Köpek Cinsleri
Golden Retriever Cinsi (Irkı) Köpek 06.11.2019

Günümüzde Golden Retriever olarak bilinen Golden ırkı köpeklerin geçmişi İskoçya’ya uzanır. Dönemin İngiliz aristokratları, aydınları, hobisi avcılık olan bireyleri tarafından ilgi duyulan köpek ırklarından. İskoçya ovalarında avcılık hem bir spor hem de bir geçim kaynağıydı. Haliyle üreticiler sadece avda pratik olan köpekler değil aynı zamanda güvenilir, dost canlısı ve aileye uyumlu köpekler üretmeye çalışıyordu. Avcılığın geçim kaynağı, av köpeklerinin de bu işin olmazsa olmazı olduğunu düşünürsek köpeklerin yalnıza av kabiliyeti değil huyları da önem kazanıyordu. Tarihteki ilk golden’ın adı Nous’tu. 1865 yılında Brighton’da tek sarı yavru olarak dünyaya geldi. Newfoundland ve Irish Setter ırkının çaprazlanma tabir edilen çiftleşmesi ile elde edildi. Nous harika bir yüzücüydü, aynı zamanda av aktivitelerine de çok çabuk uyum sağlamıştı. 1868 yılında Tweed Water Spaniel ırkı Belle isimli köpekle çiftleştirildi. Belle ve Nous’un 4 sarı dişi yavrusu oldu; Ada, Primrose, Crocus ve Cowslip. İşte bu yavrular golden’ların köklerini oluşturdu.

Golden retriever karakter özellikleri

Aile köpeği, apartman köpeği, çocuklarla ve hatta bebeklerle iyi geçinen köpek… Tüm bu aramaların sonucu golden’a çıkar. Çünkü en uysal, en sakin ve en aile dostu köpeklerdendir. Koca cüssesinden beklenmedik derecede sevecen ve eğitime müsaittir. Zeki, uslu, sevecen ve güvenilirdir. Aile bireyleri ile geçinmesi bir kenarda dursun bebeklerle bile arası iyidir. Youtube, bebek ve golden ikilisinin videoları ile kaynar. Korumacı tavırları onları belki de dünyanın en çok tercih edilen aile köpeklerinden yapar. Çocuklarınızı, sizi korur ve aynı zamanda iyi bir bekçi köpeğidir. Golden’ların kötü huyları var mıdır sorusuna biraz yarım ağız “evet” diyelim. Yarım ağız yapmamızın nedeni golden’ın karakter yapısından değil yetiştirilme tarzından kaynaklanır. Sevgisiz, ilgisiz, kötü muamele gören her hayvan olumsuz karakter özelliklerine sahip olmaya meyilli değil midir zaten? Yalız bırakıldıklarında yaramazlık yapabilirler. Hareketli ve aktif bir köpek oldukları için sürekli egzersize ihtiyaç duyarlar. Beklentileri karşılanmazsa içine kapanık bir hal alabilirler. Yukarıda iyi bir bekçi köpeğidir dedik ancak yanlış anlaşılmasın! Aşırı sıcak kanlı oldukları için dış tehlikelere karşı bir bekçilik değil kastımız; bebeğinizin, sizin başınızda bekler manasında. Doğrusunu isterseniz bekçi köpeği olma potansiyelleri neredeyse sıfıra yakın. Ama derseniz ki avcılık yetileri nasıl, bakın orada güvenebiliriz. Bataklık yerler, sulak alanlar vs rahatça dolaşabilirler. İtaat etmeye hazır bir yapısı vardır. Diğer hayvanlar dahil herkesle dost geçinir. Saldırganlık huyları yoktur. Çok hareketli ve ilgi isteyen golden’lar iz sürme, vurulan avı geri getirme bakımından yeteneklidir. Kolay kilo almaya meyillidir, dikkat etmek gerekir.

Golden retriever fiziksel özellikleri

Kremden altın rengine kadar değişebilen kürküyle “şık” bir köpektir. Dış tüyleri su geçirmez, iç tüyleri ise sıktır. Belirgin bir alın çıkıntısı vardır. Burunu siyahtır. Gözleri koyu renk, göz kenarları ise kahvengidir. Kulakları düşüktür ne çok büyüktür ne çok küçüktür. Göğsü geniştir ve yumuşacıktır. Kuyruğu uzun ve düzdür. Kuyruğu, golden’ların en güzel kısımlarındandır; yelpaze gibi uzun tüyleri ile bakımlı bir kuyruk golden’ların en ilgi çeken kısımlarındandır. Tüy bakımı kolaydır. Alt tüylere de dikkat edilmelidir. Mevsim geçişlerinde tüy dökebilir. Golden’lar ile ilgili en çok sıkıntı yaşanan konu ise kokusudur. Düzenli yıkansa bile kokmaya meyilli bir türdür.

Golden retriever eğitimi

Hem zekâsı yüksektir hem birçok yeteneğe sahiptir. Özellikle tuvalet eğitimi diğer ırklara oranla daha kolaydır. Golden’lar ne sıklıkla tuvalete çıkmalı sorusu ile başlayalım. Yemeklerden 10-15 dakika sonra, akşam uykusundan 20 dakika önce, sabah uyandığında ve gün içi şekerlemeleri bittikten sonra. Evet, golden’lar sık gezdirilme ihtiyacı duyarlar. Düzen ve otorite severler bu nedenle ne kadar düzenli ilgi gösterirseniz o kadar kolay tuvalet alışkanlığı kazanır.

Golden retriever beslenmesi

Ortalama ağırlıkları 25 ila 35 kilo arasında olabilir. Her bir köpek için ayrı beslenme programı uygulanır. Ancak ortak dikkat edilmesi gereken ve değişmeyen kurallardan biri golden’ların obeziteye yakın olması. Kolay kilo alabilen bir cins olduğu için mutlaka diyetine dikkat etmeniz gerekir. Bol egzersiz de bu işin olmazsa olmazı elbette. Uzun tüy yapılarına uygun ürünler tercih edilmeli. Ayrıca köpek ne kadar aktifse o kadar protein oranı yüksek bir mama tercih etmenizde yarar var.

Golden’larda sık rastlanan hastalıklar

  •   Dirsek Displazisi: Bu, büyük cins köpeklerde görülen, kalıtsal bir durumdur. Köpeğin dirseğini oluşturan ve eklem gevşekliğine neden olan üç kemiğin farklı büyüme hızlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu acı çekiciliğe yol açabilir. Veteriner hekiminiz ağrıyı kontrol etmek için sorunu veya ilacı düzeltmek için ameliyat önerebilir.
  •  Katarakt: İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde katarakt zaman içinde büyüyebilen göz merceği üzerinde bulanık lekeler ile karakterize edilir. Herhangi bir yaşta gelişebilirler ve bazı durumlarda ciddi görme kaybına neden olabilir.
  • Alerjiler: Golden Retriever’lar yiyeceklerden polenlere kadar çeşitli maddelere karşı alerji hassasiyetine sahip olabilirler. Golden’ınız patilerini yalıyor veya yüzünü çok fazla ovuyorsa, veterinere göstermenizde yarar olacaktır.
  •   Hipotiroidizm: Epilepsi, saç dökülmesi, obezite, uyuşukluk, ciltte koyu lekeler ve diğer cilt rahatsızlıkları gibi durumlara neden olduğu düşünülen tiroid bezinin bir bozukluğudur. İlaç ve diyetle tedavi edilir.
  •  Hemanjiyosarkom: Bu, kan damarlarının ve dalağın astarından kaynaklanan çok tehlikeli bir kanser şeklidir. En sık orta yaş ve yaşlı köpeklerde görülür.
  •   Osteosarkom: Osteosarkom, büyük ve dev ırklarda yaygın olan habis bir kemik kanseridir.
Benzer Yazılar