Kediler Hakkında Bilgi
Odaya Sinmiş Kedi Kokusu Nasıl Giderilir? 06.11.2023

Evcil hayvan olarak kedi besliyorsanız, kedi idrarının ne kadar ağır koktuğunu ve hemen temizlemediğiniz takdirde haftalarca kokunun kaybolmadığını bilirsiniz. Bu yazımızda evinizden ve halılarınızdan kedi kokusunu nasıl çıkarabileceğiniz hakkında derlediğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Evinizden İstenmeyen Kedi Kokusunu Uzaklaştırmak İçin İpuçları

Evden kedi kokusunu uzaklaştırabilmeniz için önerebileceğimiz bazı ipuçları şunlardır:

Kedinizin Tuvalet Kumunu Düzenli Olarak Temizleyin

Kedinizin tuvaletini (kumunu) düzenli olarak temizlemediğiniz takdirde evinizde kötü koku oluşmaya başlar. Kedi kumunun düzenli temizlenmesi kötü kokudan kurtulmak için çok önemlidir. Günde en az 1 kez kedinizin tuvaletinde birikenleri bir faraş yardımıyla toplayarak atın. Ayrıca kedinizin tuvaletini her hafta en az 1 kez sabun ve su kullanarak iyice temizleyin.

Kaliteli Kedi Kumu Kullanın

Bazı kedi kumları kokunun kontrol edilmesinde diğerlerinden daha etkilidir. Kokunun kontrol altına alınabilmesi için özel olarak formüle edilmiş bir kedi kumu bulmaya çalışın. Kediniz için kullandığınız kumu, üreticinin vermiş olduğu talimatları göz önünde bulundurarak, belli zaman aralıkları ile değiştirme konusunda titiz davranın.

Kedinizin Bakımına Özen Gösterin

Bakımlı bir kedinin evinizi kötü  kokutma olasılığı, bakımsız bir kediye oranla daha düşüktür Kedinizin tüylerini belli zaman aralıkları ile düzenli olarak fırçalayın ve ona arada banyo yaptırın. Böylece kötü kokuların oluşumuna katkı sağlayabilecek her türlü kir, yağ ve kepek oluşumunun uzaklaştırılmasına yardımcı olursunuz.

Kedinizin Tıbbi Sorunu Varsa İhmal Etmeden Tedavi Ettirin

Bazı durumlarda kedilerde kötü koku oluşumuna yol açan tıbbi bir sorun olabilir. Böyle bir durumda fazla oyalanmadan kedinizi bir veterinere götürün. Söz gelimi böbrek hastalığı ya da diyabet gibi sağlık sorunları kedinizin güçlü kokulu bir idrar üretmesine yol açabilir. Bu nedenle, kedilere ait sağlık sorunlarını olabildiğince erken kontrol altına almak önemlidir.

Eviniz İçin Uygun Deodorantlar Kullanın

Piyasada evinizdeki kokuyu uzaklaştırmaya ve kedi kokularından kurtulmanıza yardımcı olabilecek çok sayıda ürün bulunuyor.  Oda spreyi alırken, evcil hayvan bulunan evler için özel üretilmiş türleri tercih edin.

Evinizdeki kötü kokuyu uzaklaştırmak için kabartma tozu gibi doğal ürünlerden de yararlanabilirsiniz. Bu tür doğal ajanlar, spreyler kadar etkili olmasa da evde kedinizden kaynaklanan kokuyu bir miktar hafifletebilir.

Evinizi Sık Sık Havalandırın

İyi bir havalandırma, evdeki kedi idrarı da dahil olmak üzere kötü kokulardan kurtulmak için en iyi yollardan biridir. Temiz havanın içeri girmesi için pencereleri ve kapıları sık sık açtığınızdan emin olun. Ayrıca evinizde biriken ağır havanın sirkülasyonu için fanları ve hava temizleyicileri kullanmaktan da kaçınmayın.

Kediniz Kaza İle Evin İçine Tuvaletini Yaparsa Hemen Temizleyin

Kediniz bir kaza sonucu eve tuvaletini yaparsa, bunun hemen temizlenmesi çok önemlidir. Bu iş için evcil hayvan idrarı için özel olarak formüle edilmiş, enzimatik bir temizleyici tercih edin. Pisliğin bütün izlerini iyice temizlediğinizden emin olun.

Kedi Tuvaletinin İçini Tek Kullanımlık Bir Astar İle Kaplayın

Kedi tuvaletinin içine tek kullanımlık bir astar yaydıktan sonra üzerine kum doldurun. Böylece hem kedi tuvaletini daha temiz tutmuş olursunuz, hem de kötü kokulara neden olan bakterilerin evden uzaklaşmasına yardımcı olursunuz. Kullandığınız tek kullanımlık astarı düzenli olarak değiştirin ve kedi tuvaletini deterjanlı sıcak suyla düzenli aralıklarla temizleyin.

Evinizin Temiz Kokması ve Kedi Kokusunun Uzaklaştırılması İçin Bazı İpuçları

Bu bölümde evinizin havasını temiz kalması için uygulayabileceğiniz pratik önerilerden söz ediyoruz.

Evinizi Daima Temiz Tutun

Kedi kokusunun oluşup, eve yerleşmesini önlemenin en iyi yolu budur. Kedinizin yaptığı pislikleri derhal temizlediğinizden emin olun. Bu amaçla evcil hayvan tüylerini gidermek için üretilen elektrik süpürgelerinden biri ile düzenli olarak eviniz süpürün.

Evcil Hayvan Koku Gidericisi Kullanın

Piyasada evcil hayvanların neden olduğu kokuları gidermek için tasarlanmış çok fazla sayıda ürün bulunuyor. Bunlar arasından özellikle kedi kokusu için formüle edilmiş olanı tercih edin.

Evdeki Yüzeyleri Sirke İle Temizleyin

Sirke doğal kokulu ve nötrleştirici bir çözeltidir. Bu nedenle mobilya ve halılardan kedi kokusunun uzaklaştırılmasında etkili olabilir. İstenmeyen kokuyu uzaklaştırmak amacı ile eşit miktarda sirke ve suyu bir sprey şişesinde karıştırın. ( Bire bir oranında karışım hazırlayın)Kokudan etkilenen bölgeye bu karışımı püskürtün. Açık havada kurumasını bekleyin.

Kedinizin Yatağını Düzenli Olarak Yıkayın

Kedinizin favori bulduğu bir uyku alanı varsa, burada kullandığı yatağını sık sık yıkadığınızdan emin olun. Böylece kumaşta kalabilecek kokuların yerleşmeden, giderilmesine yardımcı olursunuz.

Kedinize Banyo Yaptırın

Kedilerin çoğu banyo yapmaktan hoşlanmasa da bu işlem kedi kokusundan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bu amaçla kediler için özel olarak tasarlanmış yumuşak bir şampuan kullanın. Daha sonra kedinizi iyice durulayarak şampuanı uzaklaştırın.  Kedilerinizin koktuğunu düşünüyorsanız bu işlemi haftada 1 veya 2 kez yapmanız yararlı olabilir.

Kedinize Verdiğiniz Mamayı Dikkatle Seçin

Kedinize verdiğiniz mamanın bileşimine dikkat edin ve onun sindirim sistemine i yaralı olabilecek bir mama türü tercih edin. Sindirim sağlığını desteklemek kokunun önlenmesi için etkilidir.

Bu basit ipuçlarından yararlanarak evinizin taze kokmasını ve hoş olmayan kedi kokularının uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Düzenli temizlik ve kedi bakımı bu konuda başarıyı yakalamanıza yardımcı olabilecek en etkili anahtardır. Sürekli olarak çaba göstermeyi bırakmadığınız takdirde, eviniz mis gibi kokmaya devam edecektir.

Benzer Yazılar