Kuşlar Hakkında Bilgiler
Jako Papağan Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 06.05.2024

Jako papağan aynı zamanda “Afrika Grisi” olarak da adlandırılır. Eğer daha önce kuş beslemediyseniz bir Jako papağanı almak biraz ürkütücü olabilir.  Jako papağan almadan önce onun hakkında olabildiğince çok bilgi edinmenizde yarar vardır. İyi bir kuş yetiştiricisi, satın almadan önce papağanınızı görmenize izin verir ve konu hakkındaki sorularınızı yanıtlar. Bu nedenle doğru soruları sormak önemlidir.

Afrika Grisi papağanları istedikleri sevgiyi alırlarsa ailenin bir parçası olmaktan müthiş keyif alan sosyal dostlardır. Afrika grisi ya da Jako papağan eve geldikten sonra aile üyelerinden özel birine bağlanır ve tüm sevgisini ona adamayı tercih eder. Onun yokluğunda çok özler ve üzülür.

Papağanların ev ortamına ilk girdikleri zaman yabani alışkanlıklarından kurtulup hemen evcilleşmeleri beklenmemelidir. Jako papağanın evcilleşmesi doğru, özenli, dikkatli bir bakımın yanı sıra sevgi ve kararlılıkla yaklaşımlarınız sonucunda gerçekleşecek bir süreçtir. İşin sonunda ailedeki herkes için uyumlu bir “sarılma arkadaşı” edinmiş olursunuz.

Jako Papağanı Bolca İlgi ve Sevgi İster

Afrika Grisi papağanları sosyal kuşlar olarak bilinir.  Vahşi doğa ortamında yaşamlarını büyük sürüler halinde geçirirler. Bu nedenle tek başına kalan bir Afrika Grisi çok da mutlu olmaz. Düzenli olarak evden uzakta uzun saatler geçiriyorsanız ve papağan sürekli yalnız kalacaksa, Jako papağanı sizin için uygun bir seçim değildir. Bu tür papağanlar uzun süre kafeslerinin dışında kalmak ve bol miktarda insan temasında bulunmak isterler.

Son derece zeki ve kolay öğrenebilen hayvanlardır. Kendi doğal ortamlarında yaşadıklarında zamanlarını yiyecek toplayarak ve diğer sürü arkadaşları ile birlikte olarak geçirirler. Üreme dönemlerinde yuva yaparlar ve eşleri ile bağ kurarlar. 60 Yıl gibi oldukça uzun bir yaşam ömrüne sahiptirler.

Afrika grisi gelişebilmek sağlıklı ve mutlu yaşayabilmek için düzenli olarak insanlarla temas halinde olmalı ve kafeslerinin dışında uzun zaman geçirmelidir. Bulundukları ailenin bireylerini kendi sürü arkadaşları kabul ederler. Ailenin doğal bir parçası olmayı isterler.

İnsanlarla temas zihinsel sağlıklarını korumaları açısından çok önemlidir. Sık sık yuva ve aile değiştirmek onlara iyi gelmez. Bu nedenle Jako papağan almadan önce dikkatlice düşünülmenizde  ve bilgi edinmenizde yarar vardır. Eğer onun isteklerini karşılayabilecek bir hayat yaşamıyorsanız işin başında sahiplenmekten vazgeçmelisiniz. Kendini yalnız hisseden bir Jako papağanında rastlanabilecek başlıca sorunlar şunlardır:

·         Tüy çekiştirme, çiğneme

·         Dikkat çekmek isteği

·         Isırma, agresif davranışlar sergileme

·         Kendini sakatlama ( nadir görülür)

·         Zihinsel sağlık sorunları geliştirmek

Afrika Grisi Papağanı Bolca Gürültü Yapar

Afrika Grisi konuşma ve öğrenme alanında kuşların en zekisidir. Yaklaşık 1 yaşını doldurduğunda konuşmaya başlar. Bu yaş, ses aralığını düzgün geliştirebilmesi için en uygun dönemdir. Fakat konuşmanın yanı sıra Jaco papağanları çok fazla da gürültü ederler. Sabah uyanmaları ile birlikte son derece yüksek perdeden ötme sesleri çıkarırlar. Bu papağan türünün ötmesi bolca ıslık çalmak ve yüksek çığlıklar atmak şeklindedir. Bu sesleri kendi doğalarında iyi olduklarını sürülerine haber vermek için kullanırlar. Bu nedenle duyurabilmek için olabildiğince yüksek perdeden ses çıkarırlar. Özellikle sabah kalktıkları ve akşam yatmadan önceki saatlerde bu sesleri bolca çıkarırlar. Eğer gürültünün hoş karşılanmadığı bir ortamda yaşıyorsanız bu papağanı sahiplenmeyiniz.

Jako Papağanlar Kıskanç Yapıdadır

Jako papağanlar evdeki diğer evcil hayvanları ya da eve yeni gelenleri kıskanabilir. Bu papağanların düşüncesine göre çığlık atmak ve çok fazla gürültü etmek onlara istedikleri ilgiyi getirir. Bu kızgınlıkla verdikleri bir tepkidir.

Uzun saatler boyu yalnız bırakılan ve kapalı tutulan ya da bir başka evcil hayvan için ihmal edilen kıskanç bir papağan aniden çok yüksek sesle çığlıklar atan bir papağan haline gelebilir.

Jako Papağanı İçin Uygun Kafes Seçimi

Jako papağanınız için büyük sağlam ve güvenli bir kafese ihtiyacınız vardır. Ayrıca kafes dışında büyük bir oyun alanına da gereksinim duyacaksınız. Oyun ve aktivite Afrika Grisi için hayati önem taşır. Büyük ve güvenli kafesler genellikle oldukça pahalıdır. İkinci el bir kafes almayı düşünürseniz onu daha önce kullanan kuşun hastalıklı olup olmadığını araştırmalısınız. Çünkü papağan hastalığına yol açan etkenlerin çoğu, sıradan bir temizlik ve dezenfeksiyon işlemi ile uzaklaştırılamaz. Kafesini almayı düşündüğünüz kuşun daha önce neden öldüğünü mutlaka öğrenmelisiniz. Bu konuda önerilen kuşunuzu riske atmamak için yeni bir kafes satın almanızdır.

Jako Papağanın Beslenmesi

Kaliteli bir beslenme çok önemlidir. Pelletler, sağlıklı tohum karışımları bol miktarda taze meyve ve sebzeden oluşan bir beslenme programına sadık kalırsanız papağanınızı da hastalıklardan uzak tutarsınız. Sizin tüketiminize uygun olmayan artık yemeklerle ya da küflü tarihi geçmiş yemeklerle  papağanı beslemek iyi bir fikir değildir. Bu tür bir beslenme Jako papağanı hasta edebilir ya da öldürebilir. Çoğu kez papağanlar bu konuda titizdir ve tüketecekleri sebze ve meyvelerin günlük olarak hazırlamasını isterler. Aksi takdirde aç kalıp, hastalanabilirler.

Oyuncaklar ve Tünekler

Afrika Grileri çok zeki hayvanlar olduğu için oyuncaklarla oynamayı da severler. Onlara verdiğiniz oyuncakları güvenlik açısından kontrol etmelisiniz. Afrika Grisi papağanların gagaları bir tahta parçasını 1-2 saniye içinde talaş haline getirebilir. Bu nedenle onun kullanımına bıraktığınız oyuncakların çiğneme ile parçalanıp, parçalanmadığını ya da yaralanmaya yol açıp açmayacağını kontrol etmelisiniz. Oyuncaklar yutulabilecek küçük parçalar içermemelidir.

Papağanınız için kullanacağınız tüneklerin yapıldığı malzeme boyut ve şeklinin uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Doğal dallar harika tünekler olabilir. Bazı dallar zehirli olabilir. Bu nedenle tünek olarak kullanmadan önce bunların hangi ağaçtan alındığını ve toksik bileşen içerip içermediğini kontrol etmekte yarar vardır.

Benzer Yazılar