Kediler Hakkında Bilgi
Kedi Aşı Takvimi: Kedi Aşıları Nelerdir? 08.09.2020

Aslında hemen her blog içeriğimizde hayvan bakımının, aldığımız en büyük sorumluluklardan biri olduğuna değiniyoruz. Sadece sevmek yetmiyor aynı zamanda sağlık bakımından da her türlü ihtiyacını kusursuz bir şekilde karşılamak en büyük sorumluluklarımızdan. İşte bu noktada ilk dikkat etmemiz gereken şey sevimli dostumuzun sağlığını güvence altına almak. Bunu sağlamanın en etkili yollarından biri aşılarını zamanında ve düzenli yaptırmak. Öncelikle kedilerde aşı gerekli mi sorusunun yanıtı ile başlayalım. Evet tıpkı köpeklerde olduğu gibi kedilerin de yapılması gereken bazı aşıları var. Öncelikle kedi aşısı nedir kısaca bahsedelim. Aşı; insan ya da hayvanlarda hastalık yapan bakteri ve virüslere karşı verilen bir nevi biyolojik maddeye verilen isimdir. Bu madde, bakteri ya da virüsün hastalık yapma yeteneğini ortadan kaldırır. Böylece vücuda bir nevi savunma mekanizması sağlar. Kediler bu hastalık yapan bakteri ve virüslere karşı korunmuş olur, savunma sistemleri gelişir. Zamanla tüm bu etmenleri yok eden ve antikor adı verilen koruyucu maddeler üretir. Böylece kedinizin sağlığı korunur. Kedilerde aşı yapılmazsa ne olur sorusunun da yanıtını vermiş olduk.

Kedi aşıları hangileridir?

Kedi aşısının amacı, hassas bünyelerinin antikor üretmesine imkân vermek  ve böylece hastalıkla karşılaşmadan her türlü sağlık sorununa karşı savaşacak bir bünyeye sahip olmalarını sağlamaktır. Kedi aşısı sayesinde risk altında olan kediler de korunmuş olur. Özellikle yavru kediler pek çok hastalığa açıktır. Henüz gelişim aşamasında oldukları için vücutları yeteri kadar korunaklı değildir. Aşılardan en fazla verimi almak için kedinin öncesinde parazitlerden arınmış olması gerekir. Ayrıca stres seviyesinin de aşağıda olması gerekir ki aslında en zoru da budur. Hayvanların aşı ile araları yoktur bu nedenle genelde çoğu mutlaka sorun çıkarır. Hep söylediğimiz gibi konuşarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Yalnız olmadığını bilmesi ve sizin sesinizi duyması onu rahatlatacaktır. Yavru kedilere aşı genelde iki aylıkken başlar. Parazitlerinden arınmış olan yavru kedi 2 aylıkken ilk olarak karma aşı ile aşı takvimine başlanır.

Kedi aşı takvimi;

Yavru kedilerde karmanın ardından ikinci uygulanan aşı lösemi aşısıdır. En çok bilinen ve hep bir endişe konusu olan kuduz aşısı tek doz uygulanır. Yavru kedilerin aşı takvimi veteriner hekim tarafından belirlenir. Ancak genel olarak ele almak gerekirse aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.

Yavru kedi aşı takvimi;

·         6 ila 8 haftalıkken iç ve dış parazit tedavisi

·         8 ila 10 haftalıkken karma aşı

·         9 ile 11 haftalıkken lösemi aşısı

·         10 ila 12 haftalıkken karma aşı tekrarı

·         11 ile 13 haftalıkken lösemi aşısı tekrarı

·         12 ila 14 haftalıkken kuduz aşısı

Ara başlık: Ev kedisine lösemi aşısı gerekli mi?

Bu konu sıkça sorulan sorulardan biridir. 13 haftalık olan kediniz için Lösemi aşısı yapılmalıdır. FeLV adı verilen virüsü geliştirmeye meyilli olan kediler için özel olarak yapılan birtakım aşılar vardır. Yeni doğan kedi yavruları ve 1 yaşını doldurmayan genç kedilerin FeLV virüsünü kapmaya meyilli olduğunu düşünürsek aşı takviminde yer alan aşıların eksiksiz olarak yapılmasının bir zorunluluk olduğunu anlıyoruz. Yazımızın sonunda en merak edilen sorulardan birinden de kısaca bahsedelim. Kedilerde 2 aşı aynı anda yapılır mı? Normal şartlarda aşı programında yer alan farklı birkaç aşı aynı anda uygulanabilir. Aşı uygulanan hayvan sağlıklı olduğu sürece sorun yoktur ancak bu konuda yönlendirmeyi veteriner hekiminizden almanız daha doğru olacaktır.

Benzer Yazılar