Kuşlar Hakkında Bilgiler
Sultan Papağanı Nasıl Beslenir? 22.05.2022

Sevilen papağan türlerinden biri sultan papağanıdır. Sarı ve gri karışımı tüyleri ve tepesindeki tüyü ile oldukça dikkat çekicidir. Sultan papağanı, konuşan papağan türlerinden biridir. Akıllı olmasının yanı sıra evde bakılması kolay papağan türlerinden de biridir. Kaliteli papağan yemleri ile beslemek önemlidir. Çünkü günün sonunda kuşlar narin canlılardır ve iyi bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Bugün sizlerle sultan papağanının beslenmesi üzerine konuşacağız. Sultan papağanı nasıl beslenir, sultan papağanına yem harici ne verilebilir gibi soruların yanıtlarına değineceğiz.

Sultan papağanı ne yer?

Kuşlar hassas canlılardır. En ufak bir rüzgâr bile hastalanmalarına yol açabilir. Öncelikli olarak kafesi doğru bir yere konumlamanız gereklidir. Kafesi konumladığınız yer doğrudan güneş ışığı almamalıdır ancak soğuk bir yer de olmamalıdır. Güneşin hafif ısıttığı serin ve gölge bir yerde konumlamanız daha doğru olacaktır. Sultan papağanları kendi yemlerine gereksinim duyarlar. Yemlerinin içinde vitamin ve minerallerini karşılayacak türde ürünler bulunur. Bu sayede daha sağlıklı olur. Yemler, papağanlar için özel olarak tasarlanan yemlerden olmalıdır. Bu yemlerin içinde, muhabbet kuşlarındakinden farklı olarak çekirdekler bulunur. Papağanlar çekirdeği çok sever. Yemde bulunan çekirdekler, ağız ve gaga yapılarına uygun olarak tasarlanmıştır, boyutları küçük ve tuzsuzdur. Papağanların en sevdiği yiyeceklerden biri çekirdeklerdir. Papağana kendi yemini vermek önemlidir ancak arada sevdiği başka şeyleri de verebilirsiniz. Her ne kadar kaliteli mama ile besliyor olsanız da bazı sebze ve meyvelerden de yemeleri iyi olacaktır. Sultan papağanının en önemli ihtiyacı A vitaminidir. A vitaminini alabileceği sebze ve meyvelerle beslenme rutinini çeşitlendirebilirsiniz.

Sultan papağanı nasıl beslenir?

Buğday, darı ve ay çekirdeği gibi besinleri içeren yemleri çok severler. Bunlar aynı zamanda gelişimleri için de önemlidir. Taze sebze ve meyvelerden A vitamini alırlar. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Taze meyve ve sebzeler kafese konumlandıktan birkaç saat sonra çıkarılmalıdır. Günlerce kafeste durması bakteri üretmesine yol açar ve kuşu hastalandırabilir. Bu nedenle sebze ve meyveyi kafese konumladıktan sonra birkaç saat bekleyin; papağan zaten gaga atmaya başlayacaktır. Yedikten sonra direkt olarak kafesten sebzeyi çıkarın. Ertesi gün tekrar vermek isterseniz taze olanlardan yine kafese koyarsınız. Günlük olarak yemediği artıkları mutlaka temizlemeniz gerekir. Şunu unutmayın ki çürüyen sebze ve meyveler zehirleyici etki oluşturabilir.

Sultan papağan en çok ne sever?

Sultan papağanlarının sevdiği bazı sebze ve meyveler vardır. Bunlardan birkaçını şu şekilde sıralamak mümkündür; üzüm, çilek, mango, ananas, kavun, havuç, brokoli, kabak, marul, lahana, kereviz, ıspanak, salatalık gibi besinleri severler. En çok çekirdek sever ancak elbette papağanlar için özel olarak tasarlanan küçük ve tuzsuz çekirdekler. Papağanlar doğal yaşamlarında tohumlar, meyveler, meyve nektarları ve böceklerle beslenirler. Bu nedenle eğer kafeste papağan besliyorsanız mutlaka doğal yaşamında da bulunan besinlerle takviye yapmanız gerekir. Özellikle buğday, sarı darı, ay çekirdeği ve karabuğday gibi besinleri çok severler. Darı dalını da çok severler. Ayçiçek favori yiyeceklerinden biridir ancak çok yendiğinde zarar verir. Özellikle karaciğerde yağlanma oluşumuna yol açabileceği için Ayçiçek tüketimine dikkat etmek gerekir. Kaliteli papağan yeminin haricinde yukarıda saydığımız meyve ve sebzelerle güzel bir beslenme rutini oluşturabilirsiniz. Bu arada papağanın suyunu özellikle yaz mevsiminde her gün değiştirip taze vermeniz iyi olacaktır. Yanı sıra çeşme suyu yerine içme suyunu tercih etmek de olası hastalıkları önlemede etkili olacaktır.

Benzer Yazılar