Köpekler Hakkında Bilgi
Evdeki Köpek Kokusu Nasıl Giderilir? 01.03.2022

Dışardan gelince evdeki köpek kokusu oldukça rahatsız edici bir his uyandırır. Köpeğimiz bizim en yakın arkadaşımız ve evin bir üyesi olsa da dışarıdan gelince aldığımız o koku oldukça rahatsız edici olur. Bazı köpekler düzenli periyotlarda yıkansalar bile ırkları gereği kokabilir. Bu koku eve ve eşyalara sinebilir. Bazı köpeklerin ise kokusu yoktur ve bırakın kendilerinin kokmasını evde bir köpeğin varlığı bile hissedilmez. Eğer sizin köpeğiniz kokmayan ırklardansa sorun yok ancak genel olarak kokuyorsa ve bu durum artık eve sinmiş vaziyete geldiyse o zaman bu yazımıza kulak vermenizde yarar olacaktır. Şu bir gerçek ki köpekler genel olarak zaten kokarlar. Yediklerinden, deri ve tüy yapılarından dolayı koku oluşumu gözlemlenebilir. Evdeki köpek kokusunu gidermenin yollarına geçmeden önce köpekler neden kokar sorusunun yanıtı ile başlayalım yazımıza. Köpeklerin kötü koku yaymasının altında pek çok neden yatar. Bazı sağlık sorunları, köpeklerde kötü kokuya neden olabilir. Köpeğiniz yıkandıktan sonra bile kokuyorsa bu durum tıbbı bir sağlık sorununun varlığını işaret ediyor olabilir. Bu nedenle durumu veteriner hekimle paylaşmanızda yarar olacaktır. Köpeklerde kötü kokunun altında yatan sağlık sorunlarından birkaçı; anal kese sorunları, kulak iltihapları, cilt ve deri enfeksiyonları ve beslenme problemleri olabilir. Özellikle köpeklerde sık görülen kulak iltihapları ciddi derece kötü koku oluşmasına yol açacaktır. Köpekler, evde gerekli olan temizlik koşulları sağlanmadığında da kötü koku yayabilir. Örneğin çiş pedinin düzenli olarak temizlenmemesi ve köpeğin her tuvalet sırasında o pede basması da bir koku oluşumuna neden olacaktır. Ayrıca evin genel temizliği için de büyük sıkıntıdır. Köpeklerin çiş pedleri düzenli olarak değiştirilmelidir bu nedenle. Köpeğin sürekli olarak dinlendiği koltuklar da kötü koku nedeni olabilir. Köpeğin salyasının aktığı yerler ya da sürekli oyun oynadığı veya dinlendiği yerler kötü koku oluşumuna yol açabilir. Köpek olan evlerde ev temizliği ekstra önemlidir. Özet geçmek gerekirse evdeki kötü koku direkt olarak köpeğin sağlığında yaşanan bir sorundan kaynaklanabileceği gibi dolaylı olarak köpeğin vakit geçirdiği yerlerin havalandırılmamasından ya da temizlenmemesinden de kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle köpekli evlerde hijyen şartları daima yüksek standartta olmalıdır. Köpekler neden kokar sorusunun yanıtına kısaca değindikten sonra şimdi isterseniz işin çözüm kısmına yoğunlaşalım ve esas yazı konumuza geçelim. Evdeki köpek kokusunu gidermenin yolları ile devam edelim yazımıza…

Evdeki köpek kokusu nasıl geçer? Evdeki köpek kokusunu gidermenin yolları

Evdeki köpek kokusunu gidermenin birkaç yolu vardır. En önemlisi veteriner hekim kontrolüdür. Çünkü köpeğiniz temizlendiği ve yıkandığı halde yine de kötü koku yayabilir. Bunun altında pek çok neden yatıyor olabilir. Yukarıda da değindiğimiz gibi anal kese sorunları, kulak iltihapları, cilt enfeksiyonları ya da derisinde oluşan bir durum köpeğinizin temizken bile kokmasına yol açacaktır. Yanı sıra beslenme de köpeklerde önemli bir konudur. Köpeğin kaliteli köpek mamaları ile beslenmesi yalnızca sağlık açısından değil kötü koku yayılımı bakımından da önemlidir. Köpeklerin yedikleri ne kadar sağlıklı olursa, salgıladıkları koku da o kadar stabil olacaktır. Kalitesi köpek mamaları yalnızca köpeğinizin sağlığını tehdit etmekle kalmaz aynı zamanda vücutlarında ve tüylerinde de kötü koku yayılmasına yol açabilir. Kalitesiz köpek mamalarının deri üzerindeki olumsuz etkileri de göz ardı edilemeyecek kadar çoktur. Bu mamalar zamanla derisinde birtakım alerjilerin ya da enfeksiyonların oluşmasına yol açabilir. Bir süre sonra deri ve ciltte meydana gelen bu sorunlar beraberinde ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Bu nedenle yalnızca kötü kokuyu önlemek için değil köpeğinizin genel sağlığını koruma altına almak için de sağlıklı ve kaliteli bir beslenme düzeni benimsenmelidir. Şimdi gelelim köpek kokusu nasıl giderilir sorusunun yanıtına. Bunları birkaç madde halinde ele almak mümkündür.

1-      Temizlik

Köpeğiniz her ne kadar tuvalet alışkanlığına sahip olsa da zaman zaman bazı sürprizler yaşanabilir. Köpekler heyecanlandıklarında, aşırı mutlu olduklarında ya da bir duygu durum yaşadıklarında tuvaletlerini beklenmedik yerlere yapabilirler. Bu yer de genellikle halının üzeridir. Köpeğinizin en ufak bir damla idrarı bile halıda kötü kokuya neden olacaktır. Bu nedenle köpekli evlerde halı temizliği çok önemlidir. Köpeğiniz dışarıdan geldiğinde patilerini iyice yıkamış olsanız bile %100 temiz olduğunun garantisi olmayacaktır. Bunların en büyük etkisi de halı ve koltuklar üzerinde görülecektir. Halı ve koltuklar zamanla kötü koku oluşumunda başrolde olacaklardır. Evde köpek kokusunun temel nedeni halılar, koltuklar, minderlerdir. Çünkü köpekler oyun sırasında ya da ırkları gereği çoğu zaman salya akıtmaya meyillidir. Akan salyalar gözle görülür olmayabilir. Bunlar bir müddet sonra köpeğinizin vakit geçirdiği yerde birikebilir ve kötü koku oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle halılar düzenli olarak yıkanmalı, koltuklar ise silinmelidir. Bu noktada profesyonel destek almak çok daha etkili olabilir. Halıdaki tüylerin de düzenli olarak temizlenmesi gerekir çünkü o tüyler de bir süre sonra kötü koku oluşumuna yol açabilir.

2-      Oyuncak temizliği

Yalnızca ev temizliği yeterli olmayacaktır. Bu temizlikten köpeğinizin oyuncağı ve yatağı da nasibini almalıdır. Köpeğinizin oyuncağı sürekli olarak salyaya maruz kalır. Bu da bir süre sonra kötü kokuların yayılmasına neden olur. Köpeğiniz oyuncağını alıp oradan oraya gittikçe üzerindeki salya da evi dolaşacaktır! Hal böyle olunca kötü koku oluşumu içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Köpeğinizin oyuncağını düzenli olarak yıkamalısınız. Özellikle bu oyuncak eğer ipli bir formdaysa daha sık yıkanması gerekir çünkü ipte koku daha kalıcı hale gelebilir.

3-      Zemin temizliği

Zeminler bile koku kaynağı olabilir. Köpeğinizin dolaştığı, yürüdüğü, koştuğu, oyun oynadığı her zemin kötü koku oluşumuna neden olabilir. Zeminleri düzenli olarak temiz tutarak evde kötü koku oluşumunu önleyebilirsiniz. Tabi bu noktada zemini temizlerken kullandığınız kimyasallara da dikkat etmeniz gerekir. Bazı kimyasallar köpek için ciddi tehlike oluşturur. Bu nedenle köpek dostu ev temizleyicilerinden yararlanabilir ya da kimyasal değeri en düşük olan ürünler kullanabilirsiniz. Temizlik yaptıktan sonra köpeğinizi bir süre o bölgeye sokmamanızda fayda olacaktır, ev iyice havalandıktan sonra daha sağlıklı olur.

4-      Ev havalandırması

Havalandırma demişken bu şekilde devam edelim. Evi düzenli olarak havalandırmak hem sizin hem köpeğinizin sağlığı için önemlidir. Evde sürekli bir kokunun varlığı bir süre sonra sizin de sağlığınızı olumsuz etkileyecektir.  Evde köpek kokusunu gidermek ya da evdeki köpek kokusunu azaltmak için evi düzenli olarak havalandırın.

5-      Hava temizleyicileri

Evdeki kokunun giderilmesini sağlamanın bir yolu da hava temizleyicisi kullanmaktır. Burada kastımız koku giderici spreyler değildir. Mevcut olan kötü kokunun üzerine oda kokusu sıkmak durumu çok daha kötü bir hale sokacaktır. Bunun yerine hava temizleyicilerden destek alabilirsiniz. Hava temizleyicileri mevcut havayı temizledikten sonra evde daha taze bir hava oluşturacaktır. Filtreleri düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeden, köpekli evlerde hava temizleyicisi kullanmak kötü kokuyu gidermede etkili olabilir.

6-      Köpeklerin yıkanması

Köpekleri çok sık yıkamak onların sağlıklarını nasıl olumsuz etkiliyorsa, hiç yıkamamak da bir o kadar sakıncalıdır. Köpeğinizi veteriner hekiminizin önerdiği periyotlarda “yalnızca köpek şampuanı ile” yıkayın. Köpek şampuanları, köpeğinizin derisini ve tüy yapısını korumak üzere formüle edilmiştir. BU sayede köpeğinizin derisine bir zarar vermez. Köpeğinizi düzenli olarak yıkayarak kötü koku oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Genellikle orta ve uzun tüylü köpeklerde 4 ila 6 hafta, kısa tüylü olanların ise 2 ayda bir yıkanması düşünülebilir. Köpeklerin yıkanma sıklığı mevcut sağlık durumlarına bağlı olarak değişecektir. Köpeğinizi ne sıklıkla yıkamanız gerektiğini veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Benzer Yazılar