Kuşların sergilediği tipik davranışlar vardır; tüylerini kabartmak ya da kaşınmak bu davranışlardan birkaçıdır. Farklı renkleri ve sevimli halleri ile muhabbet kuşları oldukça eğlenceli ve neşeli evcil hayvanlardandır. Hele bir de biraz biraz konuşmaya, kelimeler söylemeye başladı mı evin en büyük eğlencelilerinden biri haline gelir. Sevimli görüntüsüne eşlik eden konuşma beceresi ile en sık beslenen evcil hayvanlardan biri muhabbet kuşudur. Tüylerinin kabarması ve bu şekilde uyuması yalnız muhabbet kuşlarına özel bir durum değildir. Kuşların çoğu bu şekilde tüylerini kabartır ve uyurlar. Muhabbet kuşlarının tüylerini kabartmasının altında pek çok neden yatıyor olabilir. Bu illa bir hastalık belirtisi olmayabilir. Aksine muhabbet kuşunun tüylerinin kabartması ve bu şekilde uyuması normal ve doğası gereği olan bir davranıştır. Bu davranışın ilk ve en büyük nedeni vücutlarını sıcak tutmaya çalışmaktır. Bununla birlikte muhabbet kuşunun tüylerini kabartması bir mutluluk belirtisi de olabilir. Sevimli kuşunu mutluysa, karnı toksa, bulunduğu ortamın koşullarından ve ısısından memnunsa rahatlayacak ve tüylerini kabartıp huzurlu bir şekilde uyuyacaktır. Muhabbet kuşunun tüylerini kabartmasının altında yatan başka pek çok neden olabilir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi bu durum akla ilk olarak bir hastalığın varlığını getirmez; ilk akla gelen vücut ısısını dengelemedir. Muhabbet kuşunun tüylerinin kabartması şu nedenlerden kaynaklanıyor olabilir; vücut ısısını dengelemek, mutlu olma duygusu, kendini temizlemek, çiftleşme çağrısı… Muhabbet kuşlarının sıkça gösterdiği davranışlardan bir diğeri de kaşınmadır. Muhabbet kuşunun kaşınmasının altında pek çok neden yatabildiği gibi mevsim geçişi gibi doğal süreçlerden de kaynaklanıyor olabilir. Özellikle muhabbet kuşlarında mevsim geçişlerinde tüy dökülmesi ya da kabarma gibi süreçler yaşanabilir. Elbette bu kaşınma hali yalnızca mevsim geçişlerinden kaynaklanmaz. Kimi zaman ciddi hastalıkların bir belirtisi olarak da kendini belli edebilir. Muhabbet kuşu kaşınması, özellikle tüy dökme mevsiminde doğal olarak kabul edilen bir durum olarak görülse de yakalandıkları bir hastalığın da belirtisi olabilir. Özellikle deri altına yerleşen parazitler, muhabbet kuşunun kaşınmasına neden olabilir. Yanı sıra mantar ve uyuz gibi hastalıklar da muhabbet kuşlarında kaşınmaya neden olabilir.
Muhabbet kuşum çok kaşınıyor?
Muhabbet kuşunun normalden fazla kaşınması akla parazit ihtimalini getirir. Muhabbet kuşu neden kaşınır sorusunun akla gelen ilk yanıtı parazit varlığı olabilir. Muhabbet kuşunun sürekli kaşınması dış parazitten kaynaklanıyorsa bu durum veteriner hekimin önereceği ilaçlarla kolaylıkla tedavi edilebilir. Veteriner hekimin önereceği bir damla, muhabbet kuşunun kaşıntısını alacak ve sorunu ortadan kaldıracaktır. Bazı durumlarda içten de bir tedavi önerilebilir. Özellikle eğer mantar hastalığı söz konusu ise bu durumda içten bir tedavi de gerekebilir. Muhabbet kuşunun kaşınmasının altında yatan bir diğer neden ise tüy dökme mevsimi olabilir. Muhabbet kuşları yılda 2 kere tüy dökebilirler. Bu durum sırasında kaşınması doğal bir süreçtir. Eğer muhabbet kuşunuz strese girmişse bu da kendini taşınma davranışı ile gösterebilir. Muhabbet kuşlarında kaşınma, strese bağlı olarak da görülebilir. Yanı sıra kafesin temiz olmaması da kuşun mikrop kapmasına ve dolayısıyla kaşınmasına yol açabilir. Muhabbet kuşunun kaliteli mamalarla beslenmesi, ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri almaları bakımından önemlidir. Muhabbet kuşları ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri kaliteli kuşyemlerinden alır. Eğer kalitesiz bir kuşyemi veriyorsa bir anlamda sağlığını da tehlikeye atmış oluruz. Kuşlar çok dayanıklı canlılar değildir; sıcak ya da soğuk havadan kolaylıkla etkilenebilir ve bağışıklık sistemleri kolayca bozulabilir. Bağışıklık sisteminin güçlü olmaması da pek çok hastalığa davetiye çıkarır. Bu nedenle kuşun sağlıklı bir yaşam sürmesinin en önemli yolu kaliteli mama ile beslenmesidir.
Muhabbet kuşu neden kaşınır?
Muhabbet kuşunun kaşınma nedenleri yalnızca yukarıda saydıklarımız gibi değildir elbette; altında pek çok başka neden de yatıyor olabilir. Muhabbet kuşu neden kaşınır sorusunun diğer birkaç nedenini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
· Tüylerinin daha canlı ve parlak olmasını sağlamak
· Tüy dökme mevsimi
· Oyun oynama isteği
· Mantar ve benzeri bir hastalığın varlığı
· Parazitlerin varlığı
Muhabbet kuşunun kaşıntısı nasıl durdurulur?
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi önce kaşıntının nedenini bulmanız gerekir. Veteriner hekim kaşıntıya yol açan sorunu bulduktan sonra ona göre bir tedavi prosedürü ayarlayacaktır. Muhabbet kuşu kaşıntı spreyi bu durumda etkili olabilir. Muhabbet kuşunda kaşıntıya neden olan en önemli faktörlerden biri parazitlerdir. Gagasıyla vücudunu sürekli kaşıma isteğinde bulunuyorsa deri altında bir sorun olabilir. Muhabbet kuşunun kaşıntısını geçirmek için pek çok tedavi yöntemi vardır. Bu tedaviler içten olabileceği gibi dıştan, spreylerle de olabilir. Muhabbet kuşunun kaşınması başta mevsim geçişi gibi doğal nedenlerden kaynaklanıyor olsa da derinlerde çok daha farklı hastalıkların varlığı söz konusu olabilir. Bu nedenle muhabbet kuşunuz durmadan kaşınıyor ve tüylerine baskı uyguluyorsa onu veteriner hekime götürmenizde yarar olacaktır. Eğer bu kaşıntı stres gibi bir nedenden kaynaklanıyorsa ve fiziksel başka bulguya rastlanmıyorsa onu strese sokan şeyleri uzaklaştırarak bu kaşıntının önlemini alabilirsiniz. Eve yeni gelen bir canlı, çok gürültülü bir ortam, yüksek sesle konuşma, uzun süre tek başına bırakılma, mekân değişimi, kafesin kirli olması ve benzeri gibi nedenler muhabbet kuşlarında strese neden olabilir. Muhabbet kuşlarında stres, ciddiye alınması gereken bir sorundur. İlk başlarda psikolojik gibi dursa da ilerleyen evrelerde eğer kontrol altına alınamazsa bu sefer fiziksel etkiler de oluşturabilir. Muhabbet kuşunuz yemeği reddedebilir ya da çevresine olan ilgisi azalabilir. Kafesin dibine çökebilir ve hiç yukarılara çıkmak istemeyebilir. Bu gibi durumlarda onun mevcut sıkıntısını azaltmak için müdahale etmek gerekir. Bu bir oyun olabilir ya da en sevdiği meyve ya da sebzeyi kafese konumlamak olabilir. Bazen onunla konuşmak bile ona iyi gelebilir. Sizin sevginizi, ilginizi anladıkça kendini daha rahatlamış hissedebilir. Kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar duyguları olan canlılardır; sevgiyi de ilgiyi de anlayabilirler. Onlara ne kadar çok ilgi ve sevgi verirsek onlardan da bunun karşılığını fazlasıyla alırız. Hayvan bakımı yalnızca mama ve su vermekten ibaret değildir; onlara sunacağımız en kaliteli yaşam, onları daima sevmekten ibarettir.