Kediler Hakkında Bilgi
Kedim Kâğıt Yiyor, ne Yapmalıyım? 05.04.2022

Kedilerin zaman zaman garip davranışları olduğu bir gerçek. Neye nasıl bir tepki vereceklerini her zaman kestirmek o kadar kolay olmayabilir. Aslında çok insancıl olan kediniz, eve gelen bir yabancıdan bir şekilde hoşlanmayabilir ve huyunun çok aksi tepkiler verebilir. Bu davranışlar kimi zaman ruh halleriyle ilişkilendirilse de kimi zaman fiziksel olarak da birtakım sorunların varlığına işaret ediyor olabilir. Kedilerde kâğıt yeme davranışı da bu ilginç davranışlardan biridir. Altında fiziksel etkilerin yatma olasılığı olduğu gibi ruhsal bir takım sıkılmaların da neticesinde görülebilir. Bazı kediler kâğıt yemekten hoşlanabilir ya da kulağa ilginç geliyor olsa da duvarları ve hatta duşakabin camlarını yalamayı da sevebilir. Kedilerin kendine özgü bir dünyaları vardır ve orada aslında oldukça eğlencelidirler. Tabi bazı davranışlar uzaktan izleyince eğlenceli gibi duruyor olsa da bu davranışlar huya dönüşmeye başladığında tehlike çanları çalıyor da denebilir. Kedilerin bazıları kâğıt yemekten çok hoşlanır, biz de bugün bu konu üzerinde birkaç paylaşım yapmak istedik. Kedilerin kâğıt yemesinin altında yatan pek çok neden olabilir. Bunlardan ilk akla gelen şüphesiz pika sendromudur. Pika sendromu, kedilerde oldukça sık görülen bir hastalıktır. Kedilerin kâğıt yemesi, tamamen pika sendromundan kaynaklanıyor olabilir. Elbette devamında pek çok neden de kedinizin kâğıt yemesinin altında yatıyor olabilir. Şimdi gelin bu nedenlere bir göz atalım.

Kedim neden kâğıt yiyor?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi bunun temel ve en büyük nedenlerinden biri kedilerde sıkça görülen pika sendromunun varlığı olabilir. Pika sendromu bir davranış bozukluğuna verilen isimdir. Kedilerde pika sendromu olduğunda, aslında yenmeyecek olan şeyleri yeme isteği oluşur. Bu bir kâğıt da olabilir, bir küçük düğme de. Plastik, ahşap ve kâğıt olan bazı maddeler dikkatlerini çekebilir. Normalde bazı mamalara yüz çeviren kediler nedense konu kâğıt olunca birden iştahlı olabilir. Kedilerde pika sendromu, farklı nesneleri yeme refleksini geliştirir. Kedilerin gıda dışı her şeyi yeme potansiyelleri bulunan pika sendromunda oldukça dikkatli olmak gerekir. Ağzına atacağı bir nesne, hayatını tehlikeye atmasına yol açabilir. Kedilerin kâğıt yemesinin altında yatan bir diğer neden ise sıkıntı olabilir. Kediler genelde uyumayı tercih etseler de bazı kediler oldukça aktif canlılardır. Gün içinde sürekli oyun oynamak ve ilgi odağı olmak isterler. Eğer onunla ilgilenmezseniz dikkatinizi çekmek için patisinden geleni yapacaktır! Bu eşyalara zarar vermek de olabilir, evin içinde garip davranışlar sergilemek de. Bazı kediler yalnızlığı ne kadar severse bazı kediler de bir o kadar kalabalığı ve eğlenceyi sever. Bu durum kedinizin karakter özelliklerine bağlı olarak değişecektir. Bazı kediler yalnız kalmayı sevmezken bazıları yanına kimse yaklaşmasın ister. İşte bu noktada devreye “sıkılma” belirtileri girer. Kedinizi uzun süre yalnız bıraktıysanız ve onunla oyun oynamadıysanız kediniz sıkılmış olabilir. Bu can sıkıntısını gidermek için de enteresan bir şekilde kâğıt yiyebilir. Kediler eğer kaliteli vakit geçirmezlerse bunu belli etmek için birtakım davranışlar geliştirirler. Örneğin karton kenarlarını ısırabilir ya da kâğıt yiyebilirler. Kedinizle ne kadar çok ilgilenirseniz o kadar çabuk bu huyundan kurtulmasını sağlarsınız. Kedilerin kâğıt yemesinin altında yatan bir diğer neden ise stres olabilir. Kediler çok kolay strese girebilen canlılardır demek mümkündür. Basit bir tıraş bile kedilerde strese yol açabilir. Evden taşınma, eve yabancı bir canlının gelmesi, evde hoşlanmadığı birinin varlığı, kum kabının pis olması, uzun süre yalnız kalmak, evden taşınmak ya da rutinlerinde olan bir değişim kedilerde strese neden olabilir. Kediler dahil her canlıda stres, kontrol altına alınması gereken ciddi bir durumdur. Stres eğer önlenemezse depresyon gibi sorunları doğurabilir. Depresyon her ne kadar psikolojik bir sorun gibi dursa da ilerleyen aşamalarda fiziksel sorunlara da yol açacaktır. Örneğin kedinizin iştah kaybı yaşaması muhtemel olacaktır ya da etrafa karşı eski ilgisini yitirecektir. Bu da zamanla hayattan kopmasına yol açacaktır. Bu nedenle kedilerde stres mutlaka kontrol altına alınması gereken bir durumdur. Kedilerde stresin varlığı, baz garip davranışlara yol açabilir. Örneğin kediniz kâğıt yemeye başlayabilir. Bunun önüne geçmek için kedinize stres kaynağı olan her şeyi düzeltmeniz gerekir.

Kediler neden kâğıt yer?

Kedilerin kâğıt yemesinin altında yatan nedenlerden bir diğeri ile devam edelim; diş çıkarma. Evet, yavru kediler diş çıkarma evresinde bir şeyleri kemirmek isteyebilirler. Onlar için ideal olan da kâğıttır. Çünkü kâğıdı çiğnedikçe diş etlerindeki rahatsızlık azalabilir. Karton ya da kâğıtlar, yavru kedilerin diş çıkarmada kullandıkları ürünlerden en favori olanlarıdır. Diş çıkaran kediler etraflarındaki kâğıtları çiğnemekten memnun olurlar. Tabi bu noktada kâğıt gibi zararlı şeyleri çiğnemektense kedi için çiğneme oyuncakları ile meşgul olmaları daha iyi olacaktır. Kedinize mutlaka kedi için çiğneme oyuncaklarından alın. Ağız ve diş sağlığı ile devam edelim. Kedilerde görülen ağız ve diş sağlığı sorunları da onlarda kâğıt çiğneme refleksini geliştiriyor olabilir. Ağız ve dişlerde meydana gelen bir hastalıktan dolayı bir şeyler çiğnemek isteyebilirler. Bu durum yalnızca yavru kediler için değil yetişkin kediler için de geçerlidir. Diş ve diş eti hastalıkları, kedilerde kâğıt yeme davranışını geliştiren sorunlardan biridir. Yetersiz beslenme de kedilerin kâğıt yemesine neden olabilir. Bu durum nadiren görülse de sebeplerden biri o olabilir. Kedinizi normal beslediğinizi düşünürken belki de onun ihtiyacı daha fazladır. Protein, lif ya da yağ bakımından fakir olan kalitesiz mamaların kullanımı kedilerde kâğıt yeme davranışını geliştirebilir. Bu nedenle hep söylediğimiz gibi kedilerin kaliteli mamalarla beslenmesi hayati derecede büyük bir önem taşır.

Kediler kâğıt yerse ne olur?

Elbette kâğıt, karton gibi maddeler kediler için oldukça zararlıdır çünkü kedilerin sindirim sistemleri bu gibi maddeleri sindirmek için uygun değildir. Çok küçük miktarda yediyse büyük bir sorun yaratmayabilir. Ancak büyük bir parçayı yediyse, kâğıdın sivri köşeleri boğazına ve midesine zarar verebilir. Bu nedenle eğer kediniz ciddi boyutta bir kâğıt ya da karton yuttuysa hiç vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmeniz çok daha doğru olacaktır.

Benzer Yazılar