Kuşlar Hakkında Bilgiler
Muhabbet Kuşları Hakkında Bilgi: Muhabbet Kuşları Sahiplerini Tanır mı? 05.04.2022

En popüler evcil hayvanlardan biri muhabbet kuşlarıdır. Muhabbet kuşları, canlı renkleri ve konuşkan yapıları ile oldukça neşeli canlılardır. Bakımlarının bir kedi ya da köpeğe oranla daha kolay olması, onları tercih edilen evcil hayvanlardan biri yapar. Muhabbet kuşlarının en temel gereksinimi temizliktir. Kafesinin kirli olması bile muhabbet kuşlarını strese sokabilir. Kuşlarda stres, dikkate alınması gereken bir durumdur çünkü ilerleyen aşamalarda ciddi fiziksel etkileri olabilir. Yanı sıra muhabbet kuşunun kaliteli kuşyemleri ile beslenmesi önemdir. Kaliteli kuşyemlerinde, ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri bulurlar bu sayede ekstra bir bakıma ihtiyaç duymazlar. Ara sıra sevdikleri meyve ve sebzeleri de kafeslerine koyabilir ve onlardan da doğal yollarla vitamin desteği almalarını sağlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey, koyduğunuz meyve ve sebzeyi birkaç saat sonra kaldırmaktır. Meyve ve sebzeler kolay çürür ki bu da bakteri oluşumuna yol açar. Muhabbet kuşları çabuk hastalanabilen, hassas canlılardır. Sıcaklık ve soğuk onları çabuk etkiler. Bu nedenle kafesi konumladığınız yer önemlidir; ne çok sıcak olmalıdır ne çok soğuk. Muhabbet kuşlarında kafes temizliği, kaliteli beslenme kadar önemli olan bir diğer bakım şartı ise sevgidir. Muhabbet kuşlarının insanlarla arası oldukça iyidir. Konuşma becerileri birkaç kelimeyle sınırlı olsa da vardır. İnsanlarla iletişim halinde olmayı severler ve yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Muhabbet kuşları yalnız kaldıklarında strese girebilirler. Bu nedenle kafeslerini herkesi görebilecekleri bir yere konumlamanız psikolojileri açısından önemlidir. Bu ve bunun gibi birkaç bakım gereksinimin haricinde başka bir şeye ihtiyaç duymazlar. Neşeli ve sevimli evcil hayvanlardan biri olan muhabbet kuşları aslında pek çok özelliğe sahiptir. Bugün sizlerle muhabbet kuşları hakkında bilinmeyen ya da az bilinen detayları paylaşacağız.

Muhabbet kuşlarının özellikleri

Muhabbet kuşları, sahip oldukları birçok özellik ile evde beslenmesi popüler olan canlılardandır. Renkleri, konuşabilme yetileri, eğlenceli hareketleri ile evin neşesi olmaya adaydır. Muhabbet kuşları aslında papağanlarla akrabadır. Papağanlar gibi uzun ve geniş kelime hazneleri olmasa da doğru bir eğitimle pek çok kelimeyi konuşabilirler. Muhabbet kuşları hakkında bilinmeyenleri kaleme aldığımız yazımıza, ilk bilinmeyen özellik ile başlayalım.

1-      Muhabbet kuşlarının 3 göz kapağı vardır

Genellikle iki göz kapağına sahip olan canlıların aksine muhabbet kuşunda 3 göz kapağı bulunur. Bu üçüncü perde, gözlerine giren tozları temizlemek için kullanılır. Gözlerini açıp kapadıklarında, gözlerindeki toz ve benzeri gibi şeyleri temizlerler.

2-      Renkleri, doğada saklanmalarını sağlar

Normalde mavi gibi renkleri de olsa, muhabbet kuşlarının doğadaki renkleri sarı ve yeşildir. Bu sarı ve yeşil renkleri sayesinde yırtıcılardan korunabilirler. Renkleri ağaç ve çiçek tonlarında olduğu için kalabalık bitki örtülerinde saklanabilir ve dikkat çekmezler.

3-      Muhabbet kuşlarının kalpleri çok hızlı atar

Muhabbet kuşlarının kalp ritimleri bir hayli fazladır. Aslında tüm kuşlar hızlı bir metabolizmaya sahiptir bu nedenle kalplerinin hızlı atması normaldir. Ancak muhabbet kuşları bu konuda bir hayli iddialıdır. Muhabbet kuşlarının nefes alış verişleri de kalp ritimleri kadar hızlıdır.

4-      Çok yönlü görüş açıları vardır

Muhabbet kuşlarının özelliklerinden biri çok yönlü görüş açılarıdır. Bazılarının görüş açısı 360 dereceye yakındır. Muhabbet kuşları birden fazla noktaya aynı anda odaklanabilme yetisine sahiptir. Aslında gözleri keskindir ancak karanlıkta görüş açıları da bir o kadar düşüktür. Bu nedenle muhabbet kuşları karanlıkta kaldıklarında strese girebilirler. Kafesin bulunduğu yerdeki ışık bu nedenle çok önemlidir. Karanlık ortamda kolaylıkla strese girebilir ve kendini güvende hissetmeyebilir.

5-      Çok zeki canlılardır

Muhabbet kuşları oldukça zeki canlılardır. Kelime ve hatta çok zor olmamak kaydıyla cümle kurabilirler. Doğru ve sabırlı bir eğitimin ardından muhabbet kuşu birkaç kelimeye kadar rahatlıkla konuşabilir. Hem erkek hem dişi muhabbet kuşları için aynı durum geçerlidir. Ancak genelde erkek muhabbet kuşlarının konuşmaya daha meyilli olduğu söylenebilir. Eğer muhabbet kuşu yavruluğundan beri size alışıksa, genç olduğunda sizinle iletişimi daha kuvvetli olur bu sayede ona bir şeyleri çok daha kolay öğretebilirsiniz. Yetişkinlerin konuşması, gençlere oranla daha zaman alır. İmkânsız değildir ancak çok da kolay olmayacaktır. Muhabbet kuşunun konuşmasını beklemek zaman ve doğru eğitim işidir. İstikrarlı bir ders programı ile muhabbet kuşları birkaç kelimeye kadar konuşabilir hatta basit cümleler de kurabilir. Bu da muhabbet kuşlarının ne kadar zeki canlılar olduğunu gözler önüne seren nedenlerden biridir.

Muhabbet kuşları sahiplerini tanır mı?

Muhabbet kuşları da tıpkı kedi ve köpekler gibi sahiplerini rahatlıkla tanıyabilir. Hatta evdekilerden birini kendine dost seçebilir ve ona karşı ayrı bir ilgi gösterebilir. Muhabbet kuşları, kendileriyle ilgilenen kişileri çok rahat ayırt edebilirler. Bir kedi ya da köpek gibi sizi tanıması, onlar kadar bağ kurduğu anlamına gelmeyecektir elbette. Bir kedinin ya da bir köpeğin bağlılığı gibi sahibine sadık değildir ancak onunla ilgilenen, onu seven kişiyi çok rahat ayırt edebilme özelliğine de sahiptir.

Benzer Yazılar