Köpek Cinsleri
Chow Chow Cinsi (Irkı) Köpek 06.11.2019

Dünyanın en sevimli köpekleri sıralamasında üst sıralarda yer alan bir ırk Chow Chow (Çov çov okunur) Aynı zamanda Çin aslanı olarak da bilinir. En belirgin özelliği siyah dili ve yoğun kürküdür. Tarihi en eskiye dayanan köpek ırklarındandır. Birkaç milyon yıl öncesine dayanan fosilleşmiş köpek kalıntılarıyla benzerlik göstermesi bu ırkın yıllardır varlığını gösterir. Milattan önce 200’lü yıllara kadar uzandığı söylenir. İlk olarak 1800’lerin sonlarında İngiltere’ye getirildi. Amerika’da oldukça popülerdir. Göz alıcı kürkü ne yazık ki yıllarca insanlar tarafından kullanıldı ve daha acısı bu ırk Çin’de arana bir yiyecek türü. Özellikle Çin’de hala yeniyor inanması güç olsa da.

Chow chow’un fiziksel özellikleri

En belirgin özelliği dil rengidir. Hatta dili ne kadar koyu olursa o kadar iyi olduğu söylenir. Arka bacakları dümdüzdür. Kürkü kızıl, ten rengi, krem, siyah, mavimsi gri veya beyazdır. Beyaz olan nadir bulunur. Tek renktir, parça parça lekelenmesi yoktur. Kulakları yuvarlak ve küçüktür. Aslan görüntüsünü veren ise kafasının çevresindeki yeledir. Kafası geniştir ancak yüzü düzdür. Gözler birbirine ve buruna yakındır. Burnu küttür, sivrileşmez. Sırtı kısa ve düzdür. Bir kangal boyutuna ulaşmaz ancak süs köpeği ebatında da kalmaz.

Chow chow tüy yapısı

İki tür tüy yapısı vardır; düz uzun ve tırtıklı olanlar, kısa ve tırtıksız olanlar. İki çeşidinde de yoğunluk aynıdır, gürdür. Boyun etrafında tüyler daha da kalınlaşır. Bu kalınlık onlara yele görüntüsünü katar. Her renkte olabilirler ancak aynı gövdede birden fazla renk olmaz. Genellikle tek renktir. Krem, kırmızı kızıl, siyah ve mavimsi renklerde görülebilir.

Chow Chow kişilik özellikleri

Dilinin siyahlığı ile meşhur bu ırk, uslu ama inatçılığa varan bir kararlılığa sahiptir. Duruşu nettir yani. Ailesine sadıktır ancak genelde aile içinden bir kişiyi sahibi olarak beller. Sahiplenir, bağlanır. Diğer köpeklere göre daha baskın karakterdedir ama çocuklarla iyi anlaşır. Küçük yaşta sosyalleşmelerinde fayda vardır aksi takdirde yabancılık çekebilir biraz da çekingen davranabilirler. Şimdi söylediklerimizle tezat bir profil de çizeceğiz. Evet bazıları sevimli, cana yakın ve kolay anlaşabilir yapıda olsa da bazıları da tam tersi bir profil çizebilir. Yani uslu olmasına rağmen bazen agresif de olabilirler. Hatta bazılarında ısırma huyu da olabilir. Aile üyelerine mesafeli davranabilir ama bu tamamen onların “cool” duruşlarıyla alakalıdır. Yani aslında içten içe severler. Doğuştan gelen bir inatçılık söz konusu olabilir. Kendilerine has bir mantıkla doğarlar. Doğruları nettir. Köpek deyip geçmeyin, kendilerine has doğruları olan bir ırktır. Bunu eğitim alanında görebiliyoruz. Chow chow bir şeyi öğrenebilir rahatlıkla ama bu komutların bir amacı olduğunu bilmek ister. Her zaman tutarlı olunmalıdır. Bazı uzmanlara göre kısa tüylü olan tip, uzun tüylüye oranla daha aktif ve daha kolay öğrenme eğilimine sahip. Ancak bu kanıtlanmış bir şey değil, birkaç türde dikkat çeken bir araştırmadır diyebiliriz. Genelde sakin, sabırlı ve nazik bir köpektir. Heybetinden belki çekinilse de eğer huyu güzel olana denk geldiyseniz kucağınızdan indirmek istemezsiniz, o kadar da sever kendini sevdirmeyi. Diğer köpeklerden daha baskın hisseder kendini, kendi komutasında olsun ister. Ancak çocuklara da bir o kadar tatlıdır. Zarar vermez ancak yine de günün sonunda bir hayvan türü olduğu için küçük çocuklarla yalnız bırakmamakta yarar var. Chow chow’ların en başından çok iyi eğitime ihtiyaçları vardır çünkü tıpkı diğer köpeklerde olduğu gibi Çin aslanında da istikrar önemlidir. Kişilikleri, yetiştirilmeyle alakalıdır. Çin’de genelde eşya koruması için kullanıldı. Eti ve kürkü için beslendi. Üzücü bir geçmişe sahip çünkü daha çok iş köpeği olarak kullanıldı. Bu nedenle atalarından gelen bir gen ile biraz içine kapanık olabilirler. Tam bir aile köpeği olduğu için biraz da sosyalleşse çok daha iyi olacaktır.

Chow chow tüy döker mi?

Uzun tüyler düzenli bakım ister. Dik duran tüylerin bu görünümlerini koruması için bu önemlidir. Bunun için özel köpek taraklarından ve köpek fırçalarından yardım alabilirsiniz. Bu ırk genelde mevsimsel olarak yoğun tüy döker. Yani chow chow tüy döker mi sorusunun cevabı evet olacaktır. Ancak bunun da önüne şu şekilde geçebilirsiniz. Mevsim geçişlerine daha yoğun olmak kaydıyla, düzenli tarama. Çıkan tüyleri tarakta toplamak, yenilerine yer açacak aynı zamanda sağa sola bulaşmalarını önleyecektir. Bu arada üzerinize yapışan tüyleri, tüy alıcı aparatların yanı sıra koli bandıyla da alabilirsiniz. Tüyleri kolayca temizleyecektir. Özellikle alt kürküne dikkat etmeniz önerilir. Gerektiğinde kuru şampuanlama da yapabilirisiniz. Patiler nispeten daha az düğüm olur ancak özellikle alt kürke dikkat.

Chow chow’un tüyleri nasıl taranır?

Önce tüyleri çıkış yönüne doğru ve sonra çıkış yönünün tersine doğru tarayın. Böylelikle tüyler hareketlenecek ve varsa derideki döküntüler daha ne görülebilecektir. Ardından tarağı hafifçe ıslatın ve tüyleri tarayın. Tarağı ıslatmanız tüylerin kabarmasını engelleyecektir. Tüylerin arasında kir ve yara olup olmadığına dikkatli bakın.

Chow chow tuvalet eğitimi

Dünyadaki en uyumlu ve itaatkâr köpeklerdendir. Anca bazıları daha çabuk öğrenme yetisine sahiptir. Eğitimi devamlı ve sıkı olmalıdır. Tuvalet için bir alan belirleyin ve burada dikkatini dağıtabilecek şeyler olmamasına özen gösterin. Yavru köpekleri düzenli olarak 2 saatte bir tuvalete götürün. Uykudan uyandıktan sonra, yemek yedikten 20 dakika sonra mutlaka tuvalete çıkarın. Eğitimi zor değildir, en azından diğer köpeklere oranla daha kolaydır diyebiliriz.

Chow chow bakımı

Çok havlayan bir köpek olmadığı için apartmanda bakımı uygundur hele ki eviniz nispeten biraz daha genişse. Ayda en az bir kere yıkanması uygun görülür. Tüyleri çok kabarık ve gür olduğu için çabuk kirlenir bu nedenle tüy temizliği önem taşır. Düzenli taranması da önemli bir noktadır. Tüyleri çok kabarık olduğu için parazit, kene, pire, böcek ve benzeri haşereler tüylerinin arasına girebilir. Bu nedenle sık sık derisini ve tüylerini kontrol etmeniz gerekir. Hafif kaşınma ya da yemek yeme problemleri bazı sinyaller verebilir bu nedenle düzenli kontrol etmenizde yarar var.

Chow chow’da sık rastlanan hastalıklar

· Displazi: kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmadığı kalıtsal bir durumdur. Kalça displazisi kalıtsaldır, ancak yüksek kalorili bir diyetten hızlı büyüme veya kaygan zeminlerde zıplama veya düşme sonucu yaralanmalar gibi çevresel faktörlerle daha da kötüleşebilir. Kalsiyum, magnezyum vb. gibi vitamin takviyeleri almasında yarar var.

· Entropiyon , göz kapağının içeri doğru yuvarlanmasına, tahriş olmasına veya göz küresine zarar vermesine neden olur. Bir veya iki göz etkilenebilir. 

Genel olarak sağlıklı hayvanlar olsa da düzenli vitamin kontrolleri yaptırmanızda yarar var. Ayrıca Kranial çapraz bağ adı verilen kaslar arası dokuları birbirine bağlayan bağlarda da zedelenme görülebilir.

Chow chow beslenmesi

Yetişkin bir chow chow için günde 2 ya da 3 öğün yeterli olacaktır. Doğal bir ırk olduğu için beslenme şekli de doğal olmalıdır. Yani mama seçiminde katkı maddesiz olmasına dikkat etmenizde yarar var. Ete çok düşkün değildir. Yumurta iyi bir protein kaynağıdır örneğin. Ayrıca esmer pirinç, arpa, yulaf, nohut, ıspanak gibi gıdalara da yer verebilirsiniz. Ancak bazı ürünler doğal olsa bile alerjik reaksiyonlara yol açabilir bu nedenle mutlaka veterinerinize danışın.

Benzer Yazılar