Kediler Hakkında Bilgi
Kediler Nasıl Tıraş Edilir? 08.10.2023

Doğal yaşamda kedilerin tıraş olması çok gerekli değildir. Hatta kediler genellikle tıraş edilmez. Tıraş edilmiş kediler kendilerini savunmasız hissedebilirler. Bu nedenle tıraş deneyimi, kediniz için travmatik olabilir.

Kedilerin tüyleri ile ilgili bilinmesi gereken önemli bir nokta, kedi kürkünün vücut sıcaklığının düzenlenmesinde önemli rol oynadığıdır. Kürkü tıraş edilen kediler çok sıcağa ya da çok soğuğa karşı hassasiyet gösterebilir. 

Bütün bunlara karşılık kedinizin sağlığı için tıraşın (ya da kısmi tıraşın) yararlı hatta gerekli olabileceği durumlar da vardır. Kediler bazı nadir durumlarda tıraş edilmelidirler. Bu işlemin tercihan bir profesyonel tarafından yapılması önerilir. Kedinizi evde tıraş etmemeniz için başlıca geçerli nedenler şunlardır:

•    Kediler gürültülü bir makas onlara doğru geldiğinde hareketsiz ve sakin kalamazlar.
•    Kedilerin derisi incedir. Soyulma riski vardır.
•    Makas bıçakları bilinçli kullanılmazsa, fazla ısınır ve kedinizin cildini yakabilir.
•    Kedinizin derisinde kanayan yara veya enfeksiyon varsa tıraş için mutlaka bir uzman yardımı alın.

Kedinizin Tıraş Olmasını Gerektiren Nedenler

Kedinizin tıraş olması gerektiğini düşünüyorsanız, bu konuyu öncelikle veterinerinizle konuşun. Sağlık ziyaretleri sırasında kedinizin tüyleri ve tüylerinin bakımıyla ilgili endişelerinizi veterineriniz ile paylaşmalısınız.

Düğüm ve Keçeleşme

Kedinizin kürkünde sadece birkaç düğüm varsa bunları sabırla tarayarak açabilirsiniz, fakat şiddetli bir keçeleşme varsa, kedinizi tıraş ettirmelisiniz.

Pire vb. Rahatsızlıkların Giderilmesi

Tıraş olmak kedinizin kötü pire saldırısından kurtulmasını sağladığı gibi  saçkıran, akar ve cilt enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan ilaçların uygulanmasını da kolaylaştırır.

Tüy Dökülmesi

Kedinizde sık kıl yumakları ya da tüy dökülmesi sorunu varsa,  bu durum aslan kesimi ya da başka türde bir tıraş stili ile kontrol altına alınabilir.

Temizlik Ve Hijyen Sağlanması

Yaşlılık ve obezlik gibi fiziksel zorluklara sahip kedilerin kendilerini gerektiği gibi temizlemeleri kolay olmayabilir. Bu durum da kürklerinin ciddi şekilde keçeleşmesine ve/veya kirlenmesine yol açabilir. Hijyenik bir kesim kedinizin her tarafının temiz kalmasını sağlayabilir.

Kedinizin Kaymasının Önlenmesi

Bazı durumlarda kediniz sıklıkla kayar ve ayak parmaklarının arasındaki kılların tıraş edilmesi bu sorunun çözümüne yardımcı olur. Böyle durumlarda kısmi bir tıraş uygulaması önerilebilir.

Kedinizin Tüylerini Koruyun

Kedinizin kürkünü düzenli olarak fırçalamak, evcil hayvanınız için uyguladığınız rutin bakımın bir parçası olmalıdır. Kedinizin tüylerini günlük olarak fırçalamanızın sağlayacağı başlıca yararlar şunlardır:

•    Tüy dökülmesi azalır. 
•    Tüy köklerinin nefes alması sağlanır.
•    Tüylerin matlaşmasının önüne geçilir. 

Düzenli ve itinalı fırçalamanıza rağmen kedinizin tüylerinde tıraş gerektiren bir durum olduğunu düşünüyorsanız, profesyonel bir bakım uzmanından ya da veterinerinizden yardım isteyin. 

Evde Kedinizi Nasıl Tıraş Edebilirsiniz?

Her ne kadar kedinizi evde tıraş etmeniz önerilmese de, belli önlemleri alarak evcil hayvanınızı  kendiniz evde tıraş etmeyi tercih edebilirsiniz. Evde kedi tıraşı için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

•    Öncelikle her kedinin farklı olduğunu ve tıraşa farklı şekilde direneceğini aklınızda bulundurun.
•    Kedinizin tırnaklarını kesin. Kedilerin çoğu tıraş sırasında kendilerini savunmaya çalışır. Bu aşamada güvenli davranın ve tıraştan önce kedinizin tırnaklarını kesin.
•    Kullanacağınız makasın sesini kedinizin yanında test edin. Bu sırada kedinizin çok korktuğunu fark ederseniz, tıraştan önce bir emniyet kemeri ya da koruma cihazı kullanın. Bu konuda alabileceğiniz bir başka önlem de veterinerinizden hafif bir sakinleştirici istemek olabilir.
•    Kedinizin cildini gergin tutun. Kedilerin çok esnek, hızlı ve kolay hareket eden bir cildi vardır.  Bu nedenle kedinizin tüyleri ile birlikte cildi de kolayca saç kesme makinesinin altına  toplanabilir ve sıkışarak, kesilebilir. Ciltte kesilme olmasını önlemek için kedinizin cildini olabildiğince sıkı bir şekilde aşağı doğru çekin ve gerginleştirin.

Cildin doğal kırışma eğilimini göz önüne alarak koltuk altı, kasık, dirsek ve diz bölgelerini tıraş ederken özellikle dikkatli olun. Kediniz yaşlı ise daha da fazla dikkatli olun. Yaşlı kedilerin cildi, genç kedilerden daha hassastır.

•    Tıraş yönünüz kedinizin başından kuyruğuna doğru olsun. Daima kedinizi boynunun arkasından başlayıp, kuyruğuna doğru ilerleyerek tıraş edin.
•    Kullandığınız kesme aletinin sıcaklığını sık sık kontrol edin. Saç kesme makineleri çabuk ısınır. Bu nedenle tıraş boyunca, bıçağın sıcaklığı sık sık kontrol edilmelidir. Kesme makinesinin sıcaklığının kontrolü için kesme makinesini elinizle tutmanız yeterlidir. Bıçak çok sıcak ise bıçağı değiştirmek ya da bıçağın sıcaklığını düşürmek için saç kesme makinesine soğutucu sprey sıkmak iyi bir fikirdir. Saç kesme makinesi çok ısınırsa, kedinizin derisini yakabilir.
•    Başarılı bir tıraşın anahtarı acele etmemektir. Hareketleriniz olabildiğince sakin ve telaşsız olmalıdır. Böylece kediniz de daha sakin olur. 
Derisini kesmemek için yavaş çalışın ve kedinizin tedirgin olduğunu hissettiğinizde işleme ara verin. Kedinizin bu işlemin kendisine zarar vermeyeceğine güvenmesi için, tıraş sırasında birkaç kez ara vermeniz gerekebilir. Kediniz rahatladığında sizin çalışmanız da kolaylaşacaktır. Uzun vadede bu güvenin oluşması için kedinizin korkmasını önlemeye çalışın.
Bu amaçla tıraş sırasında kedinizle sakince konuşun. Kesim sırasında kedinizin kafasını okşayan bir kişinin olması işinizi kolaylaştırabilir.
 

Benzer Yazılar