Köpekler Hakkında Bilgi
Pitbullar Neden Saldırır? Tehlikeli Bir Tür Mü? Neden Yasak? 05.03.2024

İçinde bulunduğumuz 2024 yılından yaklaşık 50 yıl kadar önce Pitbull cinsi köpekler, hemen her yerde görülebilen ve çok sevilen köpeklerdi. Özellikle reklam sektöründe bolca kullanılıyordu. Evcil hayvan ve insan arasındaki ilişkinin desteklenmesi için özellikle tercih edilen bir köpek türüydü.

1990’lı yıllardan itibaren Dünya üzerinde benimsenen yaşam anlayışı pitbulların “ dört ayaklı silah “ya da “ölümcül silah” olarak kabul edilmesine zemin hazırladı. Pitbulların özellikle köpek dövüşü sporu için özel olarak yetiştirilmeleri, onların vahşi köpekler olarak tanınmasında etkili oldu. Bu sırada bazı insanların pitbull saldırısına uğraması, aşırı kontrolcü ebeveynler ve sorumluluk almak istemeyen sigorta şirketleri tarafından pitbulların tehlikeli kabul edilmesine sebep oldu.

Aslında bu köpekler ile birebir yaşayan sahipleri onların doğası gereği tehlikeli bir tür olmadıklarını sıklıkla vurguluyor. Onlar da tıpkı diğer köpekler gibi belirli durumlarda ve belirli yetiştirme koşulları altında tehlikeli hale gelebiliyorlar.

Pitbull Dövüş İçin Yetiştirilmeye Başlandı

Pitbull güçlü bir köpek türüdür. Çene gücü nedeniyle bir kez ısırdığı bir şeyi kurtarmak neredeyse imkansızdır. Yüzyıllar boyu ayı ya da boğa gibi büyük hayvanları ısırıp, kendilerini koruyabilmek  için kendilerini yetiştirdiler. Pitbullar av köpeği olarak kabul edilir. Cesur ve güçlü hayvanlar oldukları için uzun süren mücadelelerde pes etmezler. Özellikle sadakat duyguları halen efsane olma özelliğini korumaktadır. Çoğu zaman ölümle sonuçlanan köpek dövüşlerinin ve bu oyundan  kazanç sağlanması pitbulların son derece olumsuz damgalanmalarına  yol açtı. İlerleyen yıllarda köpek dövüşleri yasaklandı. Fakat bu konuda belli cinslere uygulanan yasakların artması pitbull cinsi köpeklerin toplumun güvenliği ve sağlığı için tehlikeli olduğu önyargısını güçlendirdi. Pitbulların doğdukları andan itibaren öldürme arzusu ile dolu olduğu varsayımı dünya üzerinde yayıldı.

Pitbulların Kötü Niyetli Olduğu Kabul Edildi

Yasalar gereği eğer bir köpeğin “kötü eğilimleri” varsa, sahibinin de kamuoyunda öngörülen şiddet olayına ortak olduğu kabul edilir. Özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde, pek çok vakada pitbullara ötenazi uygulanmasına karar verildi. Son anda hayvan hakları derneklerinin müdahalesi ile bu kararlar uygulanmadı ve özel bir eğitmen tarafından köpeklerin ne kadar saldırgan içgüdüleri olduğunun ortaya çıkarılması istendi. Çalışmanın sonunda köpeklerin saldırgan olmadığı ortaya çıktı ve hemen hemen tamamı başarılı bir şekilde sahiplendirildi ya da barınaklara yerleştirildi.

Bütün bunlara rağmen pek çok ülkede yasal olarak pitbulların ya da pitbul geni taşıyan herhangi bir köpeğin beslenmesi “doğası gereği tehlikeli” kabul edildi. Söz konusu pek çok ülke gibi Türkiye’de de Amerikan Pitbull Terrier cinsi köpek beslenmesi yasalar gereği suç kabul edilir.

Bu yazıda Pitbullar hakkında dünya üzerinde yerleşmiş yanlış inançlardan bahsediyoruz.

Mit 1:  Pitbullar Çenelerini Kilitleyebilir Isırmaları İle Kemikleri Ezebilir

İşin gerçeği:  Pitbulların inatçı oldukları doğru olsa da, çenelerini kilitlemeleri fiziksel olarak mümkün değildir. Çenesini herhangi bir yere kilitleme yeteneğine sahip bir köpek türü yoktur. Pitbullun güçlü bir ısırığı vardır ama bunlar en güçlü köpek ısırıkları olmaktan açık ara uzaktır. Özetle pitbulların söylendiği gibi canavarca kenetlenme yeteneğine sahip çeneleri yoktur.

Mit 2: Pitbullar En Çok Ölümcül Saldırıya Neden Olan Köpeklerdir

İşin gerçeği: Birçok bilimsel kaynakta pitbulların diğer canlılara saldırma ihtimalinin diğer köpeklerden daha fazla olmadığı belirtilmektedir. Pitbull saldırılarının diğer köpeklere oranla daha çok ölüme yol açmasının nedeni, saldırıda daha fazla hasar verebilmeleridir.

Pitbulların kıstırıp bırakmaktan çok,  yakalayıp yırtma alışkanlıkları vardır. Pitbull çok güçlü bir köpek olduğu için ısırıklarına karşı savunmak oldukça zordur. Pitbull ısırıkları, genellikle tıbbi müdahale gerektirir.

Mit 3: Pitbullar Acımasız Bekçi Köpekleridir ve Davetsiz Misafirler İçin Tehlikelidir

İşin gerçeği:  Pitbullar iyi bekçi köpeği olarak eğitilebilirse de bu konuda usta değildir. Diğer köpeklere oranla pek fazla doğal koruma içgüdüsüne sahip olmadıklarından Pitbullar bekçi köpeği olmak için iyi bir seçim olarak görülmezler. Diğer cinslere oranla yabancılara karşı da fazla saldırgan değildir. Her ne kadar korkutucu bakışları olsa da, güvenlik için doğal olarak iyi olmazlar. Pitbulların asıl önemli özellikleri sahiplerine karşı çok sadık ve koruyucu olmalarıdır.

Mit 4: Pitbull’u Değiştirmek İçin Yapabileceğiniz Hiçbir Şey Yoktur

İşin gerçeği: Pitbulların diğer cinslere göre daha kolay tetiklendikleri ve daha çabuk saldırdıkları doğru kabul edilse de, durum kesinlikle umutsuz değildir.

Aileleriyle birlikte sakin bir hayat yaşayan sayısız iyi pitbullar vardır. Pek çok deneyimli ve hatta ünlü köpek eğitmeni pitbullara karşı gösterilen haksız ayrımcılığa karşı geliyorlar. Pitbullara özellikle yavru iken verilen bilinçli bir eğitim, onları çok daha olumlu bir havaya yöneltebilir.

Küçük bir pitbull sahibiyseniz onun ufak tefek saldırgan eğilimlerini dikkate almalısınız. Bunlar ölümcül değildir. Fakat yoğun bir eğitim gerektiren ele alınmamış korku ya da bölgesel tepkinin var olduğu anlamına gelebilir. Bu konuda kendinizi bunaltmadan profesyonel bir eğitmenle iletişime geçin.

Benzer Yazılar