Kediler Hakkında Bilgi
Doğru Kedi Maması Nasıl Seçilir? 30.07.2020

Kediler evlerimizde beslediğimiz minik dostlarımızdır. Oldukça çok sevilirler ve evcildirler. Onu eğitmek ve tuvalet alışkanlığını kazandırmak da oldukça kolaydır. O yüzden birçok hayvan sever evlerinde kedi beslemeyi tercih ederler. Birçok ırkları ve cinsleri bulunmaktadır. Hepsinin yediği kedi maması farklıdır. Bunlar onların yaşına ve cinsine göre değişmektedir. Bu konuda hassas davranırsanız minik dostunuzu da mutlu etmiş olursunuz. Eğer onun cinsine göre kedi maması tercih ederseniz sağlıklı beslenmesini sağlamış olursunuz böylelikle de uzun yıllar onunla birlikte bir yaşam sürebilirsiniz.

Mama seçimlerinde dikkat etmeniz gereken başka unsurlar da vardır. Mesela kediniz kuru ya da yaş mama hangisini daha çok iştahla tüketiyorsa ona yönelmenizi tavsiye ederiz. Bunu da deneyerek öğrenebilirsiniz. Yaşına ve cinsiyetine göre onu kısırlaştırdıysanız yine farklı mamalara yönelmesi gerekecektir. Vücudunun ihtiyaçlarına göre dengeli beslenmesini sağlamak için ona uygun olan kedi maması seçimi oldukça önemli bir konudur. Sevdiği besinleri yiyen kediler hem daha mutlu hem de daha enerjik olurlar.

Yavru Kediniz Varsa Nasıl Beslemelisiniz?

Yavru olarak sahiplendiğiniz kedinizin size alışması ve benimsemesi oldukça kolay olacaktır. Öncelikle ona sevildiğini hissettirmelisiniz. Kendini güvende hissetmeyen kediler aç kalsalar bile herhangi bir yiyecek yiyip içmezler. Ancak sevildiğini ve güvende olduğunu hissederlerse rahatlayacaklar ve size yaklaşacaklardır. Onun hangi ruh halinde olduğunu gözlerine bakarak anlayabilirsiniz. Gözlerinde tedirgin bir bakış hissettiyseniz; onu ürkütmeden hareket etmeli ve küçük dokunuşlarla kendinize alıştırmalısınız. Hatta elinizden kedi maması yedirerek onun güvenini kazanabilirsiniz.

Yavru kediler için özel mamalar mevcuttur. Bunlar kedinizin sindirimlerini kolaylaştıracak gıdalardır. Sıklıkla mama değişimi yapmak onlar için uygun bir davranış değildir. Eğer farklı mamalar vermek isterseniz, onun alışık olduğu mamanın içine karıştırmayı deneyebilirsiniz. Böylelikle ikisini birden yiyecektir. İlerleyen günlerde yeni mamanın miktarını artırabilir ve gün geçtikçe onun yeni gıdasına alışmasını sağlayabilirsiniz. Hem böyle yapmakla ishal olmasını da önlemiş olacaksınız. Yavru kedinizin kendisi için gerekli olan vitaminleri ve besinleri alması gereklidir. Yaklaşık bir yıl onu yavru kedi maması ile beslemelisiniz.

Eğer ona uygun olan mama seçimini yaparsanız, kendisi ve büyümesi için gerekli olan bütün vitaminleri, proteinleri ve mineralleri ona vermiş olursunuz. Onların koku alma hassasiyetlerinin oldukça fazla olduğunu unutmamalısınız. Ona sunduğunuz mamaları öncelikle koklayacaklardır. Sonra da tadına bakacaklardır. Eğer afiyetle tüketiyorlarsa; o zaman kediniz o mamayı sevmiş demektir. Doğru beslenen yavru kediler daha hızlı büyürler, tüyleri de daha parlak ve güçlü olur.

Yetişkin Kediniz Varsa Nasıl Beslemelisiniz?

Bir yaşından sonra kediler yetişkin sınıfına girmektedir. Artık onların yavru kedi maması yemesine gerek yoktur. Yetişkin kediler için mamalar oldukça fazla çeşitlilik göstermektedir. Sizin yapmanız gereken onun için en uygun olanını seçmek olmalıdır. Kediler çok hareketli ve oyuncu hayvanlar oldukları için onlara enerji veren gıdalara ihtiyaç duyarlar. Ayrıca kemik gelişimlerini sürdürmesi ve büyümesine devam etmesi için yetişkin kediler için olan mamaları tercih etmeniz gerekir. Bu mamalar tavuklu, somonlu, kuzu etli, pirinçli, biftekli olarak farklı tatlara ve farklı besinlere sahiptirler. Öncelikle bu kadar fazla çeşitlilik arasında onun hangisini seveceğini deneyerek anlamalısınız.

İlerleyen yaşlarda kedinizde hareketsizlik ya da sağlığı ile ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu dönemde potasyum bakımından zengin olan kedi maması tercih etmelisiniz. Protein bakımından yüksek, farklı mineraller içeren ve lifli gıdalarla onu beslemeniz sindirimini kolaylaştıracak ve onun yaşlanıyor olmasına rağmen daha dinç olmasını sağlayacaktır. Bu dönemde kalsiyum, omega ve D vitamini bakımından zengin olan kedi maması ihtiyacı olacaktır. Kendisi için ihtiyaç olan vitamin takviyelerini veterinerinizden öğrenebilir, size ışık tutması açısından petipet.net adresini de ziyaret edebilirsiniz.

Kedinizi Kısırlaştırdıysanız Nasıl Beslemelisiniz?

Bazı nedenlerden dolayı kedinizi kısırlaştırmış olabilirsiniz. Aslında onu kısırlaştırmanızın bazı faydaları da bulunmaktadır. Dişi kedilerin yumurtalık ve rahim kanseri olma riskini azaltmak için kısırlaştırmak doğru bir harekettir. Ayrıca dışarıda gezen bir kediniz varsa kısırlaştırmak yine doğru bir hareket olacaktır. Erkek kedilerde de testis kanseri riskini de azaltmış olmaktasınız. Kısırlaştırdığınız kedinizin beslenmesine daha da dikkat etmelisiniz. Bu dönemde onların kilo almaları yüksek bir ihtimaldir. Onlar için özel üretilen kedi maması tercih etmeniz gerekecektir. Böylelikle kilo almasını engellemiş ve onun için gerekli olan vitaminleri de ona vermiş olursunuz. 

Doğru kedi maması nasıl seçilir? Hakkındaki yazımız sizler için petipet.net tarafından hazırlanmıştır. Umarım doğru olan mamayı bularak minik dostunuzu sevindirirsiniz.

Benzer Yazılar