Köpek Cinsleri
Jack Russel Cinsi (Irkı) Köpek 12.11.2019

En sevimli ve enerjik köpek türlerinden biri ile karşı karşıyayız; Jack Russell. Aslında “sima” olarak pek çoğumuzun hâkim olduğu bir ırk desek yeridir. Jim Carrey’nin meşhur filmi Maske’deki köpek. Hepimiz hayran olmuştuk bakışlarına, doğallığına ve insanlara taş çıkaran oyunculuğuna. Hal böyle olunca da bu sevimli ırkı daha yakından tanımak istedik. Kendisi küçük, marifeti büyük bu köpeklerin tarihi 19.yüzyıla dayanıyor. Jack Russell Terrier olarak da ismi geçen bu ırk, adını bir tilki avcısının ismi olan Reverend John Russell’dan aldı. John Russel’ın amacı tilki avında kendisine yardımcı olabilecek korkusuz, cesur ve çevik bir köpek edinmekti. 1800’lü yıllarda köpek show’ları çok popülerdi ve pek çok ırkı bu show’larda yer alıyordu. John Russel da bu gösterileri izleyenlerden biriydi. Kendine tilki avında ona yardımcı olabilecek bir köpek yetiştirmek için kolları sıvamıştı. Reverand John Russell, bir at kadar hızlı koşabilen ve aynı zamanda tilki avında da kullanılabilen bir köpek ırkı yetiştirmek için teriyerleri çiftleştirdi. Bu yeni ırk büyük ilgi uyandırdı ve gösteri köpeğinden ziyade av köpeği olarak kullanılmaya başladı. İlerleyen dönemlerde İngiltere’de tilki teriyerine olan ilgi arttı ve farklı türde ve tipte teriyerler ortaya çıkmaya başladı. Bu tür İngiltere’de hem aile köpeği hem de av arkadaşı olarak hayatını sürdürdü.

Jack Russel fiziksel özellikleri

Küçük görüntüsüne rağmen sağlam yapılı ve atletik bir vücuda sahiptir. Ten rengi genellikle kahverengidir. Kafasının arka tarafı geniş, ön tarafa doğru sivri bir haldedir. Uzun bir burnu vardır ve siyah renktedir. Vücut yapısı esnektir bu nedenle en dar alanlara bile rahatça kıvrılabilir. Özellikte av zamanı tercih edilmesinin nedeni de en ücra köşelere bile rahatlıkla girebilmesidir. Ortalama 25-35 cm aralığındadır. Kilo olarak da 5-6 kilo olabilir. Ortalama ömrü 10-15 yıldır.

Jack Russell karakter özellikleri

Maske filminden de aşina olduğumuz üzere oldukça hareketli bir ırk ile karşı karşıyayız. Korkusuz yapısı, avlanma konusunda onu daha da rahat kılar. Zeki bir yapısı vardır ancak bir o kadar inatçı yapıdadır. Bu inatçılık özellikle eğitim sırasında ona sıkıntı yaşatabilir. Diğer köpeklerle süt liman bir ilişkisi olduğunu söyleyemeyiz. Saldırgan tavırları olabilir. Bunu önlemenin bir yolu onu erken yaşta sosyalleştirmek. Oyun oynamayı sever ancak avlama iç güdüsü yüksektir. Bu nedenle küçük hayvanlarla yalnız bırakmamanızda yarar var. En sevdiği oyunlardan biri yerleri kazmaktır. İlgisizliğe gelemez, onunla yeteri kadar ilgilenmezseniz hırçın bir tavır sergileyebilir ve bu hırçınlığın uzantısı etrafa zarar vermek olabilir. Herkese karşı anlayışlı ve sevgi doludur anca tabiri caizse tersi pistir. Eğer karşı taraftan bir tehlike algılarsa karşısındakinin yetişkin ya da çocuk olmasıyla ilgilenmez, tavrı sert olur.

Jack Russel tüy bakımı

Jack Russel, türünün bakımı günlük olarak işler. Haftada bir fırçalamanız yeterli gelmeyebilir her gün ya da 2 günde bir fırçalamanız gerekir. Çok tüy dökmezler bu güzel haber ancak yine de tüylerinin düzenli olarak taranması gerekir. Evde yalnız bırakılmaktan çok hoşlanmazlar, ara sıra çıkarıp egzersiz yaptırmanızda yarar var.

Jack Russell egzersizi

İlginç olan şu ki küçük boyutlu köpekler içinde egzersiz ihtiyacı en fazla olan ırk Jack Russel’dır. Örneğin Yorkshire gibi küçük ırklar enerjilerini evin içindeki oyunlarla da atabilir. Ancak Jack Russell’ları bu basit oyunlar kesmez. Enerjisini atabilmesi için her gün yorucu aktivitelere ihtiyaç duyarlar. Serbestçe koşmayı çok severler. Ancak gerek bazı durumlardaki saldırgan tutumu gerekse inatçı ve başına buyruk halleri onun başını kolayca belaya sokmasına imkân tanır. Sadece kendinin değil sizin de başınızı yakabilir çünkü sonrasında yine siz uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Böyle durumlarda tasmasız sokağa çıkarmamanızda yarar var. Eğer köpeğinizin egzersiz ihtiyacını yeteri kadar karşılamamışsanız o halde sinirli olmasına da hazır olun. Günlük yürüyüş yeterli olmaz, yorucu aktiviteler gerekir. Enerjisini atamazsa canı sıkılır ve etrafa küçük de olsa zararlar verebilir.

Jack Russel tuvalet eğitimi

Dediğimiz gibi inatçı bir karakterdir ki bu huyu eğitimini zorlaştırır. Ancak aşırı zeki yapısı, öğrenmesini de hızlandırır tezat bir şekilde. En zor komutları ve numaraları kolayca öğrenebildiği gibi inadıyla her şeyi reddede de bilir. İstemediği bir şeyi ona öğretmek zordur. Sabırlı olmakta yarar var. Bu süreçte çiş pedleri, çiş damlaları gibi ürünler size destek olabilir.

Jack Russell beslenme

Jack Russell’ların kuru mama ile beslenmesinde yarar var. Böylelikle dişlerinde oluşabilecek tartar, plak gibi maddelerin birikmesi engellenir. Küçük köpeklerde diş bakımı çok önemlidir. Plak, tartar gibi zararlı mikropların dişlerde birikmesi diş problemlerine neden olabilir. Özellikle yavrularda gerekli vitaminleri günlük beslenmesine ekleyin. Ayrıca macun kıvamında onların damak tadına uygun ek gıdalarla da vitamin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Bu konuda veterineriniz sizi yönlendirecektir. Burada önemli olan ev yemeklerinden köpeğinize vermemeniz. Küçük ırklarda sindirim sorunları olabilir ve bu sorunların kaynağı yemek artıkları olabilir. Bu nedenle sağlıklı bir beslenme programı çıkarmanızda yarar var.

Jack Russell’da sık rastlanan hastalıklar

Genelde sağlıklı ve uzun ömrüyle bilinir. Ufak tefek rahatsızlıklar her ırkta olduğu gibi Jack Russell’da da görülür. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kalıtsal göz problemleri
  • Sağırlık
  • Ataksi
  • Leg Perthes adı verilen bir çeşit kalça-eklem rahatsızlığı
Benzer Yazılar