Kediler Hakkında Bilgi
Kediler Neden Sırtüstü Yatar? 02.03.2024

Kedilerin uyuma ve dinlenme pozisyonuna dikkat ederek onların ruh halini anlayabilirsiniz. Kedinizin uyuma ve uykuda mırıldanma tarzı, onun duyguları hakkında bilgi edinmenize yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda kendisini bulunduğu ortamda nasıl hissettiği hakkında da  fikir edinmenizi de sağlar. Bu yazı içeriğinde, kedilerin uyku ve dinlenme pozisyonlarına göre neler hissettiklerinden bahsediyoruz.

Kediler Neden Bacakları Açık Şekilde Sırt Üstü Yatarlar?

Böyle bir yatış şekli için birden fazla sebep sayılabilir. Genel olarak bu pozisyonda kedinizin rahat olduğunu ve kendini güvende hissettiğini düşünebilirsiniz. Ayrıca kediniz çok fazla kedi maması yediğinde ya da bulunduğu ortamı sıcak hissettiğinde de bu pozisyonda yatabilir.

Genel olarak, kediniz göbeği yukarı gelecek biçimde sırt üstü yatıyorsa bu pozisyon onun kendisini yüzde yüz güvende hissettiği anlamına gelir. Kedinizin hem size hem de bulunduğu çevreye tam bir güveni var demektir.

Kediler Neden Patileri Havada Sırt Üstü Yatar?

Kedilerin sırt üstü yatmasının bir nedeni de bu pozisyonda vücut ısılarını daha kolay düzenleyebilmeleridir. Söz konusu pozisyonda kedinizin zeminle temas kurduğu yüzey alanı maksimuma ulaşır. Kediler özellikle fayans vb. malzemelerde bu pozisyonda yatarak, vücut ısılarını regüle ederler.  Sırt üstü uyumak, kedinin patisini uzatarak esnemesine ve karın bölgesini temiz havaya tutmasına yardımcı da olur.

Kedinizin Sizin Yatağınızda Uyumasının Anlamı Nedir?

Kedinizin uyumak için sizin yatağınızı tercih etmesinin birincil sebebi sizin yanınızda uyurken kendini güvende ve rahat hissetmesidir. Bu durumu küçük çocukların ebeveynleri ile birlikte uyumaktan hoşlanmasına benzetebiliriz.

Kedinizin Arka Ayaklarını Uzatmış Halde Yatmasının Anlamı Nedir?

Kedilerin mucizevi bir esnekliğe sahip olduğunu bütün kedi sahipleri bilir. Arka ayaklarını uzatmış yatmaları, kendilerine göre olabildiğince yayılmış oldukları bir yatma pozisyonudur. Bu durumda sırtları da çok rahat eder. Bu bilgiler ışığında bir daha sefere kedinizi arka ayaklarını uzatmış halde yatarken gördüğünüzde, bu pozisyonu kendiniz için de bir rahatlama gerektiği sinyali şeklinde algılayabilirsiniz.

Kedinizin Yüzüstü Yatması Ne Anlama Geliyor?

Evcil kedinizin bacaklarını arkaya doğru uzatarak, yüz üstü yattığını görürseniz, hızlı ve çevik bir sıçrayışa hazır olduğunu düşünebilirsiniz.

Kedinizin Sizin Karnınızın Üzerine Yatması Ne Anlama Geliyor?

Kediniz karnınızın üzerinde sırt üstü yatıyorsa, bunun anlamı kendisi için güvenli, size yakın hissedebileceği sıcak ve rahat bir yer bulmuş olmasıdır. Kediniz bu pozisyonda yatarken, aynı zamanda sizin nefes alışverişlerinizi de dinleyebilir.

Kedinizin Sizin Yanınızda Uyuması Ne Anlama Gelir?

Sahiplerinin yanında uyumak kedilerin onlarla kurduğu bağı güçlendirir. Böyle bir pozisyonda kediniz sizinle feromon alışverişi yapar. Karşılıklı olarak, sevginiz güçlenir. Yanınızda uyumayı günlük alışkanlık haline getiriyorsa, zamanla insanların yanında uyumayı rahatlatıcı bir ritüel hale getirmiş olmasındandır. Kediler sizin yanınızda yatarken, içlerinde istikrar ve normallik duygusu hissederler.

Kedinizin Başınızın Yanında Uyması Ne Anlama Gelir?

Kediler size yakın kaldıklarında içlerinde rahatlık ve güven duygusu hissederler. Eğer uyandığınızda kediniz başınızın üzerinde sakince uyuyorsa ve siz bu sırada kendinizi rahat hissediyorsanız birlikte uyumaya devam edin. Onun bu tip davranışlarını içselleştirin. Bu pozisyon kedinizin sizin varlığınızda sıcaklık, güven ve tanıdık olma duygusunu hissettiği anlamına gelir.

Kediniz Uyurken Sizi Korur Mu?

Kedilerin sahipleri ile birlikte uyumanın sıcaklığını ve tadını çıkarıyor olmaları her zaman sizi koruduğu anlamına gelmez. Eğer kediniz siz uyurken tetikte yatıyorsa, sizi kolluyorsa ve/veya algılanan tehditlere karşı savunmacı bir tutum sergiliyorsa sizi korumaya çalıştığı düşünülebilir.

Kedinizin Anksiyete Çektiğini Gösteren Pozisyon Nasıldır?

Kediler çok kaygılı ise kafalarının üzerine dahi düşebilirler.  Böyle hissettiğinde başı aşağı doğru eğilir. Bıyıkları ise yana çekilmiş gibi görünür. Hatta daha da tedirgin olduğunda bıyıkları öne doğru savruluyor gibi görünebilir. Kaygı düzeyi yükseldikçe kediniz olduğu yere sinmeyi tercih eder. Bu pozisyonda harekete geçip, hızlı koşmak için sırtını kamburlaştırabilir.

Kediler Neden Çarpık Bir Pozisyonda Uyur?

Bazen kediniz, çarpık bir biçimde hatta kendisini bir düğüme bağlamak üzereymiş gibi bir poz alarak uyuyabilir.  Veterinerler böyle garip pozisyonda uyumalarının potansiyel yırtıcıların bir sonraki hareketlerinin tahmin edilmesini zorlaştırdığını belirtiyor. Ayrıca bu tip bir pozisyonda uyanık kalarak çevrelerinin farkında olma avantajını da yakalayabiliyorlar.

Kedinizin Yatağınızda Uymasına İzin Vermeli Misiniz?

Amerikan Ulusal Tıp Kongresinde yayınlanan bir bildiriye göre kedinin sahibinin yatağında uyumasına izin vermek yetişkinler için güvenlidir. Fakat yine de aşağıdaki riskleri de göz ardı etmemelisiniz:

·         Parazitler ve bakteriler

·         Alerji riski

·         Uyku kalitesinde düşme olasılığı

Kedinizin Dilinden Nasıl Anlarsınız?

Kedinizin davranışlarına bakarak, size nasıl bir mesaj verdiğini anlayabilirsiniz.

·         Mırıldanmak ve sürtünmek: Güven ve mutluluk gösterisi

·         Sizi takip etmesi: Güven ve bağlılık işareti

·         Size doğru kafasını vurması ya da yanaklarını sürtmesi: Kedinizin sevgi dolu hareketler sergilemeye çalıştığını gösterir.

·         Sizin yakınınızda uyuması: Güven ve rahatlık içinde olduğunun belirtisi

·         Sizin yakınınızda yalanması: Size karşı derin bir güven ve bağlılık duyduğunun ifadesidir.

Benzer Yazılar