Köpekler Hakkında Bilgi
Köpekler Çilek Yiyebilir mi? Köpek Çilek Yerse Ne Olur? 29.12.2021

Her ne kadar onu en iyi mamalarla besliyor olsanız da köpeğinizin bir gözü daima sizin tabağınızda olacaktır. Köpekler tok olsalar bile konu abur cubur olunca her daim açtır. Şu bir gerçek ki köpekler mutlaka kendi mamaları ile beslenmelidir. Köpekler kendi mamalarına gereksinim duyarlar çünkü ihtiyaç duydukları tüm vitamin ve mineraller o mamaların içindedir. Köpeklere kaliteli mama vermek de bu aşamada çok önemlidir. Kaliteli mama ile beslenen köpeğin hem içi hem dışı sağlıklı olur. Tüyleri parlak, gür ve sağlıklı olur. Ayrıca pek çok vitamini de doğal olarak mama ile aldığından sağlık konusunda daha iyi olur. İmkânlar dahilinde köpekleri mutlaka kaliteli mama ile beslememiz gerekir. Ancak mama ne kadar lezzetli olsa da köpekler de çeşitlilik isteyebilir zaman zaman. Normalde çok severek yediği mamaya olan ilgisini bir süre sonra kaybedebilir. Bu duruma hemen bir hastalık belirtisi demek doğru olmayacaktır. Köpekler de bazen farklı lezzetleri yemek isteyebilirler. Çok sık olmamak koşulu ile bazı gıdaları köpeğin diyet listesine eklemekte bir sakınca olmayabilir. Ancak her gıda her köpeğe göre değildir. Bu noktada devreye alerjiler girer. Köpeğinizin mevcut sağlık durumu ya da bazı gıdalara karşı alerjisi varsa mama dışında vereceğiniz her gıdayı mutlaka veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır. Örneğin gastrit sorunu yaşayan köpeklere özel gastrit maması haricinde bir gıda vermek tehlikeli olabilir. Gastrit süresince ilaçların yanı sıra özel tasarlanan mamaları yemesi gerekebilir. Bu noktada harici olarak bir şey vermek midesinde var olan sorunu daha çok tetikleyebilir. Bu nedenle köpeğinize mama haricinde bir şey vermeden önce veteriner hekiminizden onay almanızda yarar olacaktır. Şimdi gelelim köpeklere mama dışında verilebilecek yiyeceklerden bazılarına…

Köpeklere mama dışında ne verilebilir?

Sıkça dile getirdiğimiz üzere köpekler aslında kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar. Çünkü köpekler için özel olarak üretilen mamalar, onların ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamak üzere tasarlanmışlardır. Köpeğe ev yemeği vermek oldukça tehlikelidir çünkü ev yemeklerindeki tuz ya da baharat oranı, köpeklerin midesine zarar verir. Köpekler hassas canlılardır, mideleri de bir o kadar hassastır. Bugün vereceğiniz bir sütün bile köpeğinize zararı dokunabilir. Süt, köpekler için de kediler için de sindirimi zor içeceklerden biridir. Özellikle ev yemeklerinin köpeklere verilmesi beraberinde pek çok sıkıntıyı doğurur. Yalnızca midelerini rahatsız etmekle kalmaz bir takım sindirim sistemi sorunlarının da oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle öncelikli olarak köpeğinizi kaliteli köpek mamalarıyla beslenmeniz gerekir. Harici olarak elbette zaman zaman verilebilecek yiyecekler de vardır. Örneğin belirli aralıklarla köpeğe haşlanmış yumurta vermek iyi bir protein kaynağı olabilir. Ancak köpeğinize haşlanmış yumurta vermeden önce veterinerinize danışmayı ihmal etmeyin çünkü verilen her gıda tamamen köpeğinizin sağlık durumuna bağlı olarak iyi ya da kötü gelir. Veteriner hekiminize beslenme konusunda mutlaka danışın. Köpeklere nadiren de olsa kendi mamaları dışında bazı şeyler verebiliriz. Özellikle sebzeler, köpekler için oldukça faydalı olabilir. Köpeğe verilebilecek sebzelerden birkaçı şunlardır; taze fasulye, lahana, balkabağı, ıspanak, patates. Eğer mide sorunu yoksa bu sebzelerden ara sıra fayda sağlayabilir. Köpeğinize yukarıdaki sebzelerden birini vermeye karar verdiyseniz öncelikle onu kendi ev yemeğiniz gibi pişirmemeniz gerekir. İhtiyacınız olan tek şey sudur. Sebzeleri haşladıktan sonra soğumaya bırakın ve parçalara bölerek köpeğinize verin. İçerisine hiçbir şekilde tuz, baharat, acı ve benzeri eklentiler yapmayın. Direkt olarak sebzeyi haşlayın ve doğrayarak verin. Bu sayede sebzeler köpeğiniz için faydalı olacaktır. Ancak her sebze her köpek için faydalı olmayabilir. Tıpkı bizlerde olduğu gibi hayvanlarda da her sebze iyi gelmez. Köpeğiniz için uygun olan sebzenin hangisi olduğunu mutlaka veteriner hekiminize danışın. Köpekler yalnızca sebze değil bazı meyveleri de yiyebilir. Örneğin muz ve kuru kayısı olabilir. Muzun içerisinde bulunan lif, köpeğinizin mide ve bağırsak sorunlarına olumlu etki edebilir. Köpeğinizin kemik sağlığı için de faydalıdır çünkü içerisinde magnezyum bulunur. Yanı sıra potasyum, B6 vitamini, C vitamini bakımından da zengin gıdalardan biridir. Yanı sıra kurutulmuş kayısı da verilebilir. Lif bakımından zengin olmasının yanı sıra vitamin ve mineral bakımından da zengindir. Köpeğinizin bağışıklık sistemini iyileştirme önemli rol oynayabilir. Yan ısıra kemik ve kas sağlığı için de etkili bir besindir. İçerdiği beta-karoten ile kansere karşı mücadelede etkili önlemlerden biri olduğu düşünülür. Köpeklere verilebilen meyvelerden bir diğeri de çilektir. Şimdi gelin nedenlerini inceleyelim.

Köpekler çilek yer mi?

Pek çok köpeğin damak tadına hitap eden çilek, köpekleri favori meyvelerinden biridir. Normalde çilek ve köpek damağının birlikte uyumlu olmayacağı düşünülür ancak çilek seven köpekler de vardır. Çilek pek çok vitamin içerir bu nedenle özellikle köpeklerin bağışıklık sistemi için fayda sağlar. C vitamini bakımından zengindir. Meyveler köpeklerin bağışıklık sistemini olumlu etkileyebilir ve hatta güçlendirebilir. Bu nedenle köpeğin diyetine ara sıra çilek eklemek yararlı olabilir.  İşlem görmemiş şekerler daha masumdur. Çilek köpeğiniz için sağlıklı olabilir ancak bu noktada ölçü ve zaman aralığı önemlidir. Sık sık ve çok yerse birtakım sağlık sorunları oluşabilir. Veteriner hekiminizin önerdiği adette ve zaman diliminde köpeğinize çilek yedirmeniz daha doğru olacaktır. Tüm köpekler çilek yer diye genelleme yapmayalım ancak köpeklerin bir kısmının çilekle arasının iyi olduğunu söylemek mümkündür. Bu arada özellikle diyabet sorunu olan köpeklerin uzak durmasında yarar vardır. İşte bu nedenle köpeğe çilek vermenden önce mutlaka veteriner hekimden onay almak gerekir. Her ne kadar doğal bir meyve olsa da meyvelerin içindeki şeker oranına da dikkat edilmelidir.

Köpeğe çilek nasıl yedirilir?

Köpeklerin bazısı için bu işlem 5 saniye bile sürmez; zaten çileği çok sevdikleri için sunma şeklinize pek önem vermezler. Köpeğinize çilek yedirmek istiyorsanız birkaç yöntem deneyebilirsiniz. Yaz aylarında donmuş çilek ideal olabilir. Sindirim sistemlerine de iyi gelir. Çileği parçalayarak verebilirsiniz. Bütün halinde yutmak istemeyebilir ancak parçalayınca kokusu ilgisini çekebilir. Köpekler kaç adet çilek yemeli sorusunun yanıtı ile devam edelim. Köpeğinizin kaç adet çilek yeme hakkının olduğunu veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır. Çünkü köpeğinizin mevcut sağlık durumu ve yaşı adedi belirleyecektir. Çilek her ne kadar masum bir meyve gibi görünse de fazlası köpeğinize yarardan çok zarar getirebilir. Bu nedenle porsiyon kontrolüne daima dikkat edilmelidir.

Köpekler için çileğin faydaları nelerdir?

Köpekler için çileğin onlarca faydası vardır. Çilekler yağ ve kalori bakımından düşüktür bu da onu sağlıklı bir atıştırmalık yapar. Çoğu sudan oluşur bu nedenle köpeğinizi serinletmenin yollarından da biridir. Yaz ayları için ideal bir atıştırmalıktır diyebiliriz. Özellikle C vitamini bakımından zengindir. Yanı sıra B2, B3 ve B6 vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Lifli içeriği sayesinde sindirim dostudur demek mümkündür. Çilek tüm bu faydalarının yanı sıra bazı zararları da içerebilir. Örneğin çilek tüketimi bazı köpeklerde ciltte tahrişe ve alerjiye yol açabilir. Köpekler çilek ve benzeri gıdaları tüketebilir ancak şeker oranları yüksek olduğundan mutlaka porsiyon kontrolü yapılmalıdır. Yukarıda da değindiğimiz üzere kronik rahatsızlığı ya da mide sorunu ve benzeri gibi rahatsızlıklara sahip köpekler için çilek tehlikeli olabilir. Çileği beslenme rutinine eklemeden önce veteriner hekiminizden onay almayı ihmal etmeyin.

Benzer Yazılar