitli tutmanız gerekiyorsa, gece boyunca kullanması için ulaşabileceği bir köşede kedi tuvaleti bulundurmalısınız. Her bir kedi başına bir kedi tuvaleti olmalıdır. Kediler aynı tuvaleti kullanmaktan kesinlikle hoşlanmazlar. Bu nedenle, eğer birden fazla kedi besliyorsanız ekstra bir başka kedi tuvaleti de edinmelisiniz. Kedi tuvaleti günde en az 2 kere temizlenmelidir.

Benzer Yazılar