Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de horlamak normal bir yaşamsa fonksiyonu kabul edilebilir. Özellikle yaşlanma sürecine giren kedilerde bu durum daha da normal kabul edilir. Fakat bazı hallerde kedilerde horlama daha ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir.
Kedinizin normalde olduğundan daha fazla horlaması ve horlamaya eşlik eden hırıltı veya zor nefes alma gibi diğer semptomları olduğunu fark etmeniz halinde çok fazla oyalanmadan, vakit kaybetmeden kedinizi bir veterinere götürmelisiniz.
Sağlıklı Kediler Horlar Mı?
Her ne kadar sağlıklı kedilerin horlaması normal olsa da bu kural bütün kediler için geçerli değildir. Yaşlı kedilerde horlama genç ve yavru kedilere oranla daha sık rastlanan bir durumdur. Kediler yaşlanmaya başladığında obezite ya da artrit gibi problemler geliştirmeye başlayabilir. Bu tip rahatsızlıklar, kedinizde nefes alma sırasında göğüs tıkanıklığına neden olabilir. Bunun sonucunda da kedilerde horlama ortaya çıkabilir.
Kedinizin yüksek sesle horlamaya başlaması birkaç farklı anlama gelebilir. Bunlardan ilki, horlamanın doğal yaşlanma sürecine bağlı olarak gelişiyor olmasıdır. Kedilerin tam olgunluğa erişme süresi 2 yıldır. İki yaşını dolduran kediler, tıpkı insanlar gibi yavaşlamaya başlar. Horlama yaşlı kediler arasında daha yaygın olduğu görüldüğü için, herhangi bir kedinin ara sıra horlama nöbetleri geçirmesi son derece olağan kabul edilir.
Kediler Neden Horlar?
Kedilerin de tıpkı insanlar gibi uyku döngüleri vardır. Uykunun en derin döngüsündeyken kedilerin vücudu tümüyle rahatlar ve horlama başlayabilir. Kedinizin vücudunun rahatlaması halinde burnunun içinde yer alan hava yolları daralır. Daralan hava yollarının çevresindeki doku titreyerek, kedilerde horlama sesinin meydana gelmesine sebep olur.
Horlamanın bir başka olası nedeni ise kedinizin ağız ve boğaz anatomisinin yaşa bağlı olarak değişmesidir. Horlamaya neden olabilen başlıca rahatsızlıklar şunlardır:
· Burun sorunları
· Kronik bronşit
· Geniz eti büyümesi
· Sinüs tıkanıklığı
Bazı kedilerde sinüs tıkanıklığı oldukça sık görülür. Sinüs tıkanıklığı ile birlikte, uyuma sırasında hava akışını engellenmesi ve bademciklerin genişlemesi de horlamaya yol açabilir.
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de nefes alma sırasında alerji nedeniyle ortaya çıkan tıkanıklık sonucu burun ve ağız çevresindeki dokular ( nazofarenks) titreşmeye başlar. Nazofarenksde meydana gelen titreşim, horlama adı verilen düşük perdeli gürültünün meydana gelmesine sebep olur. Hatta zaman zaman bu sesler diğer odalardan duyulabilir. Bu seslere neyin sebep yol açtığından emin olmadığınız takdirde, kedilerde horlama sesinin endişe verici görünmesi çok doğaldır. Ancak kedinizin horlaması konusunda endişelenmeyin. Kediler çoğu kez sağlık problemlerini kendi kendilerine alt edebilirler.
Kedinizin horlamasının altında yatan diğer nedenler şunlar olabilir:
· Kedinizin garip bir pozisyonda uyuması, kediler hemen hemen her zaman farklı pozisyonlarda uyurlar. Bu durum da sıklıkla horlamalarına yol açar
· Kedinizin aşırı kilolu olması, kedinizin fazladan birkaç kilosu olması burun yollarına basınç yapılmasına sebep olabilir. Burun yollarına yapılan baskı kedilerde horlamaya yol açar
· Fars, Himalaya ya da Birmanya kedileri brakisefali ırklardır. Brakisefali ırkına mensup kedilerin burun pasajları daha kısa olduğu için daha çok horlayabilirler.
Kediniz Horluyorsa Endişelenmeli Misiniz?
Kedilerde horlama çoğu kez endişe edilecek bir durum değildir. İnsanlar genellikle evcil hayvanlarının horlamasını duyduklarında endişe hissederler. Oysaki diğer herhangi bir türün horlaması gibi kedinin de horlaması çok normaldir. Çoğu kez kedi horlaması alerji veya daha başka durumların belirtisi olarak ortaya çıkar. Kedilerin uyurken horlamaları çoğu kez geceleri etrafta dolaşmaya daha fazla alışmaları gerektiğini gösteren bir işaret olabilir.
Kedilerde horlama sesi normalden daha yüksek olduğunda, herhangi bir sağlık sorunu yaşanması ihtimaline karşı onu veterinere götürmeniz yararlı olabilir. Nadir de olsa horlama, boğaz tümörleri veya diğer önemli sorunların işareti olabilir. Bu sorulara doğru cevap verilebilmesi için veteriner röntgen çekmeli ve kedinizi muayene etmelidir. Kedinizin horlamasının yaşlanma gibi ciddi olmayan sorunlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda size en doğru bilgiyi verecek kişi veterinerdir.
Kedinizin Horlaması Konusunda Ne Zaman Endişelenmelisiniz?
Yukarıdaki bilgiler ışığında horlamanın hemen alarm zilleri çalınması gerektiren bir durum olmadığını anlamışsınızdır. Fakat yine de dikkatli olmak her zaman iyidir. Kediniz horlamanın yanı sıra aşağıdaki belirtileri de gösteriyorsa, mümkün olan en kısa sürede veterinerinizin görüşünü almalısınız.
· Enerji düşüklüğü, kediniz kendisini uyuşuk hissediyorsa büyük ihtimalle horlaması bu sebepten kaynaklanıyordur. Kediniz her zamankinden daha yorgun ve iştahsız ise o zaman veterinerin görüşünü almalısınız.
· Solunum sorunları, eğer kediniz hızlı hızlı soluyorsa, öksürüyor ve nefes nefese kalıyorsa bunlar solunum sorunları yaşadığının işareti olabilir.
· Solunum yolu enfeksiyonları, kedinizde horlamanın yanı sıra, gözlerinde ya da burnunda akıntı fark ettiyseniz bu durum kedinizde mukus biriktiği için horladığını gösterir. Bunun bir solunum yolu enfeksiyonu olması mümkündür. Bu nedenle veterinerden randevu alarak görüşüne başvurmalısınız.
· Zor nefes alma, kedinizin nefes alırken zorlandığını ve hızlı hızlı nefes aldığını fark ettiyseniz olabilecek en kısa sürede veterinere başvurmanızda yarar vardır.
Anlaşılacağı gibi kedilerde horlama, bu duruma eşlik eden daha başka semptomlar olmadığında endişelenmeyi gerektiren bir durum değildir.