Köpekler Hakkında Bilgi
Köpekler Kedi Maması yer mi? 12.10.2022

Köpeğinize en iyi mamayı alıyor olsanız bile onun gözü evdeki kedinin mamasından olabilir! Bu köpeğinizin aç olduğu ya da mamasını sevmediği anlamına gelmez, kedi mamasının aroması çoğu köpeğin hoşuna gider. Kedi mamalarının çoğu zaman küçük boyutta olması da köpeklerin dikkatini çekebilir çünkü yemesi onlar için daha kolay olacaktır. Her ne kadar köpeğiniz bu durumdan hoşnut olsa da sağlık açısından pek yararlı sonuçlar doğurmayabilir.

Kedi ve köpek maması aynı mı?

Köpek mamalarının bir kısmı balık, bir kısmı tahıl, bir kısmı protein ağırlıklı olabilir. Köpekler hem bitkisel hem hayvansal içerikleri tüketmek zorundadır. Kediler ise tamamen etçil hayvanlardır yani ihtiyaçlarının tamamını hayvansal gıdalardan almaya gereksinim duyarlar. Kedi mamalarında bu sebeple bol miktarda protein ve yağ bulunur. Kedi mamasından bulunan bu protein ve yağlar, köpeklerin dikkatini çeker ve onlara çok lezzetli gelir. Bu nedenle köpek kendi maması yerine kedinin mamasını yemeği ister. Köpek maması ve kedi maması arasındaki temel fark olan yüksek protein ve yağ miktarı, köpeklere cazip gelir. Sokak hayvanlarını beslerken koyduğumuz kedi mamalarına köpeklerin de geldiğini görmemizin sebebi budur; gerek sokak köpeği gerek ev köpeği hemen hemen hepsi kedi mamasını köpek mamasına tercih edecektir.

Köpeğim kedi maması yiyor

Dışarıdan bakıldığında kedi maması ve köpek maması renk ve boyut olarak çok farklı görünmez ancak içerik olarak oldukça farklıdır. Köpeklerin ihtiyaç duydukları tek gıda kendi mamalarıdır çünkü kendi mamalarının içinde sağlıkları için uygun olan vitamin, mineral, protein ve daha pek çok besin maddesi bulunur. Köpeğiniz ısrarla kedi mamasından yiyorsa bir süre sonra bu durum sağlığını tehdit edebilir. Kedi mamaları, köpekler için uygun değildir. Ancak şöyle bir durum olabilir; örneğin kedi mamasını köpeğiniz çok seviyorsa o halde bunu bir ödül maması olarak kullanabilirsiniz. Yaptığı bir davranıştan dolayı ona ödül vermek istediğinizde az miktar kedi maması verebilirsiniz. Köpeğe sürekli olarak kedi maması vermek sağlık açısından ciddi bir tehdit olmasına karşın ara sıra verilen kedi maması büyük bir risk teşkil etmeyecektir. Bazı sağlık sorunlarından dolayı da kedi mamaları köpeğe verilebilir. Örneğin kanser hastalığının varlığı, iştahsızlık ya da aşırı kilo kaybı gibi durumlarda köpeğe “veteriner hekim kontörlünde” kedi maması verilebilir. Burada önemli olan miktarıdır; çok vermek zararlıyken, nadir ve az miktar vermek büyük sağlık sorunları doğurmayacaktır. Köpeğin beslenmesi ve yediği mama yaşına, mevcut sağlık durumuna ve varsa hastalıklarına bağlı olarak değişir bu nedenle köpeğinize kedi maması vermeden önce veteriner hekiminizden onay almanızda yarar olacaktır.

Köpekler kedi maması yerse ne olur?

Köpekler ara sıra kedi maması yediğinde ciddi sağlık sorunları oluşmaz ancak sürekli olarak yerse birtakım sorunlar gündeme gelebilir. Köpekler her ne kadar zor durumda kaldıklarında kedi maması ile beslense de uzun vadede özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları oluşabilir. Obezite ya da pankreatit gibi hastalıklar söz konusu olabilir. Eğer köpeğinizde kambur duruş, uyuşukluk hali, halsizlik, iştah kaybı, kusma, ishal, karın şişliği ya da yüksek ateş gibi semptomlar varsa vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmenizde yarar olacaktır. Köpeğinizin her gün, her öğünde kedi maması yemesi fazla protein almasına ve dolayısıyla karaciğer ve böbreğinin yorulmasına yol açacaktır. Bu da ciddi sağlık sorunlarını gündeme getireceğinden köpeğinize sürekli olarak kedi maması vermekten kaçınmanızda yarar olacaktır. Köpeğinizin mevcut sağlık durumu, besleme şeklini belirleyecektir bu nedenle beslenme konusunda en doğru bilgi için mutlaka veteriner hekiminize danışınız.

Benzer Yazılar