Kuşlar Hakkında Bilgiler
Muhabbet Kuşuna Oyuncak Alınmalı mı? Muhabbet Kuşu Hangi Oyuncaklarla Oynar? 01.03.2022

Muhabbet kuşu bakımı her ne kadar kolay gibi dursa da kendi içinde bazı bakım şartlarını barındırır. Kedi ve köpek kadar komplike bir bakımı yoktur ancak kafesin de kendine özel gereksinimleri vardır. Muhabbet kuşlarının yem ve su kaplarının dolu olması kadar, muhabbet kuşunun stressiz bir ortamda yaşaması da önemlidir. Hatta bu önem kimi zaman hayati boyutta olabilir çünkü her canlıda olduğu gibi kuşlarda da depresyon görülebilir. Kuşlarda görülen depresyon farklı şekillerde kendini belli eder. Kuşların yaşadığı stres ve depresyonun bazı tetikleyicileri vardır. Bunların başında ilgisizlik ve yalnızlık gelir. Kuşlar yalnız bırakıldıklarında ya da ihtiyaç duydukları ilgiyi görmediklerinde depresyona girebilirler. Kuşların depresyon yaşamasını önlemenin en etkili yollarından biri yaşam kalitelerini yüksek tutmaktır. Bu kaliteyi yüksek tutmanın ilk şartı kafesini uygun bir şekilde doldurmaktır. Muhabbet kuşunun yanına bir eş almak, onu yalnızlıktan kurtarabilir ancak kafesin içine alacağınız oyuncaklar da onun enerjisini atmasına yardımcı olacaktır. Muhabbet kuşu kafesine ne konur, muhabbet kuşu oyuncakları nelerdir, muhabbet kuşu hangi oyuncaklarla oynar, muhabbet kuşunun sevdiği oyuncaklar, muhabbet kuşuna oyunca alınır mı gibi soruların yanıtlarına değineceğiz bugün sizlerle. Öncelikle muhabbet kuşuna oyuncak almak oldukça doğru bir fikirdir. Muhabbet kuşları, insanları seven ve eğlenceli kuşlardır. İnsanlarla oyun oynamayı sevdikleri gibi oyuncaklarıyla oyun oynamaktan da hoşlanırlar. Aslında en başında şunu da söylemek gerekir. Her kuşun kendine özgü bir karakter yapısı vardır. Muhabbet kuşları genelde sevecen ve insanla oynamayı seven kuşlar olsa da bazıları içine kapanık ve korkulu da olabilir. Bu durum zamanla aşılabilen bir durumdur. Muhabbet kuşu eve ilk geldiğinde çekingen ve ürkek tavırlar sergileyebilir ancak zamanla size alıştıkça güveni de artacaktır. Muhabbet kuşu ile sevecen bir ses tonuyla sürekli konuşarak, ani hareketlerden kaçınarak ve her seferinde ona sakince yaklaşarak zamanla bu güveni sağlayabilirsiniz. Size güveni yerine geldiğinde ve sizden bir zarar gelmeyeceğini anladığında çok daha sevecen olacaktır. Bu süreçte biraz zamana ihtiyacınız olacaktır. Bir süre sonra çok daha eğlenceli günlerin sizi beklediğini söylemek mümkündür. Şimdi gelelim bugünkü konumuza; oyuncaklar. Oyuncaklar hayvanlar için oldukça eğlenceli şeylerdir. Kendi kendine oynamaktan keyif alır. Muhabbet kuşları için kafes oyuncakları önemlidir. Bugün muhabbet kuşunun kafesine hangi oyuncaklar konabilir sorusunun yanıtını vereceğiz.

Muhabbet kuşu kafesine hangi oyuncaklar konabilir?

Muhabbet kuşları için piyasada pek çok oyuncak vardır. Kuşun seveceği oyuncaklar, kişiliğine bağlı olarak değişecektir. Her aldığınız oyuncaktan hoşlanmayabilir, bu süreç biraz da deneme yanılma sürecidir. Genellikle muhabbet kuşlarının sevdiği oyuncaklarla devam edelim yazımıza. Bunların başında elbette salıncak geliyor.

1-      Kafes salıncağı

Muhabbet kuşları bir yerlere tırmanmayı severler. Bu nedenle onu kafesin tepesinde ya da yan tarafında görmeniz olasıdır. Kafesin tepesine konumlanan bir salıncak ya da ip hemen dikkatini çekecektir ve üzerine tırmanıp sallanmak isteyecektir. Muhabbet kuşunun kafesine bir salıncak konumlayabilir ve onun kendi kendine oynamasını izleyebilirsiniz. Muhabbet kuşlarının en sevdiği oyuncaklardan biri kafes salıncağıdır bu nedenle salıncaktan uzak durması çok düşük bir ihtimaldir.

2-      Tırmanma oyuncağı

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi muhabbet kuşları tırmanmayı severler. Hiçbir şey bulamasalar kafesin tepesine tırmanabilirler. Onu kafesin etrafında tırmanmak zorunda bırakmadan direkt olarak bir tırmanma oyuncağı alabilirsiniz. Tırmanma oyuncakları muhabbet kuşları için özel olarak tasarlandığından boyutlarına uygun olur. Tırmanma oyuncağı ya da tırmanma merdiveni olarak piyasada satılır. Muhabbet kuşunuza alacağınız bir tırmanma oyuncağı ya da tırmanma merdiveni onu uzun süre oyalayacak ve keyifli vakit geçirmesini sağlayacaktır.

3-      Çiğneme oyuncağı

En az tırmanmak kadar kemirmeyi de severler. Özellikle gagalarını temizlemekten hoşlanırlar. Bunun için en ideali ona bir kemirme oyuncağı almaktır. Kafesin içinde bir şeyleri kemirmesini önlemek ya da dışarı saldığınızda koltuk kenarı ya da perdeler gibi yerlere atlamasını önlemek için kemirme oyuncağı ideal olabilir. Piyasada kemirme oyuncağı y ada çiğneme oyuncağı olarak bulmak mümkündür.

4-      Zilli oyuncak

Zil, muhabbet kuşlarının ilgisini çeken seslerdendir. Hatta bazı kuşlar kapı çaldığında o zil sesine bile tepki verebilir. Muhabbet kuşları zil sesini de zilli oyuncaklarla oynamayı da çok severler. Muhtemelen zile gidip gaga atacak ve çıkardığı ses hoşuna gittikçe zilli oyuncakla oynamayı sevecektir.

5-      Kafes aynası

Kafes aynası da muhabbet kuşları için eğlenceli olabilir. Aynada kendini gördükçe kendiyle konuşmaya çalışabilir. Aynayı gagalayabilir ve saatlerce ayna karşısında vakit geçirebilir. Kendini görmek ve aynadaki kendini takip etmek onun için çok eğlenceli bir aktivite olabilir. Bir süre sonra ayna karşısında oynamaya ve hatta sesler çıkarmaya da başlayabilir. Muhabbet kuşlarının en sevdiği kafes oyuncaklarının ilk sıralarında kafes aynası vardır demek mümkündür.

Muhabbet kuşuma oyuncak alırken nelere dikkat etmem gerekir?

Muhabbet kuşları oyuncaklarla oynamayı çok severler ve dahası oyun oynarken epey vakit geçirebilirler. Haliyle bu oyuncaklarla birebir temas halinde olurlar. Bu noktada oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken şeyler devreye girer. Oyuncakların kaliteli olması önemlidir. Eğer üzerinde boya ya da vernik gibi kimyasallar varsa muhabbet kuşunuza zarar verebilir. Oyuncaklar genellikle “yuvarlak” ebatta olsa iyi olur; sivri ve keskin oyuncaklarla kendini yaralayabilir. Oyuncak seçimi yaparken muhabbet kuşları için özel olarak tasarlanan oyuncaklardan yana tercihinizi yapmanız daha doğru olacaktır. Çünkü oyuncaklar bir süre sonra muhabbet kuşunuzda bazı sorunlara da yol açabilir. Muhabbet kuşunuzun, aldığınız her oyuncakla oynamasını beklemeyin. Onun da bir karakter yapısı olduğunu unutmayın. Oyuncakları beğenmeyebilir ya da onlara ilgi göstermeyebilir. Bu durumda yapmanız gereken bir sonraki seçeneğe geçmektir. Bu arada kafes temizliği yaparken muhabbet kuşunuzun en yakın arkadaşı olan oyuncağını da temizlemeyi unutmayın. Temizlik sırasında kimyasal ürünler kullanmayın. Pet dostu temizleyiciler ya da su ile temizliğini yapabilirsiniz. Muhabbet kuşunuzun gagası sürekli oyuncak ile temas edeceğinden, kimyasal içerikli ürünlerle kafes ve oyuncak temizliği yapmaktan kaçınmanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar