Kediler Hakkında Bilgi
En Büyük Kedi Cinsleri Nelerdir? 04.05.2022

Kediler her ne kadar minyon canlılar gibi dursa da bazılarının boyutu minik bir köpek kadar bile olabiliyor. Vahşi akrabalarından taşıdıkları genlerle bazı kedi türleri ciddi epey iri olabiliyor. Bugün sizler için kedi dünyasının en büyük türlerini mercek altına aldık. İlk sırada sıra dışı görüntüsü ile Maine Coon kedileri var.

1-      Maine Coon

Yetişkin erkeklerin 10-11 kiloya kadar vardığı bir kedi türü düşünün. Boyları 70 cm’i bulabiliyor. Amerika’da evcilleştirilmiş ve vahşi kedilerin karışımından oluşan bir tür. Yani yarı vahşi, yarı evcil. Bu sıra dışı kedi türü diğer kedi türlerine göre oldukça iridir. Vahşi bir kırma olmasına karşın bazıları arkadaş canlısı ve sevgi dolu da olabilir. Bu durum yetiştirilme tarzıyla doğrudan ilintili elbette. Oyun oynamayı severler ve farklı ses aralıklarında miyavlama özellikleri vardır. Kahverengi ve beyaz olarak yaygındır ancak siyah ve gri tüylü olanları da vardır. Maine Coon, kedi dünyasının en iri canlılarından biridir.

2-      Savannah

Adeta küçük bir leopar diyebiliriz zira kürkleri de zaten leoparı andırır. Boyutları büyüktür. 10 kilo civarında görülebilir. Vücutları ince ve uzun olduğu için çok kilolu gibi durmazlar ancak 10 kilo, bir kedi için ciddi bir boyuttur. Büyük patileri vardır. Kuyruğu da uzundur. Doğaları gereği bir leoparı andırsalar da huy olarak sempatik oldukları bilinir.

3-      Ragdoll

Dünyanın en büyük kedi cinslerinden biridir. Yetişkin bir erkek 9-10 kiloları görebilir. Boyu 90-95 cm civarında olabilir. Bu türün dişileri de iridir. Onlar da ortalama 7 kilo kadar gelebilir. Ragdoll için birkaç farklı cinsin birleşmesidir diyebiliriz. Siyam, İran, Burmese kedilerinin çiftleştirilmesi neticesinde elde edilen bir türdür. Tüyleri genellikle beyaz ve yumuşaktır.

4-      Van kedisi

Ülkemizde de iri kedi denince ilk akla gelen kedilerden biri Van kedisidir.  Büyük beyaz kürkleri, onu soğuk havadan korur. Kürkleri bir tavşanınki kadar yumuşak olabilir. Ortalama 7-8 kilolara ulaşabilir. Güçlü ve kaslı yapıda bir kedidir. Boyun kısmı kısa olmasına karşın arka patileri bir hayli büyüktür. Ön ve arka pati arasında büyüklük farkı vardır; arka patileri ön patilerinden daha büyüktür. Meraklı ve aktif kedi türlerindendir ancak bazen sinirli bir yapıya da sahip olabilirler. Liderliği elden bırakmazlar. Evin lideri oldukları müddetçe sorun çıkarmazlar ancak baskın bir karakter olmalarından dolayı diğer ev canlıları ile arasının iyi olduğu pek söylenemez. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar ve her an ilgi beklerler.

5-      Norveç orman kedisi

En ihtişamlı kedi türlerinden biri Norveç orman kedisidir. Yetişkin bir Norveç kedisi 9 kiloya kadar ulaşabilir. Çok tüylüdürler. Kürkleri farklı renklerde olabilir.  Meraklı, zeki ve insan canlısı hayvanlardır. İskandinav ülkelerinde sıklıkla görülür.

6-      Bengal kedisi

İlk başta evcil bir kedi olduğuna inanmak zor da olsa bengal büyük bir ev kedisidir. Atletik bir vücut yapısı vardır ve tüylerindeki desenler oldukça dikkat çekicidir. Gözleri oval ve geniş bir yapıdadır. Tüyleri yoğun ve kısadır. Yanı sıra kuyrukları da kalındır. Yetişkin bir Bengal kedisi ortalama 8 kiloya kadar çıkabilir.

Benzer Yazılar