Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeğimin Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendirebilirim? 05.02.2022

Köpekler de kediler gibi hassas canlılardır. Her ne kadar heybetli duruşları, kocaman dişleri ile bazı köpek ırkları çok kuvvetli gibi görünse de aslında en ufak bir bağışıklık sistemi sorunu ciddi sağlık problemlerine yol açabilecek boyuttadır. Köpeklerin yalnızca kendi mamalarına gereksinim duyarlar çünkü kendi mamalarından ihtiyaç duydukları vitamin ve minerallerin tamamını alabilirler. Köpeklere ev yemeği vermek sakıncalıdır çünkü ev yemeklerindeki baharat ve tuz oranını mideleri kaldıramaz. Tüm bunları söyleme nedenimiz bu gibi durumların tüm yansımasının doğrudan bağışıklık sistemine olabilme ihtimalidir. Köpekler yeterli vitamin ve mineral almazsa, beslenmesi sağlıklı olmazsa bağışıklık sistemleri bu düzenden olumsuz etkilenir. Yanı sıra aşılarının zamanında yapılması da bağışık sistemlerinin korunması için önemli olabilir. Köpeklerin bakımı yalnızca mama ve sudan ibaret değildir; düzenli veteriner kontrolü de en önemli kalemlerden biridir. Olası bir bağışıklık sistemi sorununu önlemek için erken tanı önemlidir. Köpeklerin bağışıklık sisteminde yaşanacak bir durum, sağlıklarını doğrudan etkileyecektir. Hatta bu durum bazı noktalarda hayati önem taşıyabilir. Bu nedenle köpeğinizin bağışıklık sistemini daima güçlü kılmanızda yarar olacaktır. Bunu sağlamanın en önemli adımlarından biri kaliteli mama kullanmaktır. Köpeğinize kaliteli köpek maması vererek onun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlayabilirsiniz. Kaliteli köpek maması iç organlarından tüylerine kadar olumlu etki edecektir. Köpeklerde hatalı çalışan bağışıklık sistemi düzenlenemezse enfeksiyon, diyabet hatta kanser gibi pek çok hastalığı gündeme getirebilir. Bu nedenle köpeklerin bağışıklık sistemini etkin kılmak hayati önem taşır.

Köpeklerde bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?

Köpeklerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılacak pek çok şey vardır. Köpeğin bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tek başına etki etmeyebilir. Altında yapılması gereken onlarca şeyden bahsetmek de mümkündür. Bunlardan birkaçını paylaşarak devam edelim blog yazımıza…

1-      Köpekle oyun oynamak

Köpeklerle oyun oynamak sadece günlük enerjilerini atmalarını sağlamakla kalmaz, bağışıklık sistemlerinin güçlü olmasına da destek olur. Fazla beslenme ya da egzersiz azlığı gibi durumlar köpeklerin vücudunda yağlanmaya yol açabilir. Bu yağlar bir müddet sonra bağışıklık sistemini zayıflatır. Vücutta yağ oluşumunu önlemek için egzersiz şarttır. Köpekler zaten oyun oynamayı çok severler. En sevdiği oyunu oynayarak egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem yediğini yakar, hem enerjisini atar hem de fiziksel ve mental açıdan daha zinde olur. Yani basit bir egzersiz bile aslında köpeğinizin bağışıklık sisteminin güçlü olması için büyük bir adımdır.

2-      Köpek beslenmesi

Besleme, bu konuda kilit konumdadır. Köpeklerin doğru beslenmesi, yalnızca kendi mamaları ile beslenmesi çok önemlidir. Yukarıda da söylediğimiz gibi köpekler yalnızca kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar. Kendi mamalarından ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri alırlar. Bu sayede bağışıklık sistemleri de doğru çalışır. Köpek beslemesi yaşa, ırka ve mevcut sağlık durumuna göre yapılır. Küçük ırk için ayrı, büyük ırk için ayrı bir beslenme düzeni vardır. Yanı sıra genç, yetişkin ve yaşlı köpekler için de farklı bir beslenme rutini oluşturulmalıdır. Genç köpeklerle yaşlı köpeklerin vitamin ve mineral ihtiyaçları aynı değildir. Bu nedenle yaşlı köpek maması ya da genç köpek maması tercih edilmelidir. Köpekler için özel olarak formüle edilen köpek mamaları vardır ve bunlar köpeğinizin tüm ihtiyaçlarını gidermek üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle köpeklere ev yemeği vermek yerine mutlaka kaliteli mama vermek gerekir. Köpeğin beslenme şekli, bağışıklık sistemine doğrudan yansıyacaktır.

3-      Köpek vitaminleri

Köpek vitaminleri ezbere verilebilen destekler değildir. Mutlaka veteriner hekim onayı gereklidir. Özellikle yavru köpeklerde, gelişimlerinin sağlıklı olması için bazı vitamin macunları gerekebilir. Ancak bu her ırk ve köpek için geçerli değildir. Köpeklerin bağışıklık sisteminin güçlü olması için bazı durumlarda takviyelere ihtiyaç duyabilir. Farklı amaçlara göre formüle edilen köpek takviyeleri vardır. Mineral ve vitamin eksikliği görülen köpeklerde bağışıklık sistemi yavaşlayabilir bu da bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunu önlemek için vitamin takviyelerinden destek alınabilir. Köpeğiniz için en doğru vitamin takviyesinin ne olduğu bilgisini veteriner hekiminizden alabilirsiniz.

4-      Köpek masajı

Evet, kulağa ilginç geliyor olsa da bazı durumlarda masaj da köpekler için faydalı olabilir. Özellikle gastrit sorunu yaşayan köpeklere yapılan hafif masajlar oldukça rahatlatıcı olabilir. Köpeklere yapılan masajlar onları rahatlatır ve gevşemelerini sağlar. Bu sayede vücutlarındaki stres ve sinir de azalır. Stresin azalması, bağışıklık sistemine yansır. Köpekler için masaj da bağışıklık sistemini güçlendiren maddeler arasında yer alır.

5-      Köpeklerde stres

Hazır stresten bahsetmişken devam edelim. Köpeklerde stres, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. Köpek strese girerse bir süre sonra depresyon durumuna yol açabilir. Depresyona giren köpekte hayati tehlike doğabilir. Bu nedenle köpeğin fiziksel sağlığını korumak için ruh sağlığını da korumak gerekir. Bugün basit gibi görünen bir stres, ilerleyen aşamalarda köpeğinizin hayatını tehdit edebilir. Köpeğinizi stresli ortamlardan mümkün olduğunca uzak tutmalı ve onu severek, onunla vakit geçirerek stresini atmasına destek olmalısınız.

6-      Veteriner hekim ziyaretleri

Aslında bu her bakımdan kilit bir konudur. Köpeğinizi bir hastalığı olsa da olmasa da düzenli olarak veteriner hekime götürmeli ve kontrollerini yaptırmalısınız. Köpeğinizde herhangi bir bağışıklık sistemi sorunu varsa, zaten veteriner hekiminiz bu konuda sizi yönlendirecektir. Köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmenin onlarca yolu vardır. Bağışıklık sisteminin güçlü olması, köpeğinizin daha sağlıklı ve kaliteli yaşaması için önemlidir. Bu nedenle veteriner hekim kontrollerini aksatmamalı ve beslenmesine özen göstermelisiniz.

Benzer Yazılar