Köpekler Hakkında Bilgi
Kuru Köpek Mama Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler 07.10.2023

Pek çok köpek sahibi gibi sizin de en popüler yiyecek tercihiniz kuru köpek maması olabilir. Kuru köpek maması seçmeden önce özenli bir inceleme yapmanızda fayda vardır. Bunun nedeni mamanın içinde yer alan bileşenlerin köpeğinizin sağlığı üzerinde önemli bir etki yaratabileceğidir. Sözgelimi obezite, böbrek fonksiyon bozuklukları hatta kanser riski bile bir dereceye kadar köpeğinizin beslenmesi ile ilişkilidir.

Genel bir kural olarak protein bakımından yüksek, karbonhidrat bakımından düşük içeriklere sahip köpek mamalarının tercih edilmesi daha doğrudur.

Mama satın alırken her köpek için ayrı kriterler göz önünde tutulmalıdır. Kuru mama seçimi yapılırken Köpeklerin gelişim aşamasını dikkate almak gereklidir. Bu bilgiye göre aşağıdaki maddeler önemlidir: 

Bir yavru köpeğin diyeti büyümeyi destekleyecek şekilde özel olarak düzenlenmiş olmalıdır.

Bir yetişkin köpeğin diyeti ise onun enerji seviyesi yüksek tutmak ve sağlıklı kilosunu korumak üzere ayarlanmış olmalıdır.

Yaşlı bir köpek için hazırlanan mama, metabolizma hızının sürdürülmesine ve ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkabilecek küçük sorunların hafifletilmesine yardımcı olabilmelidir.

Yüksek Kaliteli Kuru Köpek Maması Nasıl Anlaşılır?

Kuru köpek maması etiketlerinin nasıl okunacağını bilmek önemlidir. Mama etiketlerinde hem mamanın içinde bulunan bileşenler, hem de bu bileşenlerin oranları yazılıdır. Kuru mama alırken etiket bilgilerini kontrol ederek öğrenebileceğiniz bilgiler şunlardır:

  • Genellikle mama etiketi üzerinde yer alan bileşenler en yüksekten en düşüğe doğru sıralanmıştır. Örneğin etiketin en başında ‘’tavuk’’ yazısı varsa,  bunun anlamı mamanın içeriğindeki en büyük yüzdeyi tavuğun oluşturduğudur.
  • Bazı durumlarda benzer tahılların mama içindeki toplam yüzdesine dikkat ettiğinizde, mamanın içindeki toplam tahıl miktarının çok yüksek, hatta proteinden bile yüksek olduğunu görebilirsiniz.
  • Kuru köpek maması seçerken dikkatle üzerinde durulması gereken önemli bir başka nokta da kimyasal katkı maddeleridir. Yüksek kaliteli köpek mamalarında genellikle askorbik asit ( C vitamini türevi) ya da tokoferoller ( E vitamini türevi) gibi  doğal koruyucular bulunur. Konu hakkında eğitimsiz bir bakış açısında, bütün bu bileşenler ‘’kimyasal katkı maddeleri’’ olarak tanımlanabilir.
  • Bir kuru köpek mamasının ne kadar kısa raf ömrüne sahipse o kadar fazla doğal bileşen içerdiğini düşünmek akılcı bir yaklaşım olacaktır. Köpeğinizin günlük porsiyon büyüklüğünü düşünerek aldığınız mamanın ne kadar dayanacağını hesaplayabilirsiniz. Alacağınız mamanın etiket bilgileri arasında son kullanma tarihi yani raf ömrü bilgisi de bulunmaktadır.
  • Kuru köpek mamasının nasıl pişirildiği de besleyici kalitesi üzerinde önemlidir bir etkendir. En ideal seçim, düşük sıcaklıkta ( 90 derede santigrad) pişirilmiş ya da soğuk preslenmiş köpek mamalarının tercih edilmesidir. Bu iki hazırlama tekniği hem bileşenlerin besin değerinin korunmasına yardımcı olur hem de proteinlerin parçalanarak denatüre olmasına engel olur. Böylece köpeğinizin kuru mamayı sindirmesi kolaylaşır.

Mamanın hazırlanmasında izlenen pişirme ya da hazırlama yöntemi etiket üzerinde yazılıdır.

Karbohidrat, Protein ve Tahıllar

Öncelikle  köpekler hakkındaki önemli bir nokta açıklığa kavuşturulmalıdır. Köpekler gerçek bir etobur sayılmazlar.  Etin yanı sıra farklı besin guruplarını da tüketerek sindirebilirler. Yine de küçük miktarlarda karbonhidratları sindirebilseler de köpeklerin esas besinleri et veya balıktır.

Protein İçeriği

Köpeğinizin her öğünü için önerilen protein yüzdesi ortalama % 53 değerine karşılık gelir. Tahıl içermeyen kuru köpek maması çoğu kez daha yüksek protein içerir. Mısır ya da buğday gibi bitkilerden elde edilen proteinler yalnızca mamada bulunan genel protein miktarını arttırmak için tariflere eklenir. Bu bileşenlerin köpek beslenmesi açısından etkin bir değeri bulunmaz.

Karbonhidrat İçeriği

Kuru köpek mamasında bulunacak karbonhidrat miktarı olabildiğince az olmadır. Yönetmelik ve yasal düzenlemeler uyarınca üreticilerin köpek mamasında bulunan şeker içeriğini etikete ilave etmeleri gerekli değildir. Bu uygulama mamanın sessiz bir katil olmasına yardımcı olabilir. Genel bir değer bildirmek gerekirse kuru madamda bulunabilecek karbonhidrat miktarı yaklaşık % 6 ile sınırlı kalmalıdır.

Metabolik açıdan olayı değerlendirdiğimizde köpeklerin sadece yağlardan ve proteinlerden yararlandığını görebiliriz. Köpeğiniz çok fazla karbonhidrat tüketirse, yağları ve proteinleri parçalayamaz. Bu durum diğer sağlık sorunlarının gelişimine hatta diyabete bile yol açabilir. Tahıl içermeyen köpek mamaları  % 20 ila % 30 civarında karbonhidrat içerirken, pek çok tanınmış markada aynı değer en az % 40 olabilir.

Kuru Mamada Bulunan Ana Bileşenlerin Kalitesi

Almayı düşündüğünüz kuru mamanın etiketini incelerken üretiminde hangi tür et ( tavuk, hindi tavşan, ördek, somon,) kullanıldığına mutlaka dikkat etmelisiniz. Öncelikle yüksek kaliteli bir protein kaynağı seçmeye özen gösterin. Ayrıca tahıl ve karbonhidrat konusunda da çok dikkatli olmalısınız. Kuru mama içeriğinde bulunan karbonhidratlar kuru köpek maması üretiminde rahatça kullanılıyor. Oysaki tüketilen mamada karbonhidrat içeriğinin çok yüksek olması köpeğinizin gereğinden fazla glikoz almasına yol açar. Bu da sindirim sistemini yıpratan ve pankreasın fazla çalışmasına sebep olan istenmeyen bir durumdur.

Kuru köpek maması seçerken unutulmaması gereken bir başka nokta da, bütün köpeklerin diyetlerinde taze meyve sebzeye ihtiyaç duymadıklarıdır.

Benzer Yazılar