Kuşlar Hakkında Bilgiler
Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Olmalıdır? 05.04.2022

Yavru muhabbet kuşu bakımı, en hassas bakımlardan biridir. İlk başlarda sizi büyük bir şaşkınlık bekler, şimdiden söyleyelim. Çünkü renkleri ile büyüleyen muhabbet kuşunuzdan nasıl bu kadar tüysüz, çelimsiz ve güçsüz bir yavru çıktığına ilk başta bir hayli şaşırırsınız. Bu, yavru muhabbet kuşunun daha ilk günleri… Birkaç zaman geçtikten sonra güzelliğine hayran kalacaksınız! Muhabbet kuşları ilk doğduklarında çok zayıf, tüysüz ve güçsüz olurlar. Zaman içerisinde beslendikçe gelişimleri de hızlanır. Anne muhabbet kuşu, yavrusuna gereken tüm bakımı hızlı bir şekilde yapar. Bugünün çelimsiz yavrusu, yarın güçlü bir kuşa dönüşür. Muhabbet kuşu yavruyken özel ve titiz bir bakım gerektirir. Bakımın büyük kısmı annenin üzerindedir ancak bizim de üzerimize düşen sorumluluklar vardır. Henüz dünyaya yeni gelen; annesine, bize ve çevreye yeni yeni alışmaya çalışan bu yavru biraz bizim yardımımıza ihtiyaç duyar. Bebek muhabbet kuşu bakımı hakkında dikkat edilmesi gerekenleri paylaşacağız bugün sizlerle. Önce temel ihtiyaçlara bir göz atalım. İlk olarak folluk ve bakım ihtiyaçları geliyor.

1-      Yavru muhabbet kuşu bakım ihtiyaçları

Yavru muhabbet kuşunun temiz bir ortama ihtiyacı vardır. Yavruların doğacağı yuva belirli standartlarda ve doğal ortama uygun olmalıdır. Yuvanın iç kısmında anne muhabbet kuşunun yapacağı bazı hazırlıklar olacaktır. Kuşların yuva yapmak için kullanacağı malzemeleri önceden hazırlayıp erişimi kolay bir yere konumlamak gerekir. Anne muhabbet kuşu ilk olarak doğacak yavruları için bir yatak hazırlama işine girecektir. Bu yatak yayvan olur ve yavrunun sıkışmasını önler. Anne muhabbet kuşları, yavruları için en iyi ortamı hazırlarken ekstra çaba sarf eder bu da enerji düşüklüğüne yol açabilir. Bunu önlemek için iyi bir beslenme düzeni geliştirmek gerekir. Yavrular doğduktan sonra annenin bütün ilgisi yavrular olacaktır, bu noktada kendi beslenmesine dikkat etmeyebilir. Ekstra bazı besinlere gereksinim duyacakları bu dönemde kuşyeminin yanı sıra bazı takviyeler de verilebilir. Örneğin kafesin belirli kısımlarına muhabbet kuşlarının seveceği meyve ve sebzelerden yerleştirilebilir. Bu sayede anne ihtiyaç duyduğu enerji, doğal olarak meyve ve sebzelerden alacaktır. Annenin doğru bir şekilde beslenmesi, sadece anne sağlığı için değil yavruların sağlıklı gelişimi bakımından da önemlidir.

2-      Sıcak bir alan ayarlayın

Yavrular doğrudan güneş ışığından rahatsız olacaklardır. Henüz gözleri açılmamıştır ve tüyleri yoktur. Haliyle üşümeye çok meyillidirler. En ufak bir cereyan bile yavruların sağlığını olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle yavrular için sıcak, kuru ve karanlık bir ortam ayarlamanız daha doğru olacaktır. Yavruların sağlıklı gelişimi için korunaklı bir alana ihtiyaçları vardır. Bu da kuru, karanlık bir alandır. Nefes alabilecekleri bir kutu, bu süreçte iyi olabilir. Çok küçük olmayan, kapalı, kuru ve karanlık bir kutu işinizi görecektir. Zaten sizin koyduğunuz sıradan bir kutuyu, anne sıcacık bir ortama dönüştürecektir çünkü çok güçlü bir içgüdüsü vardır. Eğer imkân varsa ahşap bir kutu yavruların dinlemesi için ideal olabilir. Kutunun iç alanı, yavruların hareket özgürlüğünü kısıtlamamalıdır. Bu nedenle yavru ne kadar küçük olsa da kutu geniş olmalıdır. Yavrular kendini huzurlu ve güvende hissetmelidir keza anneleri de yavrularının korunaklı bir yapıda olduğuna emin olmalıdır.

3-      Yavrularla temas etmeyin

Bir süre yavru bakımın yalnızca anneye bırakmanızda yarar olacaktır. Siz ona gerekli ekipmanı sağlayın ve geri çekilip annenin yavruları ile ilgilenmesine izin verin. Anne her koşulda yavruları için ideal bir ortam oluşturacaktır. Özellikle yavrular yumurtadan çıktıktan sonra onlara dokunmayın. Annenin müdahale etmesini bekleyin. Eğer yavruları bir sebepten elinize almanız gerekirse ellerinizi önceden mutlaka çok iyi bir şekilde yıkayın. Yavrular, dışarıdan gelecek mikroplara karşı açıktır. Elinizden geçecek herhangi bir mikrop yavrulara zarar verebilir. Mümkünse hiç elinize almayın ancak zaruri bir durum olursa ve almanız gerekirse o zaman mutlaka ellerinizi temizleyip yavruyu öyle avcunuza alın.

4-      Kafes içi hijyene dikkat edin

Muhabbet kuşu kafesleri zaten her zaman temiz olmalıdır o ayrı konu ancak yavrular dünyaya geldikten sonra bu bakım çok daha artmalıdır. Yavrular için daima temiz bir kafes hazırlayın. Gerekirse kafesi her gün temizleyin. Yavrular, mikroba açıktırlar ve kafesteki bakteriler onlara zarar verebilir. Bu nedenle kafes temizliğine ekstra özen gösterin. Yavrular tüylenmeye başladıktan sonra 4-5 günde bir kafesi mutlaka temizleyin ve kirlerden arındırın. Temizlik sırasında yavruları geniş bir kabın içine alabilir ve yumuşak bir bezin ya da havlunun üzerine konumlayabilirsiniz. Yumuşak olması bakımından pamuğu tercih etmek isteyebilirsiniz ancak pamuk tüylerine yapışabilir. Bu nedenle pamuğa sardığınız yumuşak bir bez ya da havlu daha iyi bir seçim olabilir.

5-      Yavruları gözlemleyin

Evet anneler zaten yavrularının tüm bakımlarını yaparlar ancak bu noktada sizin gözleminiz de çok önemli. Yavrular ilk doğduklarında zayıf, tüysüz, güçsüz ve çelimsiz olurlar. Zaman kilo almaya ve tüylenmeye başlarlar. Yavruların yumurtadan çıktıktan birkaç gün sonra kilo almaya başlaması gerekir. Eğer yavru kilo almıyorsa bu noktada yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir. Durumu veteriner hekime danışmanızda yarar olacaktır. Yavruların bir sonraki gelişim evresinde artık dik durmaya çalışması beklenir. Dik duramaz, tüneyemez ve yürüyemezse yolunda olmayan bir şeyler var demektir. Kısaca yavrunun doğduğu günden itibaren iyi bir gözleme ihtiyacı vardır. Gelişimi her gün takip edilmeli ve olası bir durumda vakit kaybetmeden durumu veteriner hekime bildirmek gerekir.

Yavru muhabbet kuşu ne zaman uçar?

Şimdi geldik büyüme evresine. Yavru muhabbet kuşunun artık tüyleri çıkmıştır, kilo almaya başlamıştır ve minik kanatları ilk uçuşa hazırlanmaktadır. Anne kuşlar, yavrularına ortalama 2 hafta kadar bakarlar. Sonra yavrunun tüyleri çıkmaya başlar ve kilo alır. 2 haftanın sonunda artık bir şeyler değişmeye başlar; yavrunun bakım gereksinimleri ve beslenmesi değişir. Normalde anneler yavrularını sık sık beslerler ancak bir müddet sonra daha az beslemeye başlarlar. Yavru muhabbet kuşu ortalama 7-8 haftalık olduğunda artık yuvadan uçmaya hazırdır. Yavru, artık yetişkin olmak üzere olan bir muhabbet kuşudur ve ayır bir kafese alınmalıdır. Eğer kafes küçükse, muhabbet kuşu farklı bir kafeste daha rahat edecektir. Birden fazla muhabbet kuşunun aynı kafes olması zor olur bu nedenle kuşları daha huzurlu bir ortamda yaşatmak için kafesleri ayırmak etkili olabilir.

Muhabbet kuşu gelişimini tamamladıktan sonra beslenme düzeni de değişebilir. Ancak bu noktada değişmemesi gereken tek şey yemin kalitesidir. Muhabbet kuşları hassas canlılardır, en ufak bir cereyanda kalma ya da üşüme onları hasta yapabilir. Bu nedenle beslenme çok önemlidir. Kaliteli yemler, muhabbet kuşunun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri de içinde barındırır. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlenir ve hastalıklara karşı dirençli bir hale gelir. Muhabbet kuşunun kaliteli yemlerle beslenmesi çok önemlidir bu nedenle. Kafesin konumu da sağlıklı gelişimleri için önemidir. Ne çok sıcak, ne çok soğuk bir ortam olmalıdır. Ortalama bir sıcaklıkta ve herkesi görebileceği bir yerde konumlanmalıdır. Bu sayede hem daha sosyal olur hem de istediği ilgiyi daha sık görür. Muhabbet kuşu bakımı yalnızca fiziksel gereksinimleri ifade etmez. Muhabbet kuşları cana yakın kuşlardır ve insanlarla iletişimleri kuvvetlidir. Bu nedenle ilgiden, oyundan ve eğlenceden çok hoşlanırlar ve bunu karşı taraftan beklerler. Muhabbet kuşunun strese girip kendini yalnız hissetmemesi için onunla günün belirli saatlerinde ilgilenmek gerekir. Muhabbet kuşunun kafesine koyacağınız oyuncaklar da onu mutlu edecektir. Daha önce muhabbet kuşunun sevdiği oyuncakları kaleme almıştır. Yazımızı okumak için aşağıdaki linke TIKLAYIN.

https://www.petipet.net/blog/muhabbet-kusuna-oyuncak-alinmali-mi-muhabbet-kusu-hangi-oyuncaklarla-oynar

Benzer Yazılar