Kuşlar Hakkında Bilgiler
Muhabbet Kuşu Yem Dışında ne yer? 20.10.2022

Muhabbet kuşları, en sevilen ve evde beslemesi uygun olan evcil hayvanlardan biridir. Bakımının kolay olması ve doğru bir eğitimle birkaç kelimeye kadar konuşabilmesi nedeniyle sıkça tercih edilir. Bu yazımızda muhabbet kuşlarının yem haricinde neler yiyebileceğine kısaca değineceğiz.

Muhabbet kuşları ne yer?

Muhabbet kuşları, tohum ağırlıklı beslenen kuş türlerinden biridir. Özellikle kırmızı, sarı ve beyaz darı, keten tohumu, buğday, yulaf gibi besinler bakımından zengin olan yem türlerinden hoşlanırlar. Yemlerin içeriği kuşun ihtiyacını karşılayacak türden olsa da yine de beslenme rutininde ara sıra değişiklik yapmak gerekebilir. Özellikle bazı meyve ve sebzelerle arası iyi olan muhabbet kuşları, ara sıra yapılan bu lezzet değişimlerinden hoşlanacaktır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki muhabbet kuşları öncelikli olarak kendi yemlerine gereksinim duyarlar. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan bu yemler sayesinde ihtiyaç duydukları besinleri alırlar. Ancak ara sıra farklı tatlarla damaklarını lezzetlendirmek de güzel olacaktır. Bu yazımızda muhabbet kuşu yem haricinde ne yer, muhabbet kuşuna verilebilen yiyecekler nelerdir, muhabbet kuşu hangi sebzeleri yer, muhabbet kuşu hangi meyveleri sever gibi soruların yanıtlarına değineceğiz.

Muhabbet kuşu hangi meyveyi yer?

Muhabbet kuşlarının meyve ile arası iyidir. Yemlerini her ne kadar çok seviyor olsalar da ve ağırlıklı olarak tohumla beslenseler de rutinlerine yapılan bu değişiklikten oldukça memnun kalacaklardır. Muhabbet kuşlarının genelde sevdiği meyvelerden birkaçı şunlardır; mandalina, kiraz, ananas, erik, çilek, kavun, şeftali, dut, ayva, armut. Muhabbet kuşlarının hemen hemen hepsinin çok severek yediği bir numaralı meyve ise elmadır. Elma, türü fark etmeksizin hemen her muhabbet kuşunun sevdiği bir meyvedir. Yanı sıra bazı “kabuk”ları yemekten de hoşlanabilirler örneğin muz kabuğunu zaman zaman tercih edebilirler. Vitamin bakımından da çok faydalı olan muz kabuğunu ara sıra muhabbet kuşunuzun beslenme rutinin eklemenizde bir sakın olmayacaktır.

Muhabbet kuşunun sevdiği sebzeler

Muhabbet kuşlarının meyveyle olduğu gibi sebzeyle de arası oldukça iyidir. Özellikle karalahana, ıspanak, haşlanmış patates favorileri arasındadır. Ancak onlar için açık ara bir numara olan bir sebze varsa o da maruldur; hemen her muhabbet kuşu marul ve salatalık gibi ürünleri yemeği çok sever. Her ne kadar marul yemeği çok sevse de fazla tüketmemesi gerekir. Çünkü muhabbet kuşlarının marulu fazla tüketmesi ishal sorunu yaşamalarına yol açabilir. İshal her ne kadar basit ve geçici bir durum gibi dursa da kuşlarda ölümcül olabilir. Bu nedenle kuşunuzun ishal olmaması için her meyveyi ve sebzeyi mutlaka dozunda vermeniz önerilir. Haftada bir olacak şekilde meyve ve sebze verebilirsiniz örneğin. Burada da dikkat edilmesi gereken şudur; sebze de meyve de ertesi gün mutlaka kafesten çıkarılmalıdır. Meyveler de sebzeler de bir süre sonra çürüdükleri için bakteri oluşumuna neden olurlar. Muhabbet kuşunun ara sıra gidip birkaç gaga atması ve kalan meyveleri tüketmesi sağlığına olumsuz etki edecektir. Bu nedenle sebze ve meyveyi kafese koyduğunuz günün ertesi günü mutlaka çıkarın.

Muhabbet kuşu et yer mi?

Muhabbet kuşları yukarıda da belirtiğimiz gibi etçil kuş türlerinde değildir, kendi doğal ortamlarında da tohumlarla beslenirler. Eğer beslenmesinde protein bakımından bir eksiklik varsa protein bakımından zengin olan yemlerin verilmesi daha uygun olacaktır. Muhabbet kuşları et yemez ancak çok nadir olmak şartıyla az miktarda haşlanmış tavuk eti parçasından verebilirsiniz. Tıpkı sebze ve meyvelerde olduğu gibi tavuğu da bir süre sonra kafesten temizlemeyi unutmayın.

Muhabbet kuşu bulgur yer mi?

Muhabbet kuşlarının sıklıkla bulgur yemesi çok önerilmez. Eğer illa verilmesi gerekiyorsa o zaman su ile biraz nemlendirmek gerekir ki midesinden şişkinlik oluşturmasın. Esmer pirinç gibi ürünlerin de nadiren verilebildiği söylense de en doğru beslenme şekli kendi doğal yemleridir. Yem bulunmadığı zamanlarda su ile nemlendirilmesi şartıyla az miktar bulgur verilebilir.

Muhabbet kuşu yumurta yer mi?

Muhabbet kuşunun yumurta yiyip yemediği mera edilen sorulardan biridir. Yumurta kabuğu ya da haşlanmış yumurtayı ara sıra muhabbet kuşunun beslenme rutinine ekleyebilirsiniz. Ancak özellikle yumurta gibi ağır ürünleri hafta 1’den fazla vermekten kaçınmanız gerekir. Haftanın belirli gününde küçük bir parça yumurta verebilir ve onu protein bakımından destekleyebilirsiniz. Zaten gagasıyla yumurtayı parçalayarak bir kısmını da yemek çok hoşuna gidecektir!

Muhabbet kuşu yoğurt yer mi?

Sindirim sistemi bakımından muhabbet kuşunun devamlı olarak yoğurt tüketmesi sakıncalı olacaktır ancak nadiren de olsa birkaç damla olacak şekilde yoğurt yemesinde bir sakınca olmayacaktır. Yoğurtta bulunan laktozu, muhabbet kuşunun midesi sindirmekte zorlanabilir bu nedenle çok nadiren yoğurt vermekte yarar olacaktır.

Muhabbet kuşu ekmek yer mi?

Ekmek, muhabbet kuşlarının sevdiği gıdalardandır ancak onlar için bir o kadar da zararlı olabilir. Ara sıra verilen ekmek parçası sağlığında büyük bir sorun teşkil etmese de çok sık verilmesi ciddi sorunlara yol açabilir. Ekmekte yer alan tuz, muhabbet kuşunun sindirmekte güçlük çekeceği maddelerdendir. Bu nedenle tuzsuz ekmek tercih edilmelidir. Sürekli olarak ekmek vermek doğru olmasa da nadiren verilen birkaç küçük parça ekmek ciddi bir sorun oluşturmayacaktır.

Muhabbet kuşu beslerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Muhabbet kuşları narin canlılardır. Vereceğiniz fazladan bir meyve ya da sebze, hastalanmalarına ya da sindirim sistemlerinde sorunlara yol açabilir. Bu nedenle verilen her sebze ve meyve mutlaka az miktarda olmalıdır. Meyveleri ince ince ya da küp küp doğrayarak kafese yerleştirebilirsiniz yanı sıra püre şeklinde de tüketebilirler. Yem dışında vereceğiniz her ürünü çok iyi yıkamanız gerekir. Meyvelerin taze ve diri olması da önemlidir. Meyveler ve sebzeler her ne kadar onlara pek çok fayda sağlasa da günün sonunda fazla tüketim zarar getirebilir. Bu nedenle her şeyi mutlaka doğru ölçülerde vermenizde yarar olacaktır. Eğer kuşta bir sindirim sorunu ya da kronik bir rahatsızlık varsa beslenme rutinine yem haricinde bir ürün katmadan önce veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır. Muhabbet kuşlarına meyve her ne kadar fayda sağlasa da kuru meyve de bir o kadar zarar verebilir.  Bu nedenle muhabbet kuşuna taze ve diri meyveler vermenizde yarar olacaktır.

Benzer Yazılar