Köpekler Hakkında Bilgi
Köpek Tasması Nasıl Seçilmeli? 23.05.2024

Köpeğiniz için doğru tasma seçimi yapmak, onun ve sizin konforunuz açısından çok önemlidir. Uygun tasma seçimi köpeğinizin eğitiminde de kolaylık sağlayabilir. Kimlik etiketini gösteren standart bir tasma her zaman önerilebilir. Ancak köpeğinizi eğitmek ve/veya gezdirmek için her zaman en iyisi olmayabilir.

Köpek Tasması Türleri

Köpekler için üretilen tasmaların birden fazla çeşidi bulunuyor. Her tasmanın üretilmesindeki ana prensibi kavramak, doğru seçim yapmanıza yardımcı olur. Böylece hem köpeğiniz ihtiyacı olan desteği aldığını hisseder, hem de siz köpeğinizi daha kolay eğitebilirsiniz.

Düz Tokalı Tasmalar

Bu tip tasmalar toka ya da çıtçıtla açılıp kapanır. Piyasada satılan tasmalar arasında en çok tercih edilen türlerdir. Boyları ve imal edildikleri malzemeler çok çeşitli olabilir. Ayrıca modaya da uygun olarak üretilirler. Bu tasmaların bazı tipleri, geceleri köpeğiniz gezdirirken işinize yarayabilecek türde ışık yansıtan şeritlere sahiptir.

Martingal Tasma

Bu tip tasmalar özellikle Greyhounds vb. tazı gibi dar kafası olan köpekler için üretilmektedir. Martingal tasmalar endişeli ve korkan köpeklerin, ani bir hareketle tasmadan dışarı kaymasını önleyebilir. Tasmanın her iki ucunda halkalar bulunur,   tasmanın kapatma mekanizması diğer halkanın daha küçük bir halkaya bağlanması şeklinde tasarlanmıştır. Böylece köpeğiniz başını geri çekmek istediğinde tasma hafifçe sıkışır. Fakat köpeğinizin boynunu sıkıştırmaz. Martingal tasmalar boğucu tasmaların alternatifi olarak kullanılır.

Şok Tasma / Zincir

Bu tür tasmalar evcil köpeğiniz için çok da güvenli bir seçenek değildir. Şok tasmaların kontrol halkası çekildiğinde tasma köpeğinizin boynunun etrafında sıkılır. Bunlar aynı zamanda boğma tasması olarak da adlandırılır. Bu tip tasmalarda köpeğinizi çok sıkı çekmenizi engelleyen bir mekanizma yoktur. Bu nedenle yaralanmalar ortaya çıkabilir.

Uçlu Tasma

Bu tip tasmaların da kötüye kullanıldığına sıklıkla rastlanır. O nedenle fazla önerilmez. Uçlu tasmalarla boğucu tasmalar arasında uçlu tasmanın iç kısmında yer alan küçük küt, metal uçların varlığından başka bir fark yoktur. Uçlar, tasmayı çektiğinizde köpeğinizin derisine saplanacak şekilde tasarlanmıştır.

Vücut Koşum Takımı

Vücut koşum takımları küçük köpekler ya da boğaz bölgesi hassas olan köpekler için ideal bir seçimdir. Vücut koşum takımı kullanan köpekler boyunlarında herhangi bir gerginlik hissetmediği için tasmayı çekmeye çalışabilirler. Böyle bir sorun yaşıyorsanız ön kancalı vücut koşum takımları tercih edebilirsiniz. Bu tasmalar ön kısmından sabitlenir bu sayede köpeğinizi gezdirirken daha az güç harcayarak daha fazla destek verebilirsiniz.

Yular Tipli Tasma

Bu tip tasmalar köpeğinizin kafasının çevresinde, kulakların arkasına yerleştirilebilecek şekilde üretilmiştir. Bir başka kayış da köpeğinizin ağzının etrafına yerleştirilir. Bu tasmaların bazılarında çene altı versiyonu da vardır. Bu tip tasmalar büyük, güçlü ve bir şeyler çekmeye uygun köpekler için idealdir.

Yular tipli tasmayı köpeğin ağzının çevresine yerleştirdiğinizde onu sarsmayın ya da agresif bir şekilde çekmeyin. Bu tip tasmaların üretim amacı köpeğinizi gidilmesi gereken yöne doğru nazik bir şekilde yönlendirebilmenizdir.

Pire / Kene Tasması

Bu tasmalar köpeğinizin kullandığı normal tasmalar ile birlikte takılabilir. Bileşiminde köpeğinizin pire ve/veya kenelerden korunabilmesi için bazı kimyasallar bulunur. İstenen etkiyi sağlaması için köpeğinize iyi uymalıdır. Pire ya da kene tasmalarının ne kadar zaman için aktif olduğunun kontrol edilmesi ve gereken sıklıkla değiştirilmesi uygundur.

Titreşimli Tasma

Bu tasmalar köpeğinizin dikkatini çekmek için titreşim yayarlar. Özelikle sahibinin sesini duymakta zorluk çeken sağır köpekler için tasarlanmıştır.

Elizabeth Yaka/ Tasma

Bu tip tasmalar köpeğinizin herhangi bir yarasını ya da veterinerde yapılan müdahale yerini yalamasını ya da tırmalamasını önlemek amacıyla tasarlanmıştır. Elizabeth yaka ile köpeğiniz rahatça beslenebilir, su içebilir fakat vücudunun iyileşmekte olan bölgesine dokunamaz.

GPS Tasma

Bu tip tasmalar köpeğiniz kaybolduğu takdirde onu kolayca bulabilmeniz için tasarlanmıştır. Küresel konumlandırma, uydu teknolojisi ile uyumlu olacak şekilde üretilmiştir. Tasmayı almadan önce takip aralığı, işlevselliği, pil ömrü, maliyet abonelik fiyatı ve ürün desteği konusunda bilgi almanızda yarar vardır.

Tasma Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tasma alırken dikkat etmenizde yarar bulunan diğer önemli noktalar şunlardır:

Köpeğinizin Karakteri ve Cinsi

Tazı vb. küçük kafalı köpekler için martingale tasması uygun iken, büyük ve hareketli Alman kurdu için yular tipli tasma daha uygun olacaktır. Köpeğinizin yapısı ve yürüme şekli de tasma seçimini etkileyen faktörler arasındadır.

Köpeğinizin Eğitime İhtiyacı Olup Olmaması

Yavru köpeğiniz tasmasını sık sık çekiştirip kendi yoluna gitmek istiyorsa eğitime ihtiyacı olabilir. Bu tür köpekler için vücut koşum takımı ya da martingale tasma daha uygundur. Tasma satın almadan önce köpeğinize uygulamak istediğini antreman hedefleriniz de önemli kriterlerdir. Köpeğiniz evde yalnızken ya da gözetimiz altında değilken eğitim tasması ve vücut koşum takımı üzerinden çıkarılmalıdır. Aksi halde istenmeyen yaralanma olayları yaşanabilir.

Köpeğinizin Ne Kadar Büyüyeceği

Yavru köpeğiniz için tasma satın alıyorsanız köpek büyüdükçe kullandığını tasmanın sıkılığını kontrol etmelisiniz. İdeal olarak iki parmağınızı tasmanın altına kaydırabilmelisiniz. Böylece köpeğinizin boynu sıkışmaz, fakat başını da tasmadan dışarı çıkaramaz.

Uzak Durulması Gereken Tasmalar

Bazı tasmalar köpeğin eğitiminin kolaylaşması için ona fiziksel rahatsızlık ya da acı verici türde tasarlanmıştır. Bu tip tasmaların kullanımı önerilmez. Böyle tasmalar için verilebilecek örnekler şunlardır:

·         Metal bağlantıları olan şok/ zincir tasmalar

·         Köpeğin derisinin kazınmasına yol açabilen diş biçiminde metal bağlantılardan yapılmış sıkıştırma tasmaları

·         Köpeğinize elektrik akımı vererek şok uygulayan, metal temas noktaları bulunan tasmalar

Bu tip tasmalar köpeğinize ne yapmasını gerektiğin öğretmez. Sadece geçici olarak istenmeyen davranışlardan uzak durmasını sağlar. Bu kalıcı bir eğitim değildir. Ayrıca yukarıda belirtilen ve uzak durulması gereken tasmaların kullanılması köpeğinizde korku, kaygı hatta saldırganlığa yol açabilir.

Benzer Yazılar