Köpekler her ne kadar buldukları hemen her şeyi yeme potansiyeline sahip olsalar da iştahsızlık sorunu da kimi zaman yaşarlar. Özellikle yavru köpeklerde iştahsızlık çok sık rastlanan bir durumdur. Köpeklerde iştahsızlığın altında pek çok neden yatıyor olabilir; bu nedenler kimi zaman psikolojik, kimi zaman fiziksel rahatsızlıkların sonucudur. Bu yazımızda köpeklerde görülen iştahsızlığın nedenlerine ve ne yapılması gerektiğine değineceğiz.
Köpeklerde iştahsızlık
Köpeklerde iştahsızlık zaman zaman ortaya çıkabilen bir durumdur, nedenleri farklılaşabilir. Köpek sahipleri için endişeyle geçen günlere sebep olan iştahsızlık çoğu zaman psikolojik nedenlerle gün yüzüne çıkabilir. Örneğin köpeğiniz depresyonda ya da stres altında olabilir. Fiziksel nedenler de köpeklerde iştah kaybına yol açabilir örneğin diş ve diş eti hastalıkları köpeklerde iştahsızlığa yol açabilir.
Köpeklerde iştahsızlık nedenleri
Köpeklerde anoreksi olarak isimlendirilen iştahsızlığın başlıca nedenlerinden biri strestir. Stres, yalnızca bizler için değil yeryüzündeki tüm canlılar için ciddi bir tehdittir. İlk başlarda fiziksel bir rahatsızlık yaşamadığı için stresin üzerine çok durulmayabilir ancak bu çok yanlış bir tutumdur. Fiziksel her rahatsızlıkta olduğu gibi ruhsal sorunlarda da tedavi son derece önemlidir. Köpeğinizin depresyonda olması, strese girmesi bir süre sonra fiziksel birtakım sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bunların başında iştahsızlık gelir. Köpeğiniz mutsuz olduğu için yemek yemek istemeyecektir ve zamanla bu durum sağlığını da bozacaktır. Köpeklerin midesi yemek yememeği bir yere kadar tolere edebilir bir noktadan sonra kırmızı alarm verecektir. İşte bu noktada doğru tedavi ve zamanında teşhis çok önemlidir. Köpeklerde iştahsızlığa yol açan etkenlerden birkaçını aşağıda sıralayalım.
1 - Diş ve diş eti sorunları
Köpeğinizin dişinde oluşan bir sorun, iştah kaybına yol açabilir. Köpeğiniz yemek yeme konusunda hevesli görünüyor ancak yemekten vazgeçiyorsa muhtemelen bir diş sorunu yaşıyor olabilir. Dişlerini kontrol edin, şişlik ya da apse gibi bir durum varsa vakit kaybetmeden veteriner hekime durumu bildirin. Bazı çürükler kendini belli etmeyebilir bu nedenle ağzında herhangi bir sorun görmüyorsanız bile yine de diş ve diş eti hastalıklarını iştahsızlık nedenlerinden biri olarak düşünmenizde yarar olacaktır.
2 - Aşı olmak
Köpeklerde aşı, nadiren de olsa iştahsızlığa yol açabilir. Bu durum kalıcı değil geçicidir; köpeğiniz birkaç saat yemeği reddedebilir ya da mama saatini atlayabilir. Köpeklerde aşı yaptırmak iştahsızlığın akut bir biçimde ortaya çıkmasına yol açabilir ancak bu durum kalıcı değildir. Birkaç saat sonra köpeğiniz yine eskisi gibi yemeğe devam edecektir. Aşı yaptırdıktan sonra, aradan uzun süre geçmesine rağmen köpeğiniz mamayı reddediyorsa bu durumda hekime danışmanızda yarar olacaktır.
3 - Ortam değişimi
Köpekler bulundukları mıntıkayı koruma altına alan ve kendi güvenli alanından çıkmayı çok sevmeyen canlılardır. Alışkın oldukları ortamdan ayrılmaları onlarda strese yol açabilir. Bu durum kalıcı olmayacaktır, bir süre sonra yeni ortama alıştıklarında yeniden iştahlı bir şekilde yemeklerini yemeğe devam edeceklerdir.
4 - Yolculuk
Yolculuk yapmayı bazı köpekler çok sevse de bazıları bu durumu asla kabullenemez! Araba ya da uçak seyahatlerinde huzursuz olur ve hatta neredeyse huy değiştirir. Elbette bu değişim kısa süreli olacak ve yolculuk bitiminde düzelecektir. Ancak bu süre zarfında fazlaca strese giren köpeğiniz bir süre boyunca yemek yemeği reddedebilir. Bu bir tepki olmayacaktır tamamen stresin ve gerginliğin getirdiği bir durumdur ve bir süre sonra düzelecektir. Yolculuk sırasında köpeğinizi yemesi için zorlamayın ve onu kendi haline bırakın zaten birkaç saatin ardından yine iştahla yiyecektir.
5 - Kullanılan ilaçlar
Köpeğinizin kullandığı bazı ilaçlar onda iştahsızlığa yol açabilir. Eğer yeni bir ilaca geçtiyseniz ve köpeğinizin yemek yemesi azaldıysa durumu veteriner hekiminize mutlaka bildirin. Veteriner ilacın dozunu düzenleyebilir, takviye edici ürünler önerebilir ya da ilacı değiştirebilir. Köpeğinize verdiğiniz ilaçtan sonra mutlaka onu gözlemlemeniz gerekir ki olası bir yan etkide hemen doktorunuza durumu bildirebilin…
6 - Kronik hastalıklar
Köpeklerde görülen bazı hastalıklar, iştahsızlığa yol açabilir. Tıpkı hasta olduğumuzda gözümüzün yemek görmek istemediği zamanlarda olduğu gibi köpeklerde de benzer sorunlar yaşanabilir. Bu noktada veteriner hekiminizle dirsek temasını çok önemlidir; her türlü gelişmeyi mutlaka önemseyin ve hekiminize bildirin. Bu sayede olası sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz.
Köpeklerde iştahsızlık nasıl geçer?
Köpeklerde iştahsızlığı gidermek için önce temelinde yatan sorun tespit edilmelidir. Veteriner hekiminiz teşhisi ve sorunun kaynağını saptadıktan sonra tedavi çok daha kolay ilerleyecektir. Eğer iştahsızlık bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa doktorunuz tedavi sürecini başlatacak ve iştah sorunu çözülecektir. Bu sorun bir stresten ya da depresyondan kaynaklanıyorsa yine size uygun bir program ile iştahsızlık problemi ortadan kalkacaktır. Peki siz neler yapabilirsiniz?
1 - Onunla oynayın
Sevgi, her kapıyı açacaktır! Yapmanız gereken onunla ilgilenmek. Eğer stres kaynaklı bir iştahsızlık sorunu yaşıyorsa onunla ilgilendiğinizde ve sevginizi gösterdiğinizde stresi önemli ölçüde azalacaktır.
2 - Yürüyüşlere çıkarın
Veteriner hekiminiz aksini önermedikçe köpeğinizle minin yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Bu yürüyüşler enerji yakmasını sağlayacaktır bu sayede acıkması da artacaktır. Yemek saatinden önce onu yürüyüşe çıkarmayı deneyin.
3 - Mama değişimi yapın
Köpeğiniz sürekli aynı mamayı yemekten sıkılmış olabilir. Ona ara sıra farklı tatlar tattırabilirsiniz. Örneğin mamasını değiştirin ya da bir öğünde farklı bir tat verin. Farklı bir mamanın kokusunu alması onda yeniden iştah açılmasına yol açabilir.