Kediler Hakkında Bilgi
Kedilerin Nefret Ettiği 10 Davranış 03.10.2022

Kediler, hisleri son derece güçlü olan canlılardır. Yaşam alanlarında sessizliği severler ve hatta yüksek sese tahammülleri azdır. Kimi oyun oynamayı çok sever, kimi kalabalıktan uzak sessiz bir şekilde uyumayı. Her kedinin bir karakter özelliği vardır ve huyları buna göre şekillenir. Buna karşın bazı hareketler hemen her kedi için aynı iticilikte olur. Bu yazımızda pek çok kedinin hoşlanmadığı davranışlardan birkaçını paylaşacağız.

Kedileri ne mutsuz eder?

Kedilerin mutsuz olmasının bazen pek çok nedeni olabilir. Beğenmedikleri bir ortam, hoşlanmadıkları insanlar olabilir. Fazla gürültülü bir ortamda olması ve yüksek sesle konuşulması bile onda gerginliğe yol açabilir. Kediler alanlarını benimseyen ve rutinleri bozulunca rahatsız olan evcil hayvanlardandır. Örneğin seyahat etmeyi sevmeyebilirler. Araba yolculuklarından genellikle hoşlanmadıkları için de mutsuz olabilirler. Tıraş olmak da mutsuzluk sebepleri olabilir! Bazı kediler tüylerinin kesilmesinden hiç hoşlanmaz ve bunu fazlasıyla belli eder. Odasından çıkmayabilir, size karşı tavırlı olabilir. Bu durumda onu zorlamadan, kendiliğinden ortama çıkmasını beklemek daha doğru olacaktır. Sahibi tarafından terk edilmek, yeteri kadar ilgi görememek, hijyenik ortamın olmaması ya da sahibinin vefatı gibi durumlarda kediler mutsuz olabilir.

Kedilerin sevmediği davranışlar

Kediler özgürlüklerine düşkün canlılardır; onlara kurallar koymanız ya da küçük bir yere kapatmanız mutsuz olmalarına neden olacaktır. Kedilerin sevmediği davranışlardan birkaçını sizin için kaleme aldık.

1-      İlaç içmek

Kediler de köpekler de ilaç içme konusunda hassastır ve hiç sevmezler! Köpeklere ilaç içirmenin yolu kedilere oranla biraz daha kolay olabilir; köftenin arasına sıkıştırılan bir ilacı saniyeler içinde yutabilir. Ancak aynı durum kediler için o kadar kolay olmayabilir. İlacı yutması için onu zorlamak yerine doğru zamanı beklemek daha doğru olacaktır. Ona sevgi ve şefkat göstererek, zorlamadan ve sakin bir ses tonuyla ilacı içirebilirsiniz. Bu durumdan hoşnut olmayacak ve her defasında muhtemelen ilacı dışarı atacak olsa da yine de sakin kalmakta yarar var.

2-      Banyo yapmak

Kedilerin suyla arası hiç iyi değildir. Suyu görmeleri bile kaçmaları için yeterli bir sebepken bir de onu yıkamaya çalışmak başlı başına zor bir iştir. Sudan nefret ettikleri için kedileri yıkamak oldukça zordur. Hemen her kedi sudan hoşlanmaz ancak bazen ilginç bir şekilde banyo yapmayı seven kediler de olabilir. Her kedi farklı bir huya sahiptir bu nedenle banyo yapmayı bir rahatlama seansı olarak görebilir ve sudan kaçmayabilir. Ancak bu nadir rastlanan bir durumdur; diğer bir deyişle hemen hemen çoğu kedi sudan nefret eder.

3-      Odaya kapatılmak

Kediyi çıldırtan şeylerden biri onu bir odaya kapatmaktır. Bazen misafirlerimiz kediden korkabilir ya da kedi tüyü alerjisine sahip olabilir bu nedenle kediyi bir yere kapatmamız gerekebilir. Odanın büyüklüğü ya da alanın genişliği fark etmeksizin çoğu kedi bir yere kapanmaktan hoşlanmaz. Özgürlüklerine düşkün oldukları için bu durum onları çok mutsuz eder. Konu yalnızca yalnız kalmaları ya da korkmaları değildir; kediler aynı zamanda çok meraklı canlılar olduğu için bir yere kapatılmaktan hoşlanmazlar. Eğer bir süre odada kalması gerekiyorsa, sinir harbi yaşamaması adına en sevdiği oyuncağını yanına koyabilirsiniz. Mama ve su kabının yanı sıra kumunu da koymayı unutmayın. Oyuncaklarıyla olmak biraz sakinleşmesini sağlayabilir.

4-      Giysi giymek

Özellikle kış aylarında kedinizin üşümesinden endişe edebilirsiniz ki bu çok normal. Ancak üşüdüğünü düşündüğünüz için giydirdiğiniz kıyafet kedinizin sinirlenmesine yol açabilir. Kediler bir şeyleri giymekten hoşlanmazlar. Tüysüz bir kediniz varsa ona kazak giydirerek üşümesini engelleyebilirsiniz ancak sinirlenmesi kaçınılamaz olabilir! Son yıllarda kedi kıyafetleri oldukça revaçta, bu nedenle farklı bir tarz için tütü, kazak, elbise ve benzeri gibi kıyafetler giydirmek isteyebilirsiniz. Ancak kedinizin bu durumdan hiç hoşnut olmayacağını da unutmayın.

5-      Yüksek ses

Kediler sakin canlılardır ve sakin ortamları sever. Her ne kadar merak ve keşif duygusu gereği evin içinde zaman zaman aktif olsa da günün sonunda dinlenmek ve uyumak isterler. Hal böyle olunca da sakinlik onlar için çok önemli olur. Yüksek sesli müziklerin dinlenmesi, yüksek sesle konuşulması ve benzeri davranışlardan hiç mutlu olmazlar. Kulağa ilginç geliyor olsa da yüksek sesle dinlediğiniz her müzik kedinizi huzursuz edebilir.

6-      Ani hareketler

Bazı kediler miskinliği severken bazıları hareketi sever. Evin içinde zıplar, odaları gezer, oyun oynar vs. Ancak bu kadar aktif olmalarına karşın ani hareket edilmesinden de bir o kadar hoşlanmazlar. Hırçın bir şekilde sevilmekten, agresif ve ani hareketlerden nefret ederler. Siz sevginizi dışa vurmak için onu ani bir hareketle sevmek istersiniz ancak ondan pek de hoş olmayan bir pati darbesi alabilirsiniz.

7-      Patilerin ellenmesi

Kedi patileri, tarif edilemeyecek kadar güzel ve zariftir bu konuda çoğumuz hem fikiriz! İnsanda ister istemez o güzel patileri sevme içgüdüsü olabiliyor ancak bu kedinizin hoşnut olacağı bir durum değil. Kediler patilerine dokunulmasından genelde hoşlanmazlar bu nedenle tırnak kesimi de çok zordur mesela. Tırnakları, onların en güçlü güvenlik kalkanlarıdır bu nedenle onlara dokunulmasından hoşlanmazlar. Eğer bir kedinin patisini sevmek isterseniz, beklenmedik bir tavra hazır olun deriz.

8-      Göbeğinin okşanması

Köpekler hususi olarak sevdirmek için yere yatıp göbeklerini açarlarken, kediler de tam tersi bu durumdan hiç hoşlanmazlar. Göbeklerinin sevilmesini hiç sevmezler ve karınlarının okşanması onları sinir eder. Karın bölgeleri oldukça hassastır bu nedenle içgüdüsel olarak savunmaya geçerler. Kedilerin göbeklerini koşulsuz şartsız açtıkları tek an emzirme anıdır. Eğer bir kedinin göbeğini sevmek isterseniz size aniden saldırabilir ve beklemediğiniz bir tepkiyle karşılaşabilirsiniz.

9-      Pis ortam

Kediler çok temiz canlılardır. Vakitlerinin bir kısmını uyuyarak ya da oyun oynayarak geçirirken kalan zamanını temizliğine adar. Kendini yalayarak temizler bu nedenle her zaman temiz tüylere sahip olurlar. Temizlik ve hijyen takıntıları yalnızca kendileri için değildir; yaşadıkları ortamın da temiz olmasını isterler. Örneğin kum kabının kirli olması onları çok huzursuz eder ve hatta bu sebepten tuvaletlerini yapmayabilir ya da başka yere yapabilirler. Kedilerin kumu, mama kabı ve suyu daima temiz olmalıdır. Pis olan ortamlardan hiç hoşlanmazlar ve huzursuzlukları hemen fark edilir.

10-   Rutinin dışına çıkmak

Kediler belirli rutinleri olan canlılardır. Uyudukları yer, oynadıkları oyuncaklar hep sabittir. Bir yeri benimserler ve vakitlerinin çoğunu orada geçirirler. Bu her ne kadar basit gibi duruyor olsa da kediler için çok önemlidir. Bulundukları yerden uzaklaştırılmayı ya da rutinlerinin aksatılmasını sevmezler. Örneğin seyahate çıkmak, çoğu kedi için ciddi bir sorundur. Çünkü alışık oldukları düzenin dışında başka bir düzene alışmak zorunda kalırlar ki bu onlar için mutsuzluk sebebidir. Bu nedenle mümkün olduğunca kedinizin rutinlerini ve düzenini aynı kılmanızda yarar var.

Benzer Yazılar