Grip ya da soğuk algınlığı gibi hastalıklar yalnızca biz insanlara özgü değildir elbette. Hele ki konu kedi, köpek, kuş, balık gibi hassas canlılarsa pek çok hastalık ne yazık ki gündeme gelebilir. Kediler de köpekler gibi hassas canlılardır. Mideleri, sindirim sistemleri, bağışıklık sistemleri derken oldukça hassas ve hastalanmaya meyilli canlılardır. Her ne kadar bakımlarını çok iyi bir şekilde yapıyor olsak da köpeğimizi karda eğlenceli bir yürüyüşe çıkarsak ya da sokakta kartopu oynasak bile bu onu hasta yapabilir. Aynı durum kediler için de geçerlidir. Kedilerde grip çok sık görülen hastalıklardan biridir ve veteriner hekim kontörlünde tedavi edilmelidir. Kedilerde grip belirtileri ile başlayalım yazımıza…
Kedilerde grip belirtileri nelerdir?
Her canlıda soğuk algınlığı, grip ya da nezle gibi hastalıklar görülebilir. Kediler biraz daha hassas canlılar olduğu için kedi nezlesi, kedi gribi gibi hastalıklar gözlemlenebilir. Kedi gribi nedir kısaca bahsedelim. Kedi gribi, zaman zaman belirli bakteriler nedeniyle meydana gelen bir hastalıktır. Kedi gribi, pek çok bakımdan insan nezlesini andırır. Burun ve göz akıntısı ya da boğaz ağrısına neden olabilir. Özellikle yavru kedilerde, yaşlı kedilerde ya da kronik rahatsızlığı bulunan kedilerde çok ciddi sonuçlar doğurabilir bu nedenle ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Kedi gribi neden olur sorusunun yanıtı ile devam edelim. Kedilerde görülen solunum yolu enfeksiyonlarının temel nedenlerinden biri virüslerdir. Kedi gribine yakalanmada virüslerin etkisi oldukça yüksektir. Bazı bakteriler de kedi gribine yol açabilir. Kedi gibi bulaşıcı özelliktedir ve evdeki diğer kedilere bulaşabilir. Genellikle aşılama eksikliği, yaşa bağlı gelişen grip, sağlık sorunları ve stres gibi nedenlerden kedi gribi görülebilir. Kediler birbirleri ile temas ederlerse ne yazık ki bu durum bulaşıcı olabilir. Diğer bir deyişle kedi gribi bulaşıcı mı sorusunun yanıtı evettir; kediler arasında kedi gribi bulaşabilir. Kedi gribi belirtilerinden en tipik olanı nezledir. Yanı sıra hapşırma, tıkanıklık, burun akıntısı, öksürük, göz akıntısı, salya akıtma, ateş, iştah kaybı gibi belirtiler de gözlemlenebilir. Bazı durumlarda burun ya da ağız ülserlerinin yanı sıra kedinin sesinde boğuklaşma da görülebilir.
Kedi gribi nasıl tedavi edilir?
Kedi gribi, veteriner hekim kontrolünde gerçekleşen birtakım tedaviler ile düzelebilir. Bu noktadan veteriner hekim bazı kan testleri isteyebilir. Hastalığın tedavisi kedilerin genel sağlık durumları doğrultusunda yapılır. Genellikle antibiyotiklerle kısa sürede iyileşme kaydedilir. Tedavi sırasında izolasyon, dinlenme ve beslenme destekleri de verilmelidir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de gribin geçmesi için dinlenmek gerekir. Kedi gribi bir süre sonra kedinizde iştahsızlık yapabilir. Hatta daha az su içmelerine neden olabilir. Böyle bir durumda mutlaka onu su içmeye teşvik etmek gerekir. süreçte koku alma yetileri azalabilir. Bu nedenle kuru mamaya pek istekli olmayabilirler. Eğer kuru mama yemek istemiyorsa, veteriner hekiminiz de uygun görürse yaş mama verebilirsiniz.
Kedi gribi insana bulaşır mı?
Kediler arasında grip çok hızlı bir şekilde yayılabilir. Bu nedenle evde birden fazla kedi besleniyorsa ve içlerinden biri grip olduysa, diğerleri mutlaka uzak tutulmalıdır. Yoksa hızlı bir şekilde grip, diğer kedilere bulaşabilir. Özellikle konu evcil hayvan hastalıkları olunca insanda ister istemez “Acaba bana bulaşır mı?” korkusu olabiliyor. Hatta korona virüs pandemisini yaşadığımız şu dönemde pek çok hayvan sahibi korona virüs hayvanlardan insana geçer mi diye merak etti. Korona virüs, kedilerden ya da köpeklerden geçen bir hastalık değildir. Aynı durum kedi gribi için de geçerlidir. Kedi gribi, yalnızca kedi türüne özel bir virüstür bu nedenle kedi gribi insanlara geçmez. Son olarak kedi gribi kaç günde geçer sorusunun yanıtı ile yapalım yazımızın finalini. Kedi gribi semptomları genellikle 4 ila 7 gün arasında sona erer. Ancak ikinci bakteriyel enfeksiyonlar, semptomların uzun süre daha sürmesine yol açabilir. Şunu söylemek gerekir ki kedi gribi “kendi kendi iyileşen” bir hastalık değildir. Çok ciddiye alınması gereken ve derhal veteriner hekim gözetiminde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu nedenle kedinizde kedi gribi varlığından şüphe ediyorsanız en kısa sürede veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır.