Kuşlar Hakkında Bilgiler
Muhabbet Kuşunu Nasıl Beslerim? 01.03.2022

Muhabbet kuşları, en hassas evcil hayvanlardan biridir. Tıpkı kedi ve köpeklerde olduğu gibi kaliteli mamaya ihtiyaç duyarlar. Kaliteli muhabbet kuşu yemleri, kuşların ihtiyaç duydukları tüm vitamin ve minerallere sahiptir. Bu sayede vücutlarının gün içinde ihtiyaç duydukları besinleri, yemlerinden temin edebilirler. Muhabbet kuşları yalnızca kendi yemleri ile beslenebilirler ancak kimi zaman bazı yiyeceklerle takviye de yapılabilir. Muhabbet kuşlarının kendi yemleri haricinde sevdikleri bazı meyve ve sebzeler vardır. Bu meyve ve sebzeler onların sindirimlerinde herhangi bir sorun yaratmayacağı için zaman zaman kuşa verilebilir. Muhabbet kuşları, hassas bünyeye sahip evcil hayvanlardandır. Basit gibi görünen bir cereyan durumu bile hastalanmalarına yol açabilir. Her ne kadar uzun ömürlü evcil hayvanlardan olsalar da sık sık hastalanabilirler. Bu nedenle kuşun kafesinin konumlandığı alan önemlidir. Ne kalorifer yanı, ne güneş alan bir yer; sıcaklığın ortalama düzeyde olduğu bir yere konumlanmalıdır. Muhabbet kuşları özellikle havalardan çok etkilenirler. Sıcak havadan rahatsız oldukları gibi soğuk havalar da hastalanmalarına yol açar. Hatta yaz aylarında bir kap suyun içinde yıkanmayı ve serinlemeyi çok severler. Muhabbet kuşlarının yaz aylarında ve kış mevsiminde bakımına dair ipuçlarını ilerleyen zamanlarda vereceğiz. Bugün konumuz beslenme. Muhabbet kuşları yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kaliteli kuş yemlerine ihtiyaç duyarlar. Piyasada onlarca farklı marka ve çeşitte muhabbet kuşu yemi bulmak mümkündür. Bu yemler kimi zaman tanecik halinde yem kabına konarken kimi zaman birbirine yapıştırılmış formda kafese asılan türden de olabilir. Kafese asılan kuş yemleri lezzet bakımından genelde daha cazip olabiliyor ve kuşların ilgisini çekebiliyor. Muhabbet kuşunun hangi yemi yemesinin sağlığı açısından uygun olduğunu veteriner hekime danışmanızda yarar olacaktır.

Muhabbet kuşu ne yer?

Muhabbet kuşlarının beslenmesinde vitamin ve mineral alımı çok önemlidir. Yanı sıra protein, yağ ve karbonhidrat miktarları da yaşam kalitelerinde önemli rol oynar. Muhabbet kuşu bakımında tıpkı her canlıda olduğu gibi en kilit olan şeylerden biri beslenmedir. Muhabbet kuşunun sağlıklı ve kaliteli bir ömür sürmesine etki eden faktörlerin başında beslenme gelir. Yetersiz ve dengesiz beslenme neticesinde muhabbet kuşları kolayca hasta olabilecek bünyeye sahiptir. Bu nedenle muhabbet kuşu bakımında en çok dikkat edilmesi gereken şeylerinde başında doğru ve dengeli bir beslenme rutini gelir. Muhabbet kuşları için özel olarak formüle edilen muhabbet kuşu yemlerinden satın alabilirsiniz. Bu yemler, kuşun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini içerir. Muhabbet kuşları kendileri için özel olarak tasarlanan yemlere ihtiyaç duyarlar. Bu yemler, mevsimsel olarak de değişiklik gösterebilir. Muhabbet kuşları yalnızca kendi yemlerine ihtiyaç duysalar da zaman zaman yem haricindeki sağlıklı gıdalardan da destek alabilirler. Muhabbet kuşu ne yer sorusunun yanıtı ile devam edelim. Muhabbet kuşları bazı tohumları, sebzeleri, meyveleri yiyebilir. Şimdi gelin bu besinlerin neler olduğuna yakından bir göz atalım.

Muhabbet kuşları en çok ne sever?

Muhabbet kuşlarının kendi yemleri haricinde sevdiği başka besinler de vardır. Muhabbet kuşunu beslerken çeşitlilik önemlidir. Tek bir besin yerine ara sıra farklı ama yararlı gıdalarla takviye yapmakta yarar olacaktır. Muhabbet kuşlarının sevdiği besinlerden biri tohumlardır. Aslında tohumlar, kuşların temel besin kaynağı olarak bilinir. Özellikle doğadaki yabani olan muhabbet kuşları tohumlarla beslenir. Tohumlar içerik olarak muhabbet kuşunun ihtiyaç duyduğu yağ ve karbonhidrata sahiptir. Protein, vitamin ve mineral bakımından o kadar kuvvetli olmasalar da yağ ve karbonhidrat bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Tohumlar, muhabbet kuşu beslenmesinde önemli bir yere sahiptir ancak mutlaka takviyeye ihtiyaç duyarlar. Tek tip tohum ile beslemek yerine besinleri çeşitlendirmek çok daha etkili olacaktır. Muhabbet kuşlarının sevdiği yiyeceklerden bir diğeri muhabbet kuşu yemidir. Muhabbet kuşu yemi, kuşlar için özel olarak formüle edilmiştir. İçerisinde vitamin ve mineral bulunur bunlar sayesinde kuş yalnızca karnını doyurmakla kalmaz aynı zamanda gün içinde ihtiyaç duyduğu takviyeleri de almış olur. Muhabbet kuşu yemleri, kuşların yaşam evrelerine uygun olarak tasarlanır bu nedenle yem kullanımı önemlidir. Muhabbet kuşu yemi seçerken ilk alınması gereken kriter kuşun mevcut sağlık durumu ve yaşıdır. Veteriner hekiminiz bu noktada hangi tür mamanın kullanılması gerektiği konusunda size destek verecektir.

Muhabbet kuşunun sevdiği meyve ve sebzeler hangileridir?

Muhabbet kuşları yalnızca yem ya da tohum değil kimi zaman sağlıklı meyve ve sebzeleri de severek tüketir. Muhabbet kuşları için sebze ve meyve tüketimi oldukça eğlenceli bir durumdur çünkü tadını çok severler. Muhabbet kuşuna meyve ve sebzeyi vermeden önce ürünleri güzelce yıkamak önemlidir. Meyve ve sebzelerin kabuğunda bulunan tarım kimyasalları, kuşun sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenle kabuklarını soyarak verebilir ya da çok iyi temizleyebilirsiniz. Muhabbet kuşuna meyve ya da sebzeyi verdikten birkaç saat sonra kafesten ürünleri çıkarmak gerekir. Çünkü özellikle sıcak havalarda meyve ve sebzeler bozulabilir ve mikroba açık hale gelebilir. Kuşunuz sebze ve meyveyi gagalayıp yedikten sonra ürünü kafesinden çıkarmanız sağlık açısından önemlidir. Muhabbet kuşlarının en sevdiği meyve ve sebzelerden biri salatalık ve elmadır. Özellikle salatalığı çok severler. Muhabbet kuşları zaman zaman insan besinlerinden yiyebilir. Örneğin yağsız pişmiş et, pişmiş yumurta, pişmiş kılçıksız balık ya da tuzsuz peyniri çok nadir de olsa tüketebilirler. Bu besinlerin mutlaka kontrollü ve az miktarda verilmesi önemlidir. Özellikle laktoz, kuşlarda ciddi sindirim sorunlarına yol açar bu nedenle süt ve süt ürünlerini dikkatli vermek gerekir. Cips, patlamış mısır gibi tuzlu atıştırmalıklar vermemek gerekir. Yanı sıra çikolata da muhabbet kuşları için tehlikeli olabilir. Muhabbet kuşunun sağlıklı yaşaması için kaliteli yemlerin yanı sıra meyve ve sebzelerden destek almak yeterli olacaktır. Muhabbet kuşunun neyi yiyip neyi yiyemeyeceği bilgisini mutlaka veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır. Çünkü muhabbet kuşunun beslenmesi tamamen yaşına ve mevcut sağlık durumuna bağlı olarak değişecektir. Muhabbet kuşuna aşırı tuzlu, baharatlı ve laktozlu ürünler vermekten kaçınmalı ve ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri kendi yemlerinden almasına özen göstermek gerekir.

Benzer Yazılar